The Underground Lot || MVNTRA

Ce au în comun Nirvana, Bush (nu președintele lol) și primul album Foo Fighters? Aparent o mantră grunge, plină de patos și aia tocmai din Satu Mare.

M∀NTRA este una dintre cele mai proaspete trupe de la noi, una căreia chiar îi prevăd un viitor cucernic foc! Deși nu sunt aici gata să schimbe forma roții, mai mult ca sigur au un sound cu mare potențial să învârtă ceva priviri; mai mult poate decât alții, care stau și zac în underground degeaba.

RC: Care sunt trupele ce v-au luat mințile de faceți muzică?

MVNTRA: Fiecare membru are alte influențe și ascultă total alte genuri și subgenuri de muzică.

Toboșarul a început să cânte la tobe fiind influențat de trupe precum Red Hot Chili Peppers, basistul (chitarist de 10 ani) a început să cânte chitară influențat de trupe ca Metallica sau Guns N’ Roses. Solistul vine dintr-un background de muzică electronică, prima lui obsesie fiind producing-ul si dubstep, riddim și drum and bass; a început să cânte la chitară și voce din cauza Nirvanei, a celor de la Led Zeppelin și Pendulum.

RC: În ce an v-ați aliniat chakrele și cum a apărut mantra asta a voastră?

MVNTRA: Toboșarul si chitaristul cântă împreună din 2020, cunoscându-se la liceu, iar toboșarul cu basistul se cunosc și cântă împreună într-o altă trupă de mult mai mult timp. MVNTRA în componența actuală a luat ființă în octombrie 2021, în principiu din jamming și încercări de a cânta material original, care se afla deja în stadiu de demo.

RC: Care e mantra voastră? Dar care ar trebui să fie mantra altor trupe din underground?

MVNTRA: Mantra noastră este probabil: muncă, muncă, muncă.

În acest scurt timp de când există trupa și de când am început să facem parte din underground-ul românesc am realizat câte sacrificii trebuie să depui ca artist independent, dacă vrei să ajungi undeva.

Investim foarte mult timp în trupă și ne ocupăm singuri de tot ce ține de muzica noastră (publishing, artwork, promo, merch). Sperăm ca tot efortul ăsta depus din pură pasiune va da și roade în viitor.

Credem că asta ar trebui să fie și mantra celorlalte trupe din underground. Dar poate și încă ceva – originalitate. Sunt multe trupe – în momentul de față poate chiar și noi – care sună la fel/ nu au nimic ce le deosebește. Underground-ul din România e foarte fain, plin de oameni incredibili și super talentați, dar ar fi și mai fain dacă am vedea puțin mai multă diversitate. La asta ne străduim și noi. Totuși printre trupele mai faine și unice de la noi ar fi de menționa Stiff Kicks și Creepy Willie, două trupe fenomenale.

RC: Ce vă inspiră zilele astea și cum vă aliniați chakrele pentru vara ce vine?

MVNTRA: Ne inspiră foarte mult muzica altor trupe din underground-ul românesc, un exemplu ar fi trupa Creepy Willie, care au lansat un album genial luna asta. Pe lângă trupele românești ne inspiră foarte mult trupe din străinătate – The Backseat Lovers, Minor Threat, 1000mods, Slowdive, Smashing Pumpkins, Phoebe Bridgers.

Pe vara asta avem doar două concerte planificate, unul acasă în Satu Mare, iar celălalt la Gilău la festivalul Rock The Camp. Avem de gând să facem și un concert acustic, tot la Satu Mare, poate și un concert în stil “house party”. Majoritatea verii o vom petrece în studio, planificăm să înregistrăm un album.

RC: EP-ul vostru este echilibrat, cu destule pasaje grunge ca la mama lor în nouăzeci și destul sentiment pe partea lirică, presărat între refrenurile de sărit în mosh. Cum vă vedeți evoluând pentru un nou material?

MVNTRA: EP-ul acesta a fost menit să fie ca un fel de showcase al sunetului nostru.

Pentru albumul ce urmează, avem multe piese cu mult distors, scream și un sunet heavy per ansamblu, versurile abordând în mare parte probleme din societate și teme politice. Totuși, nu credem că sunetul heavy ne caracterizează în totalitate. Avem un output destul de mare de piese, în fiecare lună se nasc minim două-trei piese care intră pe lista de așteptare la înregistrat.

Ne inspirăm din toate direcțiile posibile și îi greu să abordăm un singur gen, așa că fiecare piesă scrisă e altfel. Pare totuși că după ce înregistrăm albumul vara asta, ne vom îndrepta spre un stil semi-acustic, cu multe elemente melancolice și tempo-uri mai lente, piese care după primele refrene se deschid și declanșează o nebunie totală.

MVNTRA nu este o trupă care se poate înscrie într-un singur stil, cel mai probabil fiecare proiect va fi total diferit, în nucleu având totuși elemente similare cu cele regăsite în primul EP.

RC: Dacă mâine în muzica rock ar rămâne un singur gen, pentru voi, care ar fi cel ales?

David: funk-rock.

Mihnea: atmospheric black metal sau shoegaze.

Mark: 90s alternative.