FRHing

frh

Probably the oldest underground festival in the city :)! Despre Funk Rock Hotel e vorba. A ajuns la ediția 15. Numai el știe cum. Povestea a început în 2008 cu un vis al unui DJ/creator/booking agent și a continuat datorită încăpățânării lui de a aduce publicului un festival cu trupe românești din zona undergroundului rock, rap, funk și un pic de electro. Nu vă fac istoria lui, doar vă dau câteva aspecte: a trecut prin multe cluburi și scene bucureștene din care unele nu mai există, inclusiv Colectiv, n-are neapărat un format ci doar dorința de a promova muzica românească din underground, n-are o cadență anume fiind ani lipsă sau ani cu câte două ediții și, poate cel mai interesant, n-are sponsori. Din când în când au apărut și trupe invitate de pe afară, dar nu e o regulă. Festivalul e creat pe parteneriate, pe prietenii și pe banii de bilete. Asta e ce văd eu și am fost la vreo 5 ediții până acum. Poate d-aia nici nu e o rețetă de succes financiar. Și d’aia e la a doua întovărășire cu un festival de street food în speță The Carnival.

Chestia asta ere plusuri și minusuri. La plus sunt împărțirea de costuri pe toate zonele de la locație, advertising, infrastructură, oameni. Poți adăuga aici și reach-ul mai mare, dar nu neapărat la un public avizat. Plusul de aici este expunerea trupelor la un public nou. La minus e disiparea mesajului tău în miros de burgeri, împărțirea interesului și cu alte scene aici intrând concurența directă, dar și neplăcerile făcute de zgomotul venit din alte părți.

Eu sunt un optimist și consider că evenimentul a fost unul mai degrabă reușit. Să vă povestesc un pic despre el.

FRH a funcționat în prima zi de The Carnival, vineri, la scena Joker, undeva în lateralul festivalului. A început la 18 și un pic cu E.M.I.L. și doar vreo 50 de oameni la scenă. Noroc că era umbră. Fain a fost ca publicul era foarte tânăr lucru îmbucurător pentru o trupă care la anu’ face 20 de ani :).

Trupa de alt/ska/punk inspirațional nu s-a inflamat și și-a văzut de trebă cum știu ei mai bine. Chiar dacă berea era caldă la scenă :). Doar Încrederea e un joc (live aici), nu!? Ce mișto e să vezi că publicul tânăr le știe versurile! Că sunt piesele mai vechi sau de pe albumul IMENS, mai ska sau mai core ca Spun nu, lumea a reacționat și a tot crescut numărul lor lângă scenă. La momentul pseudo-acustic de la Rom, Fum și Vanilie erau vreo 500 de oameni. Piesa asta are deja 10 ani! Și se cânta deși începuse interferența de la scena mare. Mă bucur să-l văd pe Vlad țopăind după problema cu piciorul.

Vine album nou curând așa că stați aproape. Zic eu, dar au zis și ei pe final cu Cultivator de vise și un public amestecat de la puști/puștoaice de 16 ani la generația +40. Dap, asta face muzica ;).

La OCS s-a mai îngrămădit treaba. Au ajuns și oamenii muncii, au mâncat și aveau chef de muzică. Au apărut însă și fanii cu experiență. Pe scenă era altă o trupă care a împlinit 20 de ani. Caută (aici), Odă în Piață Romană – ce mai dansau fetele p-asta :)- sau urlatul colectiv pe Cineva să ne aducă vara înapoi că, neah, pe lângă că e o piesă bună mai e și fix perioada în care o cânți mai cu foc. Ei, dar ce vă ziceam eu de public nou :)? Pe 2ouă beri goale am surpins două doamne (nu dau vârste că-s băiat finuț) cu forme generoase și haine nu chiar underground care au savurat piesa asta la maxim după ce s-au prins de ce zice refrenul. Au dat like la pagina lor de fb, au trimis clipul în grupul de prietene și au pus-o de-un live. Ce mai, asta da penetrare de piețe noi ;)! Dacă o să citească articolul ăsta poate vin la J’ai la silentul de Joi, 12 septembrie, unde o să fie o cu totul altă experientă ;).

Sigur că nu și probabil că da în timp ce la principală era Cred Că Sunt Extraterestru s-a întâmplat întâmplarea de lansare la scenă a raperilor old school avangardist Paraziții. Cică și-au lansat albumul ARMA SECRETĂ. La scenă erau 1000 la început, dar s-au dublat în 5 minute. Mulți fani vechi, multe femei care știau versurile- aici eu am o rezervă dacă ele chiar înțeleg versurile :)- . Un intro scurt și la obiect. “Noi suntem generația care a futut-o pe mă-ta!”. Gata! Au captat atenția tuturor :D.

Au reunit mai multe generații în fața scenei, au cântat fix necenzurat, au dat “credit” poliției în Fă-te polițist în timp ce jandarmii și pompierii dansau și se distrau făcând live-uri în spatele cortului de sunet :). Mda, au plecat câteva sensibile spre un hot dog, dar asta e, și-o asumă. Un test de rezistență a fost presiunea venită dinspre scena mare unde începea Subcarpați și cu toate astea Hash Thug Rezist – o găsiti pe albumul lansat online prin mai, cred.

Alternosfera a avut la scenă cei mai mulți fani dedicați,. Se zăreau des prin The Carnival tricourile negre cu AS pe piept. Deși cântă de câteva ori pe vară în București tot mai e loc. Acum au și piesele noi de pe Arhitectul din Babel. Chiar de pe el a fost prima piesa din show cu Fântănile. Scurt circuit în mulțime. Și uimitor pentru mine să văd lumea știind deja versurile. Ce să vă mai zic de Singurătate, Wamintirile, Flori de Mai. Știu că multe trupe de la noi au un ghimpe împotriva lor, dar moldovenii ăștia știu drumul spre sufletul fanilor. Și cred că a fost o mișcare bună pentru FRH, una de ultim moment, pentru că ei i-au înlocuit pe britanicii de la Skindred. Chiar, oare ce s-a întâmplat? Eu am o bănuială, dar e de vorbit la o bere ;).

Una peste alta a mai fost un FRH si îmi doresc să vin cu copii mei și peste 20 de ani la FRH 50. Preferabil de sine stătător și aducător de încasări decente ca să poată trăi pe picioarele lui. LMA!!

frh

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s