Forever young, sometimes drunk

Îmi intră în weekend o invitatie pe wall de la Dinu Guzzu. Cică să merg la Terasa în Obor că-și lansează scriitura, a doua, “Intervenția“. N-am așteptat a doua invitație pentru că-i citisem prima carte, “Ultimii oameni. Etnografia unei peluze” și mai sunt și câine roşu pe deasupra.

Deci Sâmbată pe la 16:00 sunt în Obor. Ultrași, hipsteri, cetațeni 😉 , precupeți, copii și gură-cască. Iau un vin fiert, cumpăr cartea – că așa-i frumos,nu?!- și încep să socializez. Atmosferă masculină, testosteron, dar sunt și femei și copii de față și se respectă asta.

MC e Adrian Hepaticus, proprietarul terasei și unul dintre membrii galeriei. E încropită o mini scenă din mesele terasei și începe treaba. Oameni hotărâți, încep cu o strigare de galerie de te furnică pielea. Normal că n-am tacut :).

Intră Danciu gol care vorbește simplu și din inimă. E clar emoționat. E mai obișnuit cu crampoane decăt cu speechuri, dar primește aplauze și urări de bine la echipă.

Urmează Vasile Ernu care declară din start că-i rapidist. Normal că-și ia glumele peste ceafă, dar cu respect și onoare. Rețineti asta! Apoi Mitoș Micleușanu compară romanul cu filmul după povestea lui Irvin WelshThe Acid House“, realitate șocantă. Și el se duelează cu ultrașii, dar nimeni nu se supără. Dinu stă între ei și mai temperează avântul unora, cu autoritatea unuia dintre ei. Apare și Andrei Gheorghe care nu prea nimerea Oboru’. El e mai tupeist la vorbe :). Și mai emoțional. O dă cu mingea de 18 și de 35 pentru cunoscătorii maidanelor copilăriei, apoi mulțumește galeriilor bucureștene care au salvat proteveul la mineriadă fiind singurii dispuși la o trântă în zilele alea. Nu-i departe de adevăr.

Cartea este o replică a primei, mai puțin axată pe sociologie şi studiul subculturii hooligans şi mai mult pe povestea trăită alături de ei. Se vrea, cred, un fel de manifest, de reparație morală pentru membrii galeriilor, atât de stigmatizați de mainstream media. La urma urmei vorbim despre medici, avocați, muncitori, patroni, studenți, adică fix oameni ca restul doar cu mai multă pasiune. Şi asta e un lucru bun!!

Cum să se termine o astfel de lansare, cea mai inedită și mai adevarată la care am fost eu vreodat’, unde eram, probabil, înconjurat de personajele din carte? Fix ca-n peluză. S-au aprins celebrele torțe și s-a scandat. Fum și bucurie. Sănătate, Cucule!! Forza Dinamoooo!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s