My 2 cents fest

Am trecut pe la Centenar Fest. Din curiozitate şi pentru că voiam să vă țin informați :). Vrăjeală! Voiam să văd ceva artişti, în special din Rep Moldova pe care-i văd rar. Recunosc, am mers oarecum sceptic cum sunt la majoritatea evenimentelor organizate de primăria Bucureşti prin Arcub. De ce? Pentru că simt iz de propagandă şi ban cheltuit aiurea. Nu m-am înşelat nici de data asta.

Evenimentul a fost pentru mine o confirmare că în Arcub se dă o luptă între oameni valoroşi care au idei şi pot face lucruri faine pentru mediul cultural şi artistic al oraşului şi gaşca de partid care are scopuri clare, nelegate de misiunea acestul centru cultural. La Centenar Fest parcă s-au caftit pe față.

Festivalul în sine n-a avut un concept închegat. Locul, exteriorul Arenei Naționale are potențial. E spațios. A fost însă o înghesuială de idei şi curente desuet patriotice, reenactment Cântarea României, street food, daci si romani, filme cu războaie, poezii patriotice (unele bune) şi meşteşuguri vechi în haine noi. Ca parteneri, alt amestec, o organizație creştin-ortodoxă dubi plus RFI şi Radio România. Plin de stickere cu DA la referendum în locuri vizibile deși era plin de agenti de pază.

Ce treabă au dacii şi romanii cu Centenarul nu ştiu, deşi colțul dacic mi s-a părut cel mai decent ca prezentare, implicarea oamenilor şi interes.

Imagini din filmele româneşti despre războaiele mondiale în viziunea mioritic idilică intercalate cu ritmurile de hip hop şi rap de la scena mică. Street food cu burgeri, tortillas, gaufre, crepes şi înghețată. Tradițional, nu :p!?

Despre muzică acum. Ştiți că Şuie Paparude şi Trooper s-au retras elegant simțind posibilitatea unui pupat în fund. Bravo lor. Şi mai bravo celor care au ales să vină, să cânte bucureştenilor şi să-şi spună părerea de pe scenă necenzurat, în special la scena mică unde pesedeaua şi referendumu’ şi-au luat bobârnace stivă mai ales din zona rap & hip hop :). Big up guys!

Trupele moldave s-au prezentat cel mai bine ele nefiind grevate de vreo datorie sau de vreun parti-pris. Via Dacă, Gândul Mâței, Cuibul, Zdob și Zdub au cântat bine și pe bune.

Pentru ei, pentru artiști, păcat că a fost puțină lume. Eu nu cred că la vârf au fost mai mult de 1500 de oameni. Chiar foarte puțină pentru un festival cu atâta susținere. Mă întreb cum se evaluează succesul pe la Arcub? Cum se justifică banii cheltuiți? Ma întreb doar că nu ne va răspunde nimeni…

Vreau să fiu bine înțeles. N-am nimic cu evenimentele Arcub, cu artiștii care cântă acolo atât timp cât se urmărește doar promovarea actului artistic și nu a altor interese.

One thought on “My 2 cents fest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s