The Underground Lot || Cold Brats

“Four brats making music.” Aia e. Ce?! Vă așteptați la un intro fancy cu citate din DEX a treia oară la rând?

RC: Cine sunt COLD BRATS și cine îi ascultă pe Cold Brats?

CB: Niște panchiști metaliști mileniali și ascultătorii sunt tot pe-acolo. Am trecut fiecare prin tinerețea lui și acum avem cu toții un fel de criză de vârstă pre-mijlocie unde hardcore-ul optzecist e cool.

RC: Punk In The Digital Age. Cât de adevărat și la obiect. De ce rezistă cultura DIY și încă o face atât de bine?

CB: La un moment dat ai chef de o chestie pe care alții nu ți-o pot da fiindcă nu e sustenabilă financiar. Tu o vrei fiindcă îți place, nu fiindcă vrei să câștigi ceva din asta și esti dispus să faci ce poți ca să o obții într-o formă sau alta.

Mereu vor exista chestii noi și cool care încă n-au ajuns mainstream și trebuie propagate underground și DIY.

RC: Sunteți poate una dintre trupele mai plimbate din underground-ul autohton. Probabil. Cât mai contează legăturile cu frații și surorile de breaslă din afara țării, mai ales într-o eră… ca asta?

CB: Revenind la ideea de DIY, Y-ul, yourself, nu se referă la tine și atât, nu e ceva individualist. E vorba despre tine și prietenii tăi. Nu poți să faci un concert singur și doar pentru tine, e bine să mai ai niște prieteni. La fel și cu turneele, aici e vorba de prieteni la nivel global. Prietenilor li se fac dor unii de alții și mai vor să se vadă din când în când, își aduc aminte de tine, te întreabă când mai vii în vizită și ce-ai mai făcut între timp.

RC: Se simte și aude foarte tare un mix de hardcore și noise, întins bine de tot de-a lungul a 5 EP-uri, split-uri și un album. Ceva vrea să iasă la suprafață. Cum balansează Cold Brats diversele doze de influențe în muzica lor?

CB: După ureche. Nu stăm să verificăm dacă totul este în parametri. În mare parte avem un vibe pe care-l urmărim și fiecare trage de piese până se așază cum trebuie.

RC: Split-EP-urile sunt atât de cool și binevenite; aveți câteva scoase cu niște trupe belea precum GEL și Las Poftas. Sunt ele o metodă bună de showcase pentru trupe up-and-coming sau doar un gimmick pentru cei deja mai populari dintre noi?

CB: Mă îndoiesc că trupele cunoscute fac split-uri, e ceva pentru trupe la început de drum sau care vor să experimenteze ceva și nu să înregistreze un album întreg. E cumva un gimmick, dar la modul că orice faci e un gimmick: scosul albumului în format fizic e un gimmick, oamenii ar putea foarte bine să-l asculte pe net și aia e sau să-l cumpere digital, dar tu le spui că albumul tău e mai special decât unul scos doar online fiindcă… gimmick.

Un split e util când ai doar câteva piese și în loc să scoți un single și să-l pui doar pe net îl pui pe una din fețele unui disc și pe cealaltă pune cineva fix ca tine altceva. Economisești spațiu, materiale, împarți cheltuielile cu încă un grup de oameni. Mai legi niște prietenii, aveți motiv să dați niște concerte împreună. Arată și probabil și este un gimmick, dar are niște aspecte practice în spate.

RC: Pentru că este sezonul – întrebare bonus: într-un univers perfect, păgân și pre-colonial, unde petrec Cold Brats noaptea de Halloween?

CB: Într-un bar punk la un concert punk în mijlocul unui turneu Cold Brats!

Acum fuga la croitor și pregătește-ți cearceaful ăla și lanțurile de plastic de la Jumbo, că numai mâine nu e treișunu!