Dăm un shot? Sofia ZadarSeară de dans în clubul meu imaginar. Disco-punk, indie-pop, lumini și o mulțime pestriță dansând. Mă fâțâiam printre oameni cum mi-e felul când mă întâlnesc cu Sofia Zadar. Încep să strig ceva cuvinte, dar nu ne auzeam. I-am făcut semn să ieșim afară.

Io: Hai că aici ne putem auzi 😊. Ce mai faci Sofia?

Sofia: Tare bine de când s-a făcut cald afară! Am avut o iarnă cam greoaie… 

Io: Cum a fost pentru tine perioada asta ciudată? Muzical, dar și personal?

Sofia: A fost neașteptată pentru că mi-a dat mai mult timp să scriu și să mă gândesc la aranjamente mai complexe pentru piesele mele și m-am bucurat foarte tare de spațiul ăsta de explorare. Dar în același timp sigur că a și ucis orice urmă de muzică live, chestie care a fost dificilă rău. Dar am avut noroc că m-am putut întreține din alte proiecte și că n-am ajuns în super precaritate, cum au pățit mulți alți muzicieni și sunetiști în perioada asta. Iar personal, a fost destul de greu să mă țin pe linia de plutire cu sănătatea mintală, dar să zicem că m-am descurcat onorabil 😊. 

Io: Am fost plăcut surprins de cum a sunat Sunday Blue. Ne mai pregătești ceva?

Sofia: Chiar da, acuma miercuri (n.b 26 mai 2021) scot un single nou de care sunt foarte mândră – Coming of Agency se cheamă! E prima piesă de pe EP-ul la care am lucrat la începutul anului și care va ieși spre finalul verii. 

Io: Coming of Agengy !? E un joc de cuvinte?

Sofia: Da, între coming of age, care înseamnă devenire – ajungerea la maturitate – și agency, adică puterea de decizie pe care o ai când valorile ți se aliniază cu acțiunile.

Io: Hmm, interesant. Care e mesajul piesei și cu ce ai vrea să rămână ascultătorul din ea?

Sofia: E o piesă despre importanța eșecului. Trăim într-un sistem care valorizează competiția și succesul, chestie care erodează foarte mult relațiile dintre oameni. Ori piesa spune povestea unui personaj care a scăpat din logica asta și și-a găsit o comunitate queer în care prioritar este ajutorul reciproc. Cred că ăsta ar fi mesajul principal, că odată ce renunțăm la noțiunile astea normative de succes și concurență, putem găsi feluri mult mai reale și transformatoare de a relaționa și de a crea comunități. 

Io: O să aibă și videoclip?

Sofia: Da, un videoclip de care sunt foarte atașată și din care au făcut parte oameni foarte dragi! Estetica clipului cuprinde elemente suprarealiste și multe referințe la cinematografia queer și feministă din anii ‘80 și ‘90 (ne-am uitat la multe filme de Derek Jarman și Ulrike Ottinger când gândeam conceptul clipului). A fost prima oară când am pus așa de multe resurse emoționale într-un video și mă bucur enorm de cum a ieșit! 

Io: Când e lansarea și unde?

Sofia: Lansarea e pe 26 mai și va fi tot online momentan, pe toate platformele de streaming. Pentru lansarea de EP din vară o să avem și evenimente live, dar pentru ocazia asta situația era încă un pic incertă 😊.

Io: Cum vezi dezghețarea evenimentelor cu public? Ai simțit lipsa scenei? Ai vreun plan de concert curând?

Sofia: Mi-e groaznic de dor de concerte, dar în același timp vreau să fiu de partea responsabilă pe cât posibil, așa că tot ce am organizat în perioada asta a fost online. Încă nu am planuri, o să încep să plănuiesc din nou evenimente când îmi e un pic mai clar în ce condiții se pot desfășura pe termen lung. 

Io: Bine că ne-am auzit! Hai să dansăm!

Sofia: Hai! 

One thought on “Dăm un shot? Sofia Zadar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s