Dacă poveștile nemuritoare din copilăria mea ar avea coloană sonoră asta ar fi. O altă colaborare finisată pe timp de pandemie și din care a ieșit un material discografic, poate, nemuritor. Alexandru Hegyesi (aka Shanyio )și Robert Nedelcu s-au dedat unui experiment muzical cu caracter original, global și inovativ. Și curajos pe deasupra pentru că într-o lume în care totu-i pe viteză ei propun un demers la așezare și ascultare în tihnă. Nu poți asculta albumul ăsta în mașină în trafic. Ai nevoie de copacul din curtea bunicilor sau de un răsărit de soare pe o plajă pustie.
Cu ocazia acestui album am adăugat un cuvânt nou vocabularului meu, Palimpsest. Ce bine ales titlul! Palimpsestul e un pergament -de obicei piele de animal- pe care s-a tot scris, șters și rescris devenind azi un material plin de istorie, informații și mistere pentru arheologi. Pe el se află cicatricile penițelor din timpuri și locuri diferite. Așa e și albumul ăsta. Creat în Banat, dar cu urme de peste tot. Plin de acorduri, instrumente și sunete din alte timpuri, dar aduse în secolul 21.
15 piese/ 47 minute / Un fel de world music fusion împletită dibaci cu muzica experimentală și cea eclectică a jazzului instrumental, și electronicii de ambient. Fiecare piesă e ca o altă poveste din cartea de basme și aproape că poți zice și zona din care vine inspirația fie că e balcanică, orientală sau mai de la vest. Te ajută poate și sonorul instrumentelor pe care nu știi de unde să le iei, iar pe majoritatea nici nu știi cum arată: dulcimer, chitară acustică/electrică, slide, chitară bas, nai, caval, blockflote, muzicuță, kemence, percuție, drîmbă, clape, kantele sau shakuhachi. Toate piesele te țin aproape, să le auzi povestea, dar pe mine două piese m-au atins mai mult: Ney și Aducere aminte. Prima m-a dus spre o călătorie în imaginar, iar cealaltă la o întoarcere în copilărie într-un loc foarte drag mie și demult nevizitat. Mulțumesc!
După ce ascultați lăsați o părere, o piesă preferată ce v-a trezit o amintire sau un sentiment. E important pentru artiști să-și vadă operele prin ochii noștri. Și, la fel de important, e ca munca lor să fie apreciată, inclusiv cumpărându-le piesele în ce format vreți voi. Albumul este disponibil digital pe bandcamp, pe CD, dar și pe casetă ( iată că se apropie și la noi valul revivalului acestui tip de suport muzical cu care eu am crescut 😊 ). Deci, ce semne lasă albumul ăsta în voi?