ATTN / Daius – Ascuns

Dai pe Google “Daius Ascuns” și primești înapoi Darius Vâlcov și tablourile lui ascunse-n pereți. Cam asta e cu black metalul pe la noi. Și de n-ar fi trupe pe zonă! Mai ales din cele care îmbunătățesc stilul cu layerul de atmosferic folk/pagan de inspirație locală. Nu le dau numele, că aici vreau să vă zic despre o trupă care ne-a dat acum albumul de debut și anume Daius cu albumul ASCUNS.

L-am ascultat aproape de volum maxim. În căști, ca să nu-mi pun vecinii în cap să mă trezesc cu exorcizatorii morali pe la ușă. Recomand nivelul ăsta sonor și nu pentru că așa se ascultă genul ăsta ci pentru a prinde toate detaliile sonore. Mai ales fluierul!! Frate, te ia cu furnicături când îl auzi. Te ia și te cară într-o poveste fantastică de-a lui Tolkien sau Ispirescu.5 piese/ 45 minute. Piese lungi, care respectă canoanele unor povestiri. Au intro și epilog, de obicei mono-instrumental, mai puțin pe Șuier și Ascuns unde se intră abrupt. Apoi pasaje unde alternează doar instrumental cu cele cu instumental și voce. Apropos de vocal, trebuie să remarc faptul că, deși e doar pe harsh/growl, păstrează linia melodică și chiar înțelegi cuvintele. Poate și pentru că sunt toate piesele în română. Ar fi meritat totuși puse pe undeva versurile (măcar pe bandcamp) pentru fanii care n-au urechea așa versată. Alternanța e folosită și la secția ritmică unde avem pasaje drăcești de speed metal stinse cu zone de baladă unde fluierul devine front man. Inspirația lirică se plasează undeva în mitologia locală efectul fiind accentuat și de un vocabular plin de cuvinte grele, dure și oarecum uitate. Ce mai e surprinzător la ei este multitudinea de instrumente folosite cu pian, fluier, chitară rece care sunt înglobate foarte natural în riderul clasic de black metal. Piesa mea preferate este Ascuns. A voastră?

Una peste alta ASCUNS este un album epic, dintr-un stil considerat dur și dark, dar ,dacă ai urechi să-l auzi și suflet să-l primești, poți ușor scăpa o lacrimă-n barbă.

Mai e un lucru de remarcat. Albumul poate fi cumpărat și în format fizic (pe lângă formatul digital disponibil pe bandcampul lor) într-o realizare serie limitată de excepție cu coperți din coajă de copac și picturi hand-made unicat. Concept cap-coadă. Chapeau! 🤘

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s