La cumpăna dintre ani, la ceas de înnoire, la bla bla bla… Hop și io cu nește concluzii și “rezoluții” despre undergroundul nostru 😜.
El este, există, slavă sfântului Alternativ. E firav, dar capabil să te impresioneze. Are cu ce, dar nu prea are unde, cu cine.
Radiografia mea prezintă câteva lucruri pozitive observate de mine anul ce-a trecut. Au apărut asocieri, grupări, comunități, colective noi care se sprijină reciproc, pun resurse la comun (săli de repetiție, studiouri, logistică, relații, giguri comune) ca să meargă treaba pe principiul unde-s mai mulți e mai bine. Stray Lights, Fine Sounds, Swanboy Music sunt doar trei despre care v-am scris în 2019.
Au apărut uși deschise pe la cluburi mai mari și pentru trupe la început de drum ( proiectul Pepiniera de la Expirat sau DeerMusic). Numărul festivalurilor outdoor a ajuns deja la un număr acceptabil. Cred că nu e weekend din mai până în septembrie în care să n-ai unde să mergi, uneori având chiar alegeri grele de făcut. Și festivalurile mari au 2-3 scene la care au acces trupe din undergroundul nostru.
Au crescut numărul trupelor din undergroundul de afară care ne vizitează semn că se mișcă ceva în publicul nostru și că sunt șanse de reciprocități.
Trupe cu ani grei în spate ( COMA, VdV, byron, Subcarpați) ajută trupe la început. Care-s criteriile, de ce o fac, nu știu. Iau partea altruistă a imaginii ăsteia care ar putea fi replicată mai des.
Au înțeles ai noștrii underi că imaginea și merch-ul fac parte din experiența de a fi o trupă/artist. Un logo, un tricou, niște stickere, sprijină mesajul și fac parte din povestea care mișcă fanul la concerte.
La radiografie dr. Critic depistează și niște tumori sau afecțiuni, unele acute, altele cronice.
Dacă aș face o paralelă cu guvernu’, ne lipsește infrasctructura și pătura IMM-urilor, adică puține locuri mici, de 50-100 spectatori, în care să se cânte live, constant, seară de seară, în condiții decente pentru trupe ( minimum de echipament la scenă) și de siguranță pentru spectatori. Într-un oraș ca Bucureștiul îți trebuie 10 d-astea pe fiecare gen de muzică ( rock, electro, rap, jazz, fusionuri, experimentale și ce mai vreți). Nu-mi ziceți că nu există spectatori, că lucrul ăsta se mai și educă. Și așa ajung la o bubă cronică, educația publicului care nu e obișnuit din rațiuni istorice cu ideea de suport, cu ideea că, pentru orice gig, trebuie susținută trupa/artistul. Caută cutia unde să lași bani pentru sala de repetiție, fă niște poze și dă-le de-a dura pe rețele, cumpără albumul (fizic sau digital tot aia), ia tricoul, iar dacă te simți tare-n pix și vrei să scrii o concluzie, o recomandare, o recenzie, te invit pe criticeyez.com să punem împreună umărul la treaba asta 😎.
E un mare dezechilibru între București, Cluj, Iași, Brașov, Timișoara și restul țării. Deși parcă au mai apărut cluburi prin țară, tot am senzația că-s prea puține. Chiar și o trupă mare, veche, cu mulți fani, ajunge abia în 10-12 orașe. Restul? Arad, Drobeta, Târgoviște, Galați? Nu mai zic că arareori se iese în Republica Moldova. Nu era vorba aia pe la marketingi că piața se mai și face?
Undergroundul înseamna gândire critică, puterea de a alege asumat, puterea de a ieși din rând, de a căuta, toate calități utile unui hommo contemporanis, mai ales în timpuri cu tendințe de control al vieții personale. D-aia-i important ca el să rămână viu și sănătos. Cumva îl văd chiar ca pe o latură complementară educației. Ăsta e cumva și unul din resorturile mele interne pentru care fac ce fac: suport, părere din fața scenei, awareness, pe unde pot ajunge eu și cei care i s-au alăturat proiectului. Sper că v-ați prins deja că nu mai sunt singur și că alături de mine au venit oameni cu aceeași idee și pasiune. Deocamdată doar București, Brașov, Iași, dar poate 2020 mai adaugă vreo 2-3 orașe 😉.
Soluții, tratamente, regim? Hai cu mai multe locuri unde se poate cânta la început de drum că eu zic că trupe apar. Hai cu mai multe evenimente la intersecție de zone artistice așa putând crește expunerea artiștilor de oriunde ar veni ei ( muzică&film sau fotografie&muzică). Hai cu proiecte care aduc noutatea, surpriza, ineditul (gen Sofar, Balcony TV, Tiny Desk Concerts).
Io atât am zis acum cât să vă dau ghes de-un reply, să înjurați sau să vă dea de gândit. Ne vedem pe la concerte. La cât mai multe!🤘🤘🤘