The Underground Lot || Jahmolxes

Încerc să mă bucur și eu de Sărbătoarea Tuturor Sființilor anul ăsta, dar sunt plin de migrene și mutări de cutii de carton și mobilă în perioada asta. Totuși drumurile mele spre relaxare vor fi brusc întrerupte la început de noiembrie, când la ușă îmi bat 3 figuri misterioase – câțiva colindători pierduți sau ceva mai mult? Deschid ușa și…

În ce cult de la capătul lumii, uitat de timp și pierdut în negura vremii m-am băgat?

Aparent, în cel al lui JAHMOLXES. Acum mai trebuie doar să îmi cresc barbă lungă și să-mi așez o cușmă. Recolta o culegem împreună.

RC: Cine e Jahmolxes și care sunt originile lui?

JAH: Jahmolxes este protagonistul poveștilor noastre, un druid puternic din antichitate care a apărat și, ulterior, condus pământurile dintr-o zonă geografică fictivă ce corespunde României moderne. Este un vrăjitor puternic, un preot înțelept și un războinic de temut, un erou epic ce are puterea de a îi face pe oameni să îl urmeze, transformându-i în așa-ziși „vessels”, care se golesc parțial de esența lor individuală și se umplu cu lumina care este Jahmolxes.

RC: Este adevărat că păgânismul se manifestă în muzica voastră și este ăsta un lucru încărcat de energii pozitive sau negre?

JAH: Muzica noastră nu are un caracter religios, iar peripețiile prin care trece Jahmolxes, deși au o componentă mistică, nu sunt despre religie în niciun fel. Desigur, Jahmolxes este un semizeu antic, cu puteri supranaturale și un lider spiritual al tărâmului în care sălășluiește. Asta nu înseamnă, totuși, că noi suntem sau nu păgâni în viețile noastre de zi cu zi.

RC: Care este rolul divinității în procesul creativ?

JAH: Precum Socrate spunea că tot ce propovăduiește nu e original, creat de el, ci venit de la un Daimon, la fel și noi putem spune că Jahmolxes ne inspiră și face riff-uri, melodii, aranjamente, și așa mai departe, să apară în cadrul sesiunilor noastre de repetiții. Până la urmă, cine știe de unde vin cu adevărat riff-urile alea șmechere?

RC: În esență, mesajul lui Jahmolxes pare unul pozitiv, dar destul de bine ascuns de riff-urile astea saturate pe care le invocați. Cum vă trimite El inspirație pentru materiale noi?

Prins între o portocală și un amper

JAH: Mesajul lui Jahmolxes este, în esență, pozitiv, dar trebuie să ținem cont de faptul că aici avem de-a face cu un Jahmolxes tânăr, la început de drum, care abia și-a dobândit puterile și, pentru moment, are tot motivul de a le folosi în scopul binelui. Dacă va ieși victorios în fața nemesisului său, Oceanus, oare ce se va întâmpla cu eroul nostru? Va muri erou sau va trăi să se vadă pe sine devenind tiranul propriului său popor? Aceste idei vor fi, la rândul lor, aprofundate, dar momentan, ne concentram pe bătălia ce urmează să se dea între Jahmolxes și Oceanus.

RC: Pe ce meleaguri veți propăvădui mesajul lui Jahmolxes până la următoarea recoltă?

JAH: Cel mai probabil, undeva pe fundul Mării Negre, în solitudinea și negura fortăreței-devenite-închisoare a lui Oceanus, deoarece acolo se va consuma următorul act al aventurilor eroului nostru.