The Underground Lot || RAVEN

Săptămâna asta vă scot dintre pedalele de distors și delay, că am stors destul fructul ăla și vă arunc cu capul înainte în vizuina unor producători de beat-uri trap, ambient și phonk, mai mult sau mai puțin cunoscuți. Dar ai naibii de underground!

RAVEN aka Victor este un băiat plin de tatuaje, tricouri cu NEVERMIND și chef de beat-uri de cartier, din Balta Albă. Ah, e de asemenea și fratele meu. Hai noroc!

RC: Abia folosesc Fruity Loops și alte DAW-uri eu, dar tu le rupi 24/7. De ce mai e nevoie în ziua de azi ca să faci un beat blană ca la carte și cum creezi tu unul?

RAVEN: Din păcate în ziua de azi nu mai e nevoie să fii original ca să faci un beat ca la carte, dar depinde – sunt mulți care încă au amprenta lor în sound și în tehnica de lucru. Alții preferă să facă după tutoriale gen “How To Make A Bones Type Beat” și rămân acolo, daaar e și ăsta un lucru bun, dacă vrei sa vinzi beat-uri.

Eu m-am apucat de făcut muzică din clasa a VII-a, în Fruity Loops și Virtual DJ cu Iulian (Yung Darko, Dspekt). Fiind colegi de bancă, ne trimiteam beat-uri și vorbeam despre asta des și de atunci ne-am ținut de făcut muzică amândoi.

În FL Studio lucrez și acum; de obicei încep prin a căuta un sample sau făcând o linie melodică din VST-uri, apoi încep să construiesc tobele și, la final, încerc să îi bag 808-uri, sub-bass etc.

RC: Toată lumea e pe trap în ziua de azi. La tine mi se pare mai complexă un pic treaba. Când ți-ai dat seama pe ce stil vrei să continui și de ce ai ales stilul ăsta?

RAVEN: Cam acum 4-5 ani cred… Am multe stiluri și încă experimentez, dar în principiu ar fi ambient-dark-emo-slow-core-trap shit, câteodată phonk, habar n-am, las pe alții să clasifice genul. Cert e că muzica pe care o fac a început să sune cât mai mult a mine.

RC: Știu că ești fan Nirvana din scutece, dar care sunt primele influențe, artiști care te-au inspirat și te inspiră în ceea ce faci?

RAVEN: Primii care m-au influențat major aș putea spune că ar fi Nirvana, John Frusciante, Pete Doherty, DJ Krush, Linkin Park, System Of A Down, Skillet, mult grunge, în principal rock și trip hop, apoi am început să ascult și memphis rap. În prezent îmi plac mult Backwhen, Corbin, Grief, Lil Peep, 6 dogs, DJ Smokey și chestii indie.

RC: Din câte știu ăsta nu e tocmai un stil care poate fi aruncat ușor pe o scenă. Ai ieșit vreodată din spatele DAW-ului și pe o scenă sau club sau te-ai gândit să faci din proiectul ăsta un live act, cu tot cu voce și niște instrumentație reală?

RAVEN: Pe scenă am fost de mai multe ori, dar făceam seturi cu phonk sau boombap ca să fac warm-up la diverse party-uri. Mi-am pus beat-urile la un concert de al lui Dspekt cred, în club Motiv parcă. O să fac un party neapărat într-o zi!

Aș dori să cânt peste beat-urile mele la un moment dat, nu am încercat decât pe rap și trap să dau ceva până acum – am piesa “Gânduri” pentru cine vrea să asculte.

RC: Unde ajung beat-urile tale după ce sunt gata și cum se învârte roata între artiștii din breasla voastră? Există featurings, sample-uri împrumutate, remix-uri între artiști?

RAVEN: Pe net sau putrezesc în laptop. Nu am nici o breaslă, deocamdată am lucrat și lucrez cu Dspekt, Yung Darko, Siropmov. În mare parte lor le trimit beat-uri când fac ceva banger sau câteodată sample-uri.

Vreau să fac multe featurings pe viitor, cu artiști talentați de la noi. Mă gândeam să fac un material cu beat-uri produse de mine și artiști diferiți pe fiecare.

RC: Top 5 oameni pentru care ai scris beat-uri (sau ai scrie) și încă 5 cu care nu ai colabora lol.

RAVEN: Cam toți care îmi plac sunt morți, dar cred că mi-ar plăcea să colaborez cu Night Lovell, Fifty Grand și Yung Sherman.

Cinci cu care nu aș colabora… hmm…, nu știu, îmi place atât de multă muzică încât nu îmi vine nimic nașpa în cap. Nu știu… Smiley! =))