The JAM. Cercul rămâne deschis!

Proiectul “JAM CIRCLE” a ajuns la final, o misiune artistică îndeplinită care a îmbogățit și revitalizat scena contemporană din România,reprezentând probabil prima inițiativă de documentare a scenei de jazz a secolului XXI, a înrămuririlor jazzistice autohtone pe care le auzim în muzica prezentului, surprinzând un moment ieșit din matca normalului, marcat de incertitudine, de absență, de distanță. Artiștii au adus muzică nouă și au umplut un gol, iar artiștii vizuali care li s-aualăturat în acest demers au contribuit, deopotrivă, la creația unor produse relevante pentru cultura urbană.JAM CIRCLE

8 trupe, 23 muzicieni, 3 videograferi, 1 muralist, 1 fotograf, 1 grafician, 2 ingineri de sunet, 1 moderator, peste 180 minute de muzică 100% originală, 8 prestații 100% live, 1 album compilație.

Vă invităm să luați pulsul scenei jazzistice autohtone, să savurați cele mai fresh creații ale muzicienilor din cerc și vă îndemnăm să le urmăriți activitatea, căci din perpectiva aceasta de final de proiect, “JAM CIRCLE” pare să fi fost trambulina pe care saltul s-a produs.

Ne dorim ca muzica făurită cu atâta dedicare să ajungă la cât mai multă lume, așa că, ar fi minunat să împărtișești bucuria de a asculta muzică făcută pe bune și cu prietenii tăi. Puteți accesa albumul compilație cu download gratuit, ca să prindeți gustul, dar vă recomandăm să vizionați toate cele 8 episoade de mai jos, pentru o experiență audio-vizuală completă inedită.

JAM CIRCLE playlistJAM CIRCLE compilation poate fi găsită aici.

Așadar, facem o recapitulare de la coadă la cap, în caz că ați ratat vreun episod, sau în caz că nu ați intrat încă în cerc. Cercul rămâne deschis!

A-C LEONTE & THE BASH

A-C: “Am învățat de curând să-mi îmbrățișez eclectismul, adesea îl priveam ca pe o nehotărâre până când mi-am dat seama că el izvorăște de acolo unde am adunat de-a lungul timpului lucrurile și experiențele cele mai dragi inimii mele. Cum să nu las tocmai aceste lucruri să vorbească în/prin creația mea și odată cu ele libertatea, acceptarea că totul este exact așa cum este. Muzica este pentru mine o fidelă purtătoare de emoție, având în același timp abilitatea de a modela, de a conecta, de a metamorfoza spațiul și de a produce schimbare. Este responsabilitatea noastră, a muzicienilor, cum canalizăm această putere transformatoare. De aceea, eu aleg ca arta mea să fie mijloc de transport al iubirii, al treziei, al prezentului, al iertării, al vindecării. În această misiune mă acompaniază și mă inspiră neîncetat “my badass sweethearts”, de aici si prescurtarea grăitoare “The Bash” care mai poartă cu sine și ideea de adunare, de împreună: Tavi Scurtu (tobe), Albert Tajti (clape, bass synth) și Alex Arcuș (saxofon, flaut, bass synth).”

A-C Leonte – vocals, violin, fx

Albert Tajti – rhodes, keys, synth

Alexandru Arcuș – sax, flute, fx, synth

Tavi Scurtu – drumsMUNTET

Muntet e un ritual care invocă relația vitală dintre om și sunet. Muntet e jazz contemporan într-o abordare viscerală, muzică cu groove și aventuri montane, o eliberare a emoției colective. Muntetcontribuie, în felul său, la expansiunea universului.

Alex Munteanu- saxofon tenor

Albert Tajti – pian Rhodes & synth

Sándor László – bas electric

Borislav Petrov – tobeMARTA POPOVICI & ON THE FLY

Dacă ai sta picior peste picior la un pahar de vin în Barul de la Capătul Universului, locul unde apune cosmosul în fiecare seară, ai fi surprins să vezi pe scenă, cu spectaculosul revers al Big Bang-ului pe fundal, concertul Martei Popovici & On the Fly?

“Există ceva miraculos în curajul de a plonja în propriile adâncuri. Acolo putem găsi o tavernă a tuturor, un punct de plecare și de sosire care ne este comun, locul de întâlnire și sursa tuturor poveștilor. Am cântat despre călătoria cuiva întâlnit acolo, care ni s-a destăinuit.” (Marta Popovici)

Peisajul sonor al acestei povești tragice de dragoste în 4 părți, compusă special pentru Jam Circle, descrie disoluția unui cuplu prin moarte și regăsirea sa dincolo de acest prag.

Marta Popovici – voce

Bogdan Tanase – chitară

Adi Stoenescu – claviaturi

Mike Alex – bas

Gabi Matei – tobeINEFFABLE

Oricum ai citi “Ineffable” — unora le vine să-i simtă deliciul franțuzesc pe buze, chiar dacă membrii trupei preferă pronunția engleză —, pare evident că arta lor pornește dintr-un loc intim dificil de pus în cuvinte, din experiențe și trăiri pentru care nu există decât un limbaj potrivit: muzica.

Formată în vara răcoroasă a lui 2016 la Miercurea Ciuc, trupa Ineffable a făcut rapid trecerea de la scena de jazz la cea a festivalurilor, devenind emblema Csíki Jazz, luând cu asalt Jazz in the Park și câștigând elegant concursul Jam Circle, prin care avem privilegiul să-i ascultăm aici și acum.

Peisajul lor sonor își găsește inspirația în genuri muzicale diverse, de la pop la jazz, de la R&B la electro, soul și funk, surprinzând prin fuziuni eclectice, tăceri și treceri fracturate. Dăm play cu nesaț și le dorim o ascensiune cel puțin la fel de firească de aici încolo.

Réka-Kata Regián – voce, flaut

Tihamér Szereceán – chitară bass, synth bass

Lukács Márton– clape

Szerecean Osszian – tobeADI STOENESCU GROUP

Știi cum se zice: ”Dacă planul A dă greș, alfabetul mai are 30 de litere”. Sau doar 25, dacă ești întro țară anglofonă și asculți jazz românesc proaspăt, direct din athanorul JAM CIRCLE.

Nu-i nevoie de vreun plan B sau C în această bijuterie muzicală originală compusă de Adi

Stoenescu special pentru această reprezentație. ”Alfabet”, așa cum foarte potrivit a numit piesa pe care o vei asculta, ne plimbă suav printr-un peisaj în schimbare al jazz-ului contemporan, alături de doi invitați speciali din Bulgaria: Borislav Petrov (tobe) și Mihail Ivanov (contrabas).

Vocea fermecătoare a lui A-C Leonte și saxofonul tenor al lui Alexandru Arcuș completează acest experiment eliberator condus de pianistul Adi Stoenescu.

Adi Stoenescu – pian Rhodes

Borislav Petrov – tobe

Mihail Ivanov – contrabas

A-C Leonte – voce

Alexandru Arcuș – saxofon tenor7th SENSE

Suntem învățați de obicei că oamenii au cinci simțuri de bază. Întreabă un neurolog și s-ar putea ca răspunsul să te surprindă. Mulți medici identifică nouă sau mai multe simțuri — unii vorbesc chiar de douăzeci și unu.

Dacă-i întrebi pe cei de la 7th Sense, ce-a de-a treia trupă potretizată în JAM CIRCLE, nu numai că vei primi o varietate de răspunsuri — vei primi și niște EMOȚIE: jazz românesc proaspăt, cu un de aromă britanică.

Piesele pe care le-au ales pentru acest concert sunt un preview al călătoriei lor și al emoțiilor pe care vor să le transmită. ”Oricâte obstacole și greutăți întâmpinăm, mereu există o lumină de care trebuie să ne ținem în haosul care ne înconjoară zi de zi”, mărturisesc ei. Poeta Amanda Gorman pune această idee în cuvinte splendide: ”Fiindcă există mereu lumină, dacă avem curajul s-o vedem — dacă ne găsim curajul s-o fim.”

De asemenea, s-ar putea să vrei să dai play numai ca să asculți una dintre foarte puținele interprete de chitară bass din România, probabil singura de direcție jazzistică. Audiție plăcută!

Laura Benedek – bass

Adi Stoenescu – pian Rhodes

Sergiu Bivol – trompetă

Gabi Matei – tobeARCUȘ QUARTET

În episodul 2 al seriei JAM CIRCLE dăm peste un concert live performat la cel mai înalt nivel de cvartetul saxofonistului Alexandru Arcuș. Ritmuri efervescente, peisaje sonore adânci, interludii suave, toate se combină într-una dintre cele mai intense reprezentații ale scenei contemporane românești de jazz.

Alex Arcuș – saxofon

Bogdan Tănase – chitară

Florian Nicolau – bas

Iulian Nicolau – tobeTHE JAM COMMUNITY & SINGERS TAKEOVER

The Jam Community este un grup de prieteni și muzicieni cărora le place să se joace, să improvizeze și să exploreze noi teritorii sonore. Muzică africană, blues, jazz, soul, funk, rock, dub, disco, hip hop, drum and bass, nu jazz — ei nu refuză nicio sursă de inspirație, niciun pretext pentru a interacționa neîngrădit, dând cu share la experiențe eliberatoare ale realului. Setul prezentat la “JAM CIRCLE” aduce, în premieră, alături de instrumentiștii iscusiți, 4 voci feminine distinse. Foc din viitor!

A-C Leonte – vocals

Marina Arsene – vocals

Marta Popovici – vocals

Inessa – guest singer

Albert Tajti – keys

Alex Arcuș – sax & flute

Bogdan Tănase – guitar

Florian Nicolau – bass

Iulian Nicolau – drumsThe Jam Circle Team

Tavi Scurtu – mix & master

Darius Rus – sound recording

Gabriel Durlan – director, camera operator, editor

Lidia Ilie – camera operator

Alexandru Claudiu Maxim – camera operator

Dan Dima – camera operator

IRLO – artwork

Elena Reghintovschi – graphic designer

Ioana Teodora Raicu – photographer

Mihai Vasiu (TZUC) – interviewer

Nomi Blum – host

Alexandru Arcuș – producer

Ana-Cristina Leonte – project manager

Cristian Neagoe – PR

Parteneri: UCIMR, Enjoytv, Black Rhino, The Jam Community, Arc Records, Loudcity.fm, Criticeyez.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s