Pepiniera

Să crestem viitorul! Să-i ajutăm pe cei tineri! Să fie bine ca să nu fie rău! La muzică e ca la fotbal. Concret, ce facem însă?

De cum am auzit numele proiectului Pepiniera mi-a stârnit curiozitatea. Oare era ce credeam eu? Se pare că da. Expiratul pune umărul la creșterea muzicii autohtone prin oferirea de oportunități trupelor la început, din noul val, cu idei și sound nou, Adică le pune scena la dispozitie. Din păcate sunt prea puține astfel de ocazii pentru trupe și artiști. Pentru o minimă confirmare trebuie să le dai câteva șanse de live-uri veritabile, cu expunere si public ca să poată dovedi de ce-s în stare. Există munca lui Șerban &team la Îmi place să Logout de pe Guerrilla, mai e radio Tananana și câteva labeluri care mai dau câte o mână de ajutor, dar nu e de ajuns. Așa că salut începerea seriei ăsteia de live-uri. La cât mai multe!

Dacă tot este despre viitor Expiratul s-a gândit si la copii așa că la intrare te așteptau căști pentru protecția auzului lor lucru care m-a ajutat de minune pentru că-l luasem și pe micu’ rocker după mine să-i prezint viitoru’ :). Plus intrare moca sub 12 ani. Da’ de ce nu 14?

Prima seară a avut ca invitate două trupe din Oradea. Astro Générale și Baby Elvis. La Baby Elvis n-a mai rezistat junioru’ așa că rămâne pe data viitoare.

După cum era de așteptat n-a fost foarte mult public, poate vreo 100, semn că și mentalitatea publicului trebuie să se maturizeze. Pofta vine mâncănd! Mergeți la trupe necunoscute dacă vreți să vă mențineți vii pe zona asta. Ieșiti din certitudinea pe care v-o oferă o trupă cunoscută dacă vreți tonusu’ crescut. Nu tot timpul, dar faceți-vă obiceiul ăsta. Luați-l ca pe un ritual sănătos care vă v-a proteja de Alzheimer :P.

Seara a început cu Astro Générale, patru tipi care exersează acum în Oradea deși nu-s toți de acolo. Au avut multe emoții deși erau la a doua cântare în București. La mine era prima audiție, deci emoționat și io, plus curios. Nu cred că s-a auzit tocmai cum își doreau așa că nu si-au atins potentialul maxim. Vocea era uneori inundată de premier și lipsa unui reglaj fin de la piesă la piesă a contat. Cu toate astea am fost impresionat. Un sound foarte greu de încadrat într-un stil, lucru caracteristic deja noului val. Indie rock ai putea să-i zici din avion, dar regăseai elemente de synthpop, new wave, retro-elecro. Ba, pe piesa Play – singura cu clip de la ei vezi aici– m-au dus spre electroclashul Black Strobe. Puteți să vă faceți o idee despe cum au sunat aici, pe Craves, cred. Ne-au dat și vești. Vine single curând, Black Fever, o piesă impresionantă, veți vedea ;). Apoi prin februarie scot și EP de 4 piese la Cirkular. Deci se mișcă și probabil oferta Pepiniera le-a prins numa’ bine.

God speed!