Am fost la #MMB2021…

… ca să te fac să mergi și tu la următoarele ediții. Mda, atât m-a dus capu’, să parafrazez celebra fraza de la Vice 😜. Dar mi se pare că se prea potrivește.

Ce a fost #MMB2021? Mastering the Music Business ediția VI adică o conferință pe temele industriei muzicale, da’ partea aia de ne place nouă să-i zicem alternativă. Și a fost la București, iar eu nu mai știu o alta pe aceeași zonă. Am mai trecut pe la ei și anii trecuți când nu mă dumiream de ce mă invită. De data asta am fost în calitate de gazdă și moderator la una dintre discuții (sau panel-uri cum li se mai spune 😊).

All speakers at Mastering the Music Business 2021 #MMB2021Trei zile, nici mult, nici puțin, da’ intens. Găseai acolo din toate și toți care reprezintă industria asta: artiști, manageri de trupe, bookeri de festivaluri mari sau mici, PR, tehnici, scouteri, producători, jurnaliși de muzică și ce-o mai fi fost pe acolo.

De ce ar fi trebuit să fii acolo dacă faci parte din fenomenul muzical? Păi în primul rând să pricepi sau să te updatezi cu ce se mai întâmplă pe zona asta. Ca în orice industrie există și aici impact tehnologic, social, pandemic așa că e bine să nu fi prins în offside. În al doilea rând pentru networking de breaslă, să cunoști oameni și mai ales să te cunoască ei pe tine. Badge-ul ăla atârnat de gât unde scrie cu litere mari cine ești e foarte util și nu se supără nimeni dacă-l oprești și privești insistent la el 😉. În al treilea rând ai ocazia să afli răspunsuri în direct la întrebări care te macină demult și de la oameni care se cam pricep.

Boon, ca un des mergătoriu pe la conferințe din rațiuni profesionale mi-am aranjat din timp programul. N-a fost ușor să aleg și am mai ratat chestii, dar uite cam ce am cules și vă împărtășesc și vouă.

Alina Manole at Mastering the Music Business 2021 #MMB2021Prima zi a fost dedicată exclusiv workshop-urilor. Eu am ales povestea Alinei Manole despre cum a ajuns și s-a menținut ca artist în zonă independentă, urmărindu-și visul și ajutând și pe alții. Condiția necesară și obligatorie pentru a avea succes este ca tu să crezi în visul tău, ne-a împărtășit artista. Apoi să găsești momentele și instrumentele să-i faci și pe ceilalți să creadă în visul tău. Nu la urmă este și despre muncă. Un sfat util cred venit de la ea este ca primul album al unei trupe/artist să fie muncit și făcut pe bani proprii pentru că doar așa treci prin suita de decizii grele și importante pe care le are de luat un artist la început.

Rock you youtube channel al Rebecăi Lammers, CEO & Co-Founder, Laika Network, a fost de mi-a stat mintea-n loc. Am pierdut firul epico-tehnic al sfaturilor ei, dar pentru o trupă care are un canal era mină de aur. Poate pun organizatorii înregistrările pe net și vă trag eu de mânecă.

Ce cred că v-ar fi interesat pe voi ar fi fost și workshopurile de song writing sau music production cu Dan Byron, Marius Mihalache, Alexei Țurcan sau Dan Georgescu. Cam bine 👌!Ziua a doua mi-a început cu o discuție denumită Music Journalism is not dead în care mi s-a reconfirmat că e în continuare nevoie de cuvinte scrise și că blogging-ul de-l fac eu este din zona asta, doar că e nevoie de ceva augmentare și adaptare la noile medii care ajung la generațiile tinere Asta e, trebuie să-mi mișc pixul și spre alte chestii ca să rămân relevant pentru voi. Văd io ce pot face.

Next, o discuție aprinsă stârnită de Ilinca Ghișoiu de la Overground cu Dragoș Chiscoci și mult aport al sălii pe tema I’m the Best Artist in the Whole Wide World! Why festivals do not book me? Pe scurt concluzia este că dacă urmărești prezența la un festival ca un scop în sine atunci nu ești pe drumul cel bun. O strategie de creștere însă este mult mai utilă. Și asta se poate face având lângă trupă/artist primul om de care ai nevoie. Un manager! Aviz celor care se tot întreabă ce le trebuie: PR, booker, pile și relații. Nope, primul om lângă trupă este managerul 🤘!

The Young and The Restless. Meet the music entrepreneurs ne-a adus în față exemple de tineri care au luat-o pe drumurile industriei muzicale, din mai multe perspective, și le-a ieșit. Un semn că se poate.

Seppll Kretz and Lucia at Mastering the Music Business 2021 #MMB2021
Seppl Kretz luat la întrebări de LuciaYour Music in my commercial cu Seppl Kretz, un producător olandez de campanii de reclame globale (Heineken, Coca-Cola, Diesel) a fost on spot cu ce trebuie făcut pentru ca piesele tale să ajungă la urechile potrivite și luate în calcul pentru reclame aka o sursă importantă de venituri. Lucia l-a descusut bine și așa am aflat ce vă zic acum. Calitatea piesei contează și este primul pas. Apoi alege bucăți din piesă de 30 sec și 10 secunde și trimite-le într-un email nice& profi către casele de producție. Dap, emailul funcționează dacă știi ce să pui în el și cum să-l scrii 😉. Dacă n-ai feedback revino, dar tot friendly. Ideea e că, dacă ai calitate, până la urmă ajungi unde trebuie.

Dorina Constantin Carina Sava Laura Coroianu Corina Dumitrescu Alexandra Mihordea at Mastering the Music Business 2021 #MMB2021
Dorina Constantin, Carina Sava, Laura Coroianu, Corina Dumitrescu, Alexandra MihordeaA fost prezentă și partea etică a relaționării în industria muzicală mai ales echilibrul de oportunități și șanse între bărbați și femei. Țineți un ochi pe MEWEM, un program destinat femeilor care vor să activeze în industria muzicală. Cam pe zona asta a fost și discuția pe care am moderat-o eu, Women in Music, cu niște invitate care mi-au deschis și mie niște uși cu o grămadă de întrebări după ele. Way to go, girls!

Am ratat multe din lipsă de ubicuitate, și aici puteți vedea cam ce.

Pentru că era vorba despre industria muzicală bineînțeles că a fost și muzica prezentă în cele trei seri de show case-uri găzduite de Expirat. Trupe și artiști de afară plus d-ai noștri. Lucia cu un show in black&english ready for export, Baba Dochia pe care mi-i doream să-i reascult și care mi-au confirmat că se pun iar pe treabă, plus Pinholes în prima seară. Seara a doua am ratat-o deci n-am prins Second Wave, Amadeus, Ineffable și Rockabella. Finalul a fost cu A-C Leonte and The Bash (o prestație despre care am auzit de bine de la câțiva din invitații de pe afară), Marius Mihalache și Dimitri’s Bats.

Lucia and the band on the stage of Mastering the Music Business 2021 #MMB2021
Baba Dochia band on the stage of Mastering the Music Business 2021 #MMB2021
A-C Leonte and The Bash on the stage of Mastering the Music Business 2021 #MMB2021


Marile concluzii sunt mici și de bun simț. M-a bucurat foarte tare să întâlnesc trupe și artiști la început de drum sau în faza căutării pasului următor. Și nu doar din București ci și din Brașov, Timișoara, Cluj. Am dat este Lunatic, Jack of All Trades, Sea Section, Heartbreak Cinema, Fallen Angel, Alexu and The Voices Inside, The Different Class, Ana Coman, Iarba Fiarelor. Cred că este o investiție minimă în cariera de artist să fii prezent acolo unde oportunitățile de a întâlni o șansă sunt dintre cele mai mari. Așa că, aviz artiștilor, la anul be there 😉!!

O altă concluzie este legată de diversitatea subiectelor aduse în discuții. Poți găsi subiecte pentru oricine e implicat în industria asta, de la cei din tehnic la PR, de la bookeri la producători. Ce mi-ar plăcea să văd din partea organizatorilor ar fi un follow-up cu ceva materiale video eventual de la discuțiile avute. Așa chiar s-ar apropia de misiunea lor plus că ar fi o bună reclamă pentru edițiile următoare. La care voi participa negreșit. Ne vedem acolo!

Victor Mihailescu Cris Paul Bogdan Cotîrță Răzvan PatachiP.S. Dacă aveți întrebări legate de ce am scris mai sus nu ezitați să mă contactați 😉

One thought on “Am fost la #MMB2021…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s