
Puține lucruri se mai întâmplă perioada asta pe zonă așa că acum apar la lumină cele care au început de ceva timp, dar au trecut oarecum neobservate . Cel puțin de către mine. Așa e și cu demersul școlii de producție muzicală din cadrul proiectului Make Music Not War inițiat la Cluj de Német Előd, cunoscut pe scenă drept Dodo. Auzind că urmează ceva interesant perioada ce vine dinspre ei am zis să aflu mai multe. Și pentru voi, dar cine știe, poate și pentru mine ;).
Io: Ce înseamnă muzica pentru tine, Dodo? Încep așa ca și cum ne-am întâlnit la bar în timpul unui concert 😉.
D: Muzica înseamnă cam tot. Liniște, refuz, educație, inspirație, distracție, iubire. E acolo cumva mereu, nu cred că trece vreo zi fără să ascult măcar câteva minute muzică, să nu caut ceva nou. Ador să caut și să dau de chestii noi, pentru asta am devenit și colecționar de vinyl pe parcursul carierei de DJ.

Io: Tu cum ai deprins meșteșugul de DJ?
D: Cred că toată povestea a început încă în copilărie, când nu mă gândeam sau visam la carieră sau viață de DJ, dar eram mereu aproape de muzică – de la cântat pe canapea piesele pe care le auzeam la TV, până la ascultat muzică la radio și așteptat melodia preferată să pot da rec pe o casetă goală.
Povestea mai serioasă a început în 2009, când am avut prima șansă să pun muzică în fața unui public. Mă rog, erau colegii mei de facultate la o tabără de boboci, unde eu m-am pus la laptop și am pus piese una după alta la o petrecere. În seara aia mi s-a aprins ceva beculeț în cap și mi-am dat seama că îmi place să fac oamenii să danseze, să îi fac să simtă, să reacționeze, să le schimb starea prin muzică. Am început să mă documentez, să învăț și să mă dezvolt, și uite, peste 11, aproape 12 ani, tot asta fac încă. Povestea completă de până în prezent ar fi prea lungă din păcate, nu cred că am avea pagini destule să îți povestesc 😉)

Io: De ce o școală și nu un label sau o casă de producție?
D: Am ales o școală pentru că, în perioada respectivă, am avut și eu nevoie de o școală de genul când m-am decis să învăț să produc muzică. După ceva încercări de învățat de pe internet, am început să caut o școală unde să aflu mai multe despre muzică, mi-am dat seama că nu există așa ceva în oraș, și am zis că de ce nu? O să încerc chiar eu un astfel de proiect. Și apropo, faptul că proiectul a început ca o școală nu înseamnă că MMNW nu o să aibă la un moment dat și o mică parte de label sau casă de producție. Avem multe multe planuri și idei cu proiectul ăsta, e nevoie doar de răbdare și puțin timp.
Io: Acum că tot am ajuns la subiectul MMNW. Numele mă duce spre zona ’60s hippie, iar tu vii dinspre electronică. Ce zone muzicale sunt acoperite în cadrul workshopurilor voastre?
D: Nu aș putea să îți spun exact ce zone muzicale acoperă MMNW fiindcă mereu aducem ceva nou, mereu avem o idee nouă dintr-o zonă nouă muzicală, să zicem așa, de la muzica electronică, la sunet de podcast-uri, până la muzică live sau acustică. Am încercat și încercăm să acoperim toate zonele muzicale, să nu ne axăm doar pe un stil anume. Ca Make Music Not War să nu însemne doar stiluri muzicale, ci tot ce e sunet.

Io: Ai început la Cluj, acum ai venit în București. Alte planuri cu alte orașe vor fi?
D: După Cluj și București, unde avem o activitate constantă și stabilă, planul e să vizităm și micile orașe din țară, să pregătim câte un eveniment mai mic pentru fiecare oraș și, prin aceste evenimente, să ajungă școala cu invitații noștri și la oamenii care stau la distanță și nu își permit sau nu au timp să ajungă la noi.
Io: Revenind la București am auzit că pentru sesiunea următoare s-au alăturat proiectului niște nume de nume din industria muzicală de la noi. Fă-ne curioși 😊
D: Da, am mai avut colaborări cu niște super oameni din București, dar acum au mai apărut niște nume și prieteni noi în curtea școlii. Unul dintre ei este Dan Georgescu de la Byron, cu care lansăm un workshop de Studio Mixing pe 5 decembrie, cu ajutorul băieților de la Unda Recordin., un workshop foarte bine structurat, cu o grămadă de lucruri interesante din zona de mixing în studio. Alături de el mai urmează să anunțăm și alți invitați din Capitală, să pornim un curs nou de Live Mixing în februarie și niște workshop-uri pe alte subiecte, cum ar fi muzică de film sau ateliere pentru copii mici.

Io: Cui se adresează workshopurile în general? Dar pentru sesiune ce urmează la București? E nevoie de cunoștiințe, de practică, de scule, de pile și relații 😊?
D: Workshop-urile noastre în general se adresează tuturor iubitorilor de muzică, indiferent de nivelul la care se află sau zona din care provin. Avem workshop-uri și cursuri atât pentru începători și oameni din alte domenii, cât și pentru cei avansați cu experiență în muzică. La București cam tot oamenii de genul completează publicul nostru, deci ne vom descurca bine. Pregătim cursuri și workshop-uri pentru fiecare categorie de oameni.
Io: Cum ar arăta o satisfacție de-a ta izvorâtă din acest proiect? Poate un van Buurren descoperit, poate muzică mai de calitate produsă la noi, poate te îmbogățești…
D: Satisfacția asta ar arăta ca școala să devină renumită și cunoscută de și mai multă lume din industrie, și poate chiar și peste hotare. Să avem o comunitate puternică, formată din iubitori de muzică și multi oameni din industria muzicală. Să creăm și să creștem tinere talente, să auzim de școala asta și peste 20 sau 30 de ani 😉.

Io: Mai sunt locuri la sesiunea următoare? Unde se pot face înscrieri?
D: Mai sunt locuri la workshop-ul de Studio Mixing din București și se pot face înscrieri pe pagina de Facebook a școlii, pe Instagram sau pe site-ul www.mmnw.ro,. Avem multe variante unde ne poate găsi lumea, și răspundem la orice întrebare sau curiozitate.
Io: Mulțumesc și spor la ceea ce faci!
D: Și eu merci și poate ne vizitezi și tu la vreun eveniment muzical!