Sacoșa cu prospături #185

Am mers în târg să iau cadouri pentru toți de pe lista lui MC. Grea treabă!

Noroc că e marfă pe alese 😜.


White Mahala Numai ea Lista începe cu ea, normal, că altfel o încurci 😉. Cu un refren combinação de You shook me all night long de la AC/DC tăvălit printr-un pic de gipsy-ska, cu versuri deocheate și rock de haidooks ne-am ales cu o piesă care ar fi făcut furori pe la partyurile de bikeri Crăciunul ăsta dacă am fi avut parte de ele. Piesa a mai fost auzită prin concertele lor, dar acum are clip. Și unul haios foc. O imersiune în VR cu iz de poveștile cu vino bade la portiță și, implicit, cu un hater pe urmele lor, suntem trecuți prin povești western, WWII, daci și romani sau gangsteri. Îmi faceți poftă de dans pe vreo pajiște la 2 noaptea, băi!!

Barter Bătrânul De Crăciun te gândești inevitabil la ai tăi, indiferent dacă mai sunt printre noi sau nu. Și tot inevitabil vin întrebările despre rost, clipe pierdute, momente ratate. Băieții de la Barter învârt cu piesa asta un cuțit fierbinte în sufletele noastre. Sperat/ratat, clar/zadar sunt perechi de rime care te vor face să oftezi. Mai e și videoclipul care construiește un chip de bătrân apăsat de timp odată cu creșterea în dramatism a piesei. Pariu că-i veți suna pe ăi bătrâni? Eu i-am sunat.


NAVI Universuri paralele Asta e piesa pentru “universul paralel” 😉, că trebuie să ai grijă și de ăsta. Avem de a face cu un pop-rock la granița mainstream-ului, a doua piesă în limba română, dar îmi place vocea ei și mi-a intrat pe zona de guilty pleasure. Candid videoclipul și cred că va avea ceva expunere. Aștept și ceva mai experimental, mai curajos, ceva care să-i scoată în evidență calitățile vocale.As we exhaleVolcano Fire Dar stai! Ai nevoie și de un cadou pentru tine, for your volcano fire between the ribs! Excelentă piesă de la fetele astea din Cluj. Practic trupa și-a făcut debutul în pandemie și este deja la al treilea single pe care ni-l dau. Un indie-pop cu aer irlandez cu o voce tremurat-dramatică, cu o chitară bine la susținere și cu un concept în videoclip care te incită. Imaginea de final o pun pe seama versurilor concluzie This is what I need/ I need the rain to wash my head. Poate și pentru că aș vrea așa ceva pentru mine. You go , girls 👍!Dan ManciuleaCopilul Universal Aici avem de-a face cu din ce în ce mai desele cadouri care nu mai au destinatar. Fie că sunt părinți sau rude, fie că sunt prietenii care s-au împrăștiat prin lume în căutarea unei existențe mai bune, toți locuiesc mai mult în amintirile noastre sau în apelurile pe uațap. Versurile lui Florin Dumitrescu sunt aparent funny dacă nu ești român. Dacă ești, atunci o dai din dulce-amar fără să-ți dai seama cum și de ce. Te simți copilul universal abandonat în satul global. Acordeon, folk și ceva surf-rock sunt reperele audio-stilistice. Crește expunerea proiectului ăsta și vor mai veni piese la sacoșă curând 😉.NIJItribute to pyjamas Asta vreau eu să văd la artiștii de azi, mai ales cei din underground. versatilitate, necramponarea într-un stil, experimentarea pe vertical sau orizontal. A sărit de la rock alternativul din Jinxy von d’ers la dream popul din proaspăt pornitul ei proiect solo, NIJI. Cred că mai era loc de un cadou pentru tine însuți mai ales pe vremurile astea. Piesa asta e perfectă pentru așa ceva. Versurile sunt de fapt exposeul unei transformări interioare a lui Iris Danciu, una de care nu se credea nici ea în stare. Și nici eu. Way to debute, Iris!

P.S. Riccione 😉


GRAIU Cântecul miresei Cadoul pentru toate miresele care și-au amânat nunta din cauza lu 2020. Și în același timp o onoare să-i am la sacoșă pe oamenii ăștia. Proiectul GRAIU e deopotrivă despre muzică, etnologia graiurilor derivate din română, istorie și experiment. La confluența sonorităților vechi dacoromâne, ritmurilor afro și bluesului de la mama lui se suprapun versuri în diverse graiuri din arealul nostru culese direct din folclor. Iese un melanj probabil unic pe glob, un experiment de toată isprava. Era să-i prind anul ăsta la Roaba de Cultură, dar nu s-a legat. Vi-i dau acum de la o filmare din Apuseni, de unde cred că ne vor mai da niște bijuterii d-astea 😉.


Flatsharks Bag of tricks feat. Sandor Laszlo on bass Ăsta-i Secret Santa 😉. O piesă din două bucăți aparent independente. Sonor sunt legate însă de vioară, iar ca stare sunt într-o antiteză legată cam cum se leagă morning rush de o plimbare prin pădure 😊. Prima parte este o nebunie instrumentală cu ritm crescendo spre final, tobe demență, bass nervos cu fuzz și vioară – sau violă- care dă dramatismul de te simți ca într-o urmărire din filmele americane. Partea a doua este despre muzica liniștii. Vioara devine instrumentul romantic, bassul e de smooth jazz. Trebuie să remarc videoclipul. Mai DYI n-ai cum, dar din două idei simple s-a mulat perfect pe piesă/piese. La prima parte goana e prinsă în oglinda retrovizoare care se decuplează la un moment dat de realitate și o ia pe repede înainte, iar în partea a doua se joacă back-fwd cu o piatră aruncată-n lac și cu niște imagini suprapuse. Indeed a bag of tricks 😉.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s