Civic underground

once

   Eu nu v-am spus, dar poate știți că, pe lângă pasiunea pentru undreground și ce se întâmplă alternativ pe la noi, am și o implicare civică. Sau poate tocmai de la underground mi se trage, de la un moment nenorocit care a lovit puternic oamenii din underground. Ei, și asa se face că am ajuns să fiu implicat și într-un proiect, pe nume Once in Romania, proiect realizat de colegii mei din Inițiativa România, care are menirea de a stârni deșteptarea civică a românilor prin arte aka film, muzică și  versuri.

   Proiectul a început anul trecut cu un festival de shorts pe tema civică, anti-corupție, de implicare, de nestat pe coadă și așteptat “să se facă”. Anul ăsta proiectul a mai făcut un pas și a intrat și muzica în joc într-o secțiune dedicată ei.

  Cu suportul Expirat Chapeaux pentru găzduire!- a avut loc Gala de premiere a celor mai bune, smart, funny producții video și audio din ediția asta. Spre surprindere mea sala a fost plină. Liceeni sau grizonanți, din popor sau VIP, de la noi sau de afară era reprezentat acolo tot spectrul oamenilor care nu mai vor să tacă.

   Încă de la intrare începeau surpizele când primeai un plic, “o atenție”, un “ceva să fie bine” în care era un … mărțișor, frate :)! Ce idee cool. Că tot venea primăvara în câteva ore primeai un mărțisor de erou anti-corupție în loc de brățara sau ștampila de pe braț.

   Seara a fot axată pe premii, dar a avut și rol de get together al oamenilor implicați activ în stradă sau nu, în tot felul de cauze abandonate de autorități.

   Oamenii care au jurizat pare că s-au alăturat din aceleași considerente ca și organizatorii. Așa i-am întâlnit acolo pe Irina Nistor, Luiza Zan, Teddy Necula, Voicu Rădescu, Dan Costea, Alin “Coiotu”Dincă sau Tudor Popescu. MC a fost Lucian Mândruță cu poantele lui bine țintite și optimismul lui cam înfrănat – da’ las că-l facem noi bine ;). Hai mare a fost cu o trupă de impro Trupa Freeze, care s-a mulat perfect pe tema serii.

   Hai să vă zic ceva despre materialele premiate care chiar au valoare. La secțiunea de shorts am reținut o poezie a lui Cosmin Dominte / Jazz8, zbârlitoare de piele și degrabă lăsătoare cu întrebări pentru conștiința ta.

   La Vibes – cool name 😉 – a fost așa. Further East Records, un start-up label al unor tineri de aici și din Londra cu piesa În casa noastră care are un refren viral și un clip not so amateur. Mi-a intrat în creier 🙂

   Apoi Delia & Sever cu Tradițional.ro. Nici ei amatori, dar cu o elocvență mucalită a versurilor.

   Apoteotic prim premiu cu KREM– care a intrat în Expirat pe ultimele versuri ale piesei lui! – feat. Omu Gnom cu piesa Neputincios căreia îi văd ceva audiență anu’ ăsta.

   Deci start bun pentru aripa muzicală a proiectului. La anu’ mai că m-aș băga să mai fac un pas. Hai să-l facem împreună, ce ziceți? Prima ideecare-mi vine e FAC ( Festival de Atitudine Civică) unde să aducem toate artele în sprijinul implicării civice și libertății de exprimare adică în a trăi mai bine. Cine se bagă :)??

once

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s