Cuib de Piatra

   Mă tot lovesc în mod plăcut de membrii din diverse trupe care au legătura cu Piatra Neamț. Sunt de-o generație și, cumva, au crescut în aceeasi zeamă. Mai mult noroc decât vreun proiect anume, mai mult prietenie și pasiunea pentru muzică. De-ar fi mai multe întâmplări din astea prin țară! Dar nu mai bine le creăm noi cadrul să apară? Nu mai bine facem noi câte un studio, câte un hub alternativ cu scenă și săli de repetiție măcar în fiecare capitală de județ? Ei, cum ar fi? Cu fonduri UE, cu 2%, cu startup nation, cu orice! Promit să ajut cu tot ce pot.

   Să revin. Am mers în BEAT bar umanist să văd 2 trupe. Una plină de nemțeni – SEMPER– și alta – 20 Secole Vulpe– cu un nemțean, un ieșean și un transilvan. O să vă scriu mai mult despre primii că despre vulpi v-am mai tot zis 🙂

   SEMPER este un quintet, destul de elaborat în pofida vârstei componenților. Pe lângă așezarea clasică a unei trupe rock apare și o clapă, la care e un spiriduș cu talent cu caru’, lucru pe care-l vezi ușor la pasajele de impro.

   Vocalul, un fel de revival Morrison, are un ambitus vocal pe câteva octave, charisma și mai bagă și vioară. Nu e vreun virtuoz, dar mimează bine :P. Au influențe din Luna Amară, Alternosfera, dar au mult si din suflul lor. Din păcate locul nu oferă o audiție chiar bună, totul fiind înecat în joase, deci n-auzi versuri, n-auzi floricele. Repertoriul lor este mîncă fragil, dar cu personalitate. Au început balul cu un hardcore moldovenesc de la Zdob și Zdub și au terminat cu În pădure la Băneasa de la Timpuri Noi. Ambele au fost însă mai mult decât cover-uri. Mult, mult trecut prin filtrul lor. De remarcat și un colaj de vreo 4 piese în care trec destul de bine de la ceva manele ’90 la rock spre art-rock.

   Au preluat/dus mai departe ceva dintr-o trupă locală din Piatra Neamț, dispărută între timp, Umbra, cred, ceea ce e și fain și respectabil și bine pentru că aveau calitate. Cel mai mult m-a impresionat la ei o compoziție proprie.Iepurașul, vezi aici, căreia îi trebuie doar un clip ca să-i scoata în atenția publicului. Deci?

   După pauză au urcat, mă rog, au pășit pe scenă, vulpoii. Au facut un experiment de apreciat și pe care ar trebui să-l facă toate trupele pentru o experiență completă a scenei. Au intrat complet treji la cântare :). Altfel abordezi scena cu emoțiile ei atunci când alcoolul nu te ajută. Concluziile le au ei. Eu am văzut cam același nivel la nesincronizări, la fel de multă transpirație la Dan, mai puțin dialog cu publicul în schimb. Cu siguranță ficatul lor a fost mai fericit :).

   Au avut vreo 2 piese noi dintre care pe una am reținut-o, De ce te muți ? Un moment inedit a fost solo-ul a lui Vladimir cu un fel de baladă a basistului treaz, un one man band song impro despre viața grea a basiștilor :). A fost în schimb magnific ce s-a întâmplat pe Nu fi prost la care a venit și Sergiu de la SEMPER la clape și unde partea de pseudo-impro a fost delicioasă!

   A fost fain, am ascultat ceva muzică de calitate, dar merge o sonorizare mai bună acolo. În schimb am plecat cu optimismul unui om căruia prospecțiile îi arată vremuri bune ;).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s