Himere rozSunt cam grumpy și neieșit pe la concerte. Cel puțin nu cum ieșeam pe vremuri așa că sunt mai pretențios cu timpul meu. De pe aceste coordonate am reușit să merg la un concert din colecția Concrete series de anul ăsta din Expirat powered by Swanboy Music.

Am ajuns cam târziu după standardele actuale adică pe la ora 20. Mă bucur să văd că în sfârșit concertele încep atunci când sunt anunțate că am tot dat din pix pe treaba asta. S-a respectat și treaba cu TVA-ul aka Testat Vaccinat Anticorpizat de boală ceea ce pe mine personal mă bucură că face un fel de spațiu mai sigur. Hooo, nu săriți😅! Pentru mine e un spațiu sigur să pot să dau și să primesc îmbrățișările cu care eram obișnuit. Și au fost o grămadă!!! M-am adăpat din ele ca o cămilă la capăt de deșert. Cred că d-aia am și ratat ceva momente din concert. A, concert 😊, că eu despre asta vă zic aici. Prima chestie este legată de prețul biletului. S-au scumpit, spre dublare, de când cu restricțiile. Ca să poată fi sustenabil cât de cât un concert suma se împarte acum la mai puțini spectatori. E aritmetică simplă. Unde nu se pupă e la emoție. Pare că e afectat fanbase-ul ăla groupie că nu toată lumea are de spart 200 de lei pe o seară de muzică (bilete, uber, consumație). Asta face ca un concert ce altădată avea 200 de oameni la scenă să fie pe la 100 din care unii veniți doar pe socializare posh. Aia e, covid f**k you că ne-ai scos asta în drum.Booon, deci am ajuns la Sea Section, una din trupele foarte tinere pe care le consider atinse bine de aripa talentului. Am prins exact ultimele patru piese din setlist, fix alea de pe EP-ul proaspăt lansat aka Himere. Cu ochii în soare, Armand – fără chitară în mână cum ne-a obișnuit până acumarăta și mai cool deși probabil că se cocea în tricoul negru cu Fine It’s Pink😉. Fix la concertul lor soarele a găsit breșa să dea cu căldură pe ei. Melancholic art rockul lor din suflet moldav și-a făcut treaba însă. Himere este un EP altfel decât ce au lansat anterior. Parcă și mai romantic, senzație dată, poate, și de la versurile exclusiv în limba română. E ceva ce generația foarte tânără (20 de ani) apreciază mai mult decât am făcut-o noi. Sunt mai asumați cu emoțiile lor, cu anxietățile, cu depresia și de aici și tenta relativ tristă a pieselor care le plac. Surprinzator pentru mine, dar normal pentru ei. Și mă bucur foarte tare ca-i așa pentru că ei ne pot arunca un colac de salvare.EP-ul e închegat ca sound și stil, atât de închegat încât am impresia că de fapt e o singură piesă spartă-n patru. Despre ce-o fi vorba-n el? Poate despre himera primei îndrăgosteli când totul e-n Mii de Culori, când tot ce vrei este Doar Noi, Departe, De voi? Deși e greu să desprinzi o parte din întreg mie mi-a rămas urechea la piesa De voi. Ascultați tot EP-ul ca să-i prindeți noima 😍.
Schimbare de set și apar Fine, it’s Pink. Îi știu de ceva timp. I-am mai vazut chiar și în Expirat. Ca multe trupe din provincie, sunt destul de exotici pentru bucureșteni. Au o calitate vocal-instrumentală care poate face față și surprinde pe scenele marilor festuri. Doar că aici n-au ajuns la mine. Cel puțin nu în prima parte a gigului. Prea mult reverb, uneori prea mult bass sau tobe-n urechea mea. Poate n-a fost sunetistul care trebuie. Reiterez ideea mea că sunetistul este parte din trupă, el simte locul și boxele și poate face din nimic bici sau invers. De exemplu Killer, una din briliantele de gen de la noi, a fost cântată de două ori. Una în setlistul inițial și alta la bisul neașteptat. Diferență mare!! Uite Lavender Garden cum a sunat.
Piesa de final, Deer cred, care este de fapt o trilogie a început ordinar și a terminat extraordinar, ca ritm, ca energie transmisă-n public, ca sound. Nu renunțați la piesa asta pentru finaluri că e ca un rezumat a ceea ce reprezintă FIP. Parcă de abia începuse concertul. Asta trebuia de la început. Vă recomand să-i prindeți pe o scenă de festival și veți avea o altă experiență.Iar voi, cititorilor care este, nu mai stați pe coadă pentru lucruri garantate și ieșiti din bulă, căutați să experimentați lucrurile extraordinare care-s aproape de voi. Așteaptă doar să le descoperiți. Nu-s himere roz 😉.

One thought on “Himere roz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s