ATTN / Soare Staniol

A ieșit soarele din staniol. Un album lucrat pe o perioadă foarte lungă, ani de zile. Au vrut să fie exact așa cum și l-au imaginat. Construcția muzicală este minuțios lucrată și altfel decât ne obișnuiește regula zilelor noastre. Nu regăsim pasaje repetitive, nu există refrene, n-ai cum să le fredonezi, nu-ți creează aceeași stare la ascultări diferite. Muzica lor se compune cumva cu ce e în mintea și sufletul tău și iese ceva ce nici chiar ei nu-și pot imagina.


Cover album: Amalia Dulhan8 piese / 6 originale + 2 reinterpretări ( Din Sub & She Brings The Rain)/ mai mult de 50 de minute de ascultare / un album de pe tărâmul experimentalului ambiental, dar care pe alocuri te cheamă la dans, dansul ăla plutire în care n-ai reguli ci doar chemări pe care le asculți.

Hai s-o luăm pe layere. Secția ritmică e un mix de dark trip-hop, downtempo și samplere din electronică (chiar dnb pe alocuri). Probabil producătorul trupei, Sorin Păun, e responsabil de ele.

Chitara lui Mihai Balabaș aduce doza de nostalgie cu intervenții scurte și melodice.

Vioara Marinei Pîngulescu punctează dramatic primprejurul încheieturilor construcției muzicale.

Instrumente de suflat de la Călin Torsan. The magic touch. Sunetele apar de niciunde, ne creează o senzație, și dispar. Un fel de miraj irepetabil. De basm.

Layerul vocal e dat de vocea Mariei Balabaș. Spoken word, trăiri puse pe cuvinte. Aici prind viață mesajele lor către noi. Și nu-s deloc ușor de dus. Omul contemporan este disecat, tăiat felii, în grup sau individual, făcut Fărâme și lipit la loc. Au Puterea cuvintele ei. Tu taci și asculți. Te lipești de Asfalt, te aduni de prin Ruine.

Și mai e un layer. Frânturile de viață contemporană se strecoară prin sunetele reale capturate și înglobate în piese în să-i zicem layerul urban. Auzim sunete de la metrou, scrânciob, clinghet de gheață, ploaia, uși scârțâinde, yale descuiate, copii la joacă, ciripit de păsări și puteți adăuga și voi după ce vă veți cilui urechile ascultând albumul pe bandcampul lor. De unde se poate și cumpăra versiunea digitală #ArtaEsteMuncă. Există văd și un tiraj limitat de CD-uri fizice cu un artwork elocvent pentru ce vrea să transmită albumul de debut omonim Soare Staniol.

Preferata mea e Puterea și aș vrea să văd un videoclip magic pentru piesa asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s