Music pairing


Cam cum sunt căpșunile pentru șampanie, brânzeturile fine pentru vinul roșu sau muștarul pentru mici așa a fost Muse Quartet pentru muzica celor de la Dimitri’s Bats și Grimus 😎.

Primul act din București al proiectului MUSEcology s-a întâmplat la fostul cinema Gloria din IOR, acum una din sălile Teatrului Metrolpolis. O surpriză plăcută sala renovată, cu aproximativ cinci sute de locuri pe scaune și condiții de audiție excelente. Aviz organizatorilor de concerte. O surpriză și mai mare a fost însă ce s-a întâmplat acolo.Dănuț Georgescu și Alexei Turcan au reorchestrat împreună cu Muse Quartet o parte din repertoriul Dimitri’s Bats, iar Lehel Kiss piesele Grimus. Piese cunoscute și fredonate deja de public și-au tras un look nou și au impresionat cu haine sonore ascunse nouă, profanilor, până acum. Fix ca atunci când te surprinde gagica cu care ești de ceva timp cu un păr altfel aranjat de te face să te mai îndrăgostești o dată de ea 😜.

Layerul melodios adus de cele patru fete și instrumentele lor cu coarde (două viori, o violă și un violoncel) a avut rolul de a accentua părțile dramatice ale pieselor făcând astfel experiența mai intensă. Pasajele instrumentale ale pieselorlor au căpătat o mai mare profunzime.

Ciudat pentru un public obișnuit cu trupele în club să privească de data asta stând pe scaune, dar lucrul ăsta a venit și cu o rezonare mai intensă cu actul muzical nemaifiind întrerupt de fâțâiala spre bar sau bruiat de eternele discuții din timpul concertelor. Și artiști au avut partea lor de ciudat aici obișnuiți fiind cu o altfel de interacțiune, apropiere de public sau mișcare scenică.Dimitri’s Bats au început seara în costumele negre de nuntă cu un Radu Osaciuc à la Bublé, dar cu poante mai bune ca ale lui și cu o emotie în plus ca la un first date. Patru crai electro-alternativi răspândiți pe scenă, încadrând patru fete, protejându-le ca pe niste comori. Arătau bine 🙂. Vă las mai jos High all night ca să înțelegeți cum a fost.Bottom of the ocean, Dancing and Fallen – la care mi s-a părut că ritmul a fost mai lent, dar poate din încărcătura primită dinspre corzile viorilor-, Lights out cu valuri pe sub piele și un Cold magnific!! Just a little bit a terminat balul. Da, categoric, pentru mine Dimitri’s Bats au urcat în altă ligă odată cu experiența asta.Pauză, fără bar. Pfoai, ce-ar fi mers un pahar de vin 😜!Grimus are nativ un dramatism al pieselor plus o mai mare experiență așa că oarecum te așteptai să sune bine piesele lor reinterpretate. Deschidere cu Heart to break apoi In your eyes pe care vi-l las aici.Și ei au fost curiosi și emoționați de reacția publicului. Umbre a primit niște pasaje instrumentale cu alternața între viori și keyboardul lui Lehel Kiss, iar la final cu un mare cor de șoapte din partea publicului … nimeni nu se va atinge de noooiCa de obicei Bogdan n-a stat doar pe scenă. S-a suit pe scaune și a cântat din mijlocul spectatorilor. Credea cineva că o sala respectabilă cu scaune de catifea îl va opri să facă asta 😄? De acolo a cântat Vom lupta, o piesă cu o dinamică energică care a primit un vibe epic de la Muse Quartet. Așteptam Privește-mă, eram curios în ce se va transforma, ce mai poate ieși din ea. Cu Muse Quartet, cu publicul cântând au ieșit valurile de pe sub piele.

Alexei, Dănuț, Lehel un mare chapeau! Cât despre fetele de la Muse Quartet le rog să mai aibă răbdare si cu alte rock-staruri să se mai bucure și sufletele noastre de așa diamante neșlefuite încă 🙂.

img_20200213_205118_4821568111199.jpg