ATTN/ Melting Dice – Mat Deschis

Prea fără valuri, prea tăcut a trecut lansarea EP-ului MAT DESCHIS al timișorenilor de la Melting Dice. Probabil pentru că n-ai cum să faci concerte sau poate pentru că a fost lansat fix înainte de Crăciun. Oricum, am zis să marchez și eu momentul.6 piese/25 de minute de rock alternativ cu versuri exclusiv în limba română că așa le iese lor. Patru piese au deja videoclip fiind extrase ca single-uri încă din 2019 ceea ce mă face să cred că planificaseră lansarea EP-ului undeva la început de 2020 și probabil ar fi urmat un turneu prin țară, dar 2020… Melting Dice e o trupă relativ nouă, cu doar 5-6 ani de existență și un album scos deja Cord, cablu, creier. Membrii trupei au însă ceva experiență și au ajuns la maturitatea muzicală și personală. Și asta se simte în versurile lor și se aude în muzică.

Din punct de vedere sonor sunt undeva ancorați în alternativul clasic și melodic de școală americană de început de mileniu, cu grefe de progressive sau post-rock pe ici pe colo. Marea încercare e la partea lirică. Versurile, cred, sunt derivate din experiențele personale ale unor roacări ajunși la vârsta de mijloc unde viața deja a fost gustată și a avut și dulce și amar. Pentru mine albumul este unul de mid life crisis cu multe întrebări și prea puține răspunsuri, cu destulă energie de a continua, dar și cu tinichele de aripi. De fapt EP-ul e deschis de piesa La Mijloc unde își cer visele înapoi să-ncerce până le iese. Scunsa e despre trăitul în acum, în prezent și are clip făcut în lockdown. Cuprins e despre vină și păreri de rău. Uitat – preferata mea 😉 – e despre lecțiile vieții: uitare, singurătate, cum să spui NU. O să fie bine, probabil vedeta hit de pe EP, a prins avânt în pandemie când probabil aveam cu toții nevoie să ne scrie cineva pe cer cu norișori că o să (ne) fie bine. Dialog e un fel de epilog/concluzie și se face vorbire-n versuri despre dialogul tău interior dintre cele două alter-ego-uri, bun/rău, altruist/egoist , dialog care te trece prin stările de zi cu zi.

În concluzie un EP pe care cei sub 25 de ani încă nu-l prea înțeleg că n-au cum, iar cei peste 55 ar putea să-l asculte cu un zâmbet ironic. Dar, dacă ești între și-ți plac distorsurile melodice de alternativ, dă-i o ureche că poate descoperi niște răspunsuri sau confirmări 😉.

EP-ul a fost lansat cu un concert online din HDV Timișoara și e disponibil de câteva zile pe Netflixul concertelor de la Overground Showroom. Există și în format fizic împreună cu un merch surprinzător ca design. Le găsiți pe toate aici, iar albumul digital se află, desigur, pe bandcamp unde vă așteaptă să-l cumpărați 😊.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s