Cămara cu rap #2

by FruGhoulu

rap2

 

Salutare și bine ai venit în cămara cu rap. Planul este ca o dată pe lună să va povestesc despre cinci piese apărute în luna respectivă. Dar hai să lăsăm vorbăraia și să trecem la treabă.

Cino feat. Arghezi – Rădăcini

Old school meets new school și din explozia celor două, iese precum personajele bune din filme, Cino. După o serie de singleuri și un mixtape, Cino se scufundă din nou în oceanul naturii umane și reușește să extragă de acolo învățăminte sau cel puțin indicii, pentru a descoperi unde se situează binele față de rău și invers. Aflăm că ele evoluează invitabil în paralel și pe langă asta, adevarul și binele sunt difuze fiindcă în viață avem de-a face cu multe nuanțe de gri, niciodată negru sau alb.

De la jumătatea piesei Arghezi preia microfonul și continuă temele deschise de Cino. Stă bine-bine pe beat, iar versurile preiau zbuciumul lui Cino, dar se concentrează mai mult pe dinamica din relațiile de prietenie cu alte persoane.

 

Cinema AuroraAaliyah

După un an întreg de inactivitate, Cinema Aurora, o trupă mai underrated ca pachetul cu mâncare pe care-l primești de la maică-ta la 30 de ani, lansează încă un single. În piesă există două personaje principale – tu, cel care asculți, și Aaliyah, care are o calitate destul de interesantă – eternitatea . Aaliyah este o tipă care apreciază sexul când e interzis, frânge inimi în stânga și în dreapta și cel mai probabil are un cont benga pe instagram. În goana după eternitate lumea este predispusă să acapareze astfel de apucături, chiar dacă nu și le doresc în viața lor.

Versurile, fiind la limita dintre ambiguitate și a pune direct degetul pe rană, reușesc să portretizeze dezavantajele standardelor morale general acceptate în societatea anului 16 după facebook. 

 

Omu GnomCântece din colivie EP

Fără surle, dar mai ales fără trâmbițe, Omu Gnom lansează în pandemie EP-ul Cântece din colivie. Pe lângă versuri și interpretare el și produce acest material care impresionează prin tobele puternic sincopate din piesa Amnezie de Primavară. Restul instrumentalelor beneficiază de sampleuri alese pe sprânceană, dar în același timp sunt bine aerisite, astfel încât “cel mai social antisocial din societate” (după spusele lui) reușește să se facă auzit cum trebuie.

EP-ul este o introspecție in gândurile lui Gnom pe timp de pandemie și ne acordă din când în când mici indicii despre traseul lui profesional și artistic în ultima perioadă. Printre teme se mai regăsesc degradarea societății umane, o distanțare între oameni înainte de covid, apărută din cauza letargiei și a nepăsării.

Printre colaborări număram Jurjak, care acompaniază cu vocea și chitara pe piesa Pe stomacul gol și DJ Undoo care bagă scratchuri pe Culori și este artist de mix-master (fiindcă mix-masterul este o artă) pe toate piesele.

 

 

Fane Stelaru Dincolo de zid

Pe un negativ glitchy, cu aer psihedelic și un 808 care plânge pe fundal, Fane Stelaru ne destăinuie amintiri tenebroase, scoase cu cleștele din subconștientul uman, de dincolo de zid. O piesă despre depărtarea de oamenii al cărui destin la un moment dat s-a intersectat cu al nostru, iar în momentul prezent, atunci când îi vedem în metrou facem cale întoarsă, că doar nu am chef să vorbesc cu ăla din facultate și să-mi întrerupă podcastul, nu?

În a doua parte a piesei, Fane ilustrează cum în jurul unui om se poate naște o astfel de rezistentă și enumeră la un moment dat trei factori – ambiția, mândria și orgoliul rănit. Încheie într-o notă pozitivă cu o urare de bine pentru persoanele pe care încercăm să le ștergem, intenționat sau nu, din viețile noastre.

 

 

Plumb feat. Maich și DsgahcÎnainte s-adorm

Primul lucru pe care îl observi e negativul murdar, de parcă skunk a stat la o țigară cu diavolul înainte să producă beatul ala jegos. Plumb, Maich și Dsgahc se completează foarte bine, iar rezultatul este o piesă închegată, cu jocuri de cuvinte interesante și perspective care te duc cu gândul la propriul traseu prin viată.

MC-ii se concentrează pe o temă comună – obstacolele pe care le întâlnesc în viată și importanța celor apropiați pentru a trece cu brio prin încercările sorții. Viața de golan e grea, dar și palpitantă (obișnuit să urce trepte să aprindă de la SUN) și parcă se observă acolo o tristețe în legătură cu acceptarea realității și a unui stil de viață mai sănătos. 

 

 

Cuvintele fiind citite și melodiile ascultate, nu uitați să dati share artistilor care v-au plăcut sau mișcat în vreun fel. Ne revedem luna viitoare, la o nouă cămară cu rap  😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s