Pa 2021! Ai fost un an. Altul mai bun la rând acum! Ai avut totuși și ceva chestii demne de remarcat.

Pe lângă trendul general de oarecare letargie, mai ales cu materiale noi de la trupele consacrate, au apărut trupe fresh, cu zone abordate din ce în ce mai de nișă, eclectice și cu aport multiplu de stiluri și genuri de nici nu mai știu cum să vi le definesc. Las asta în seama specialiștilor 😉.
Urmează câteva dintre lucrurile pe care le iau eu din 2021.
Natasha Cri, un nume nou, dar care nu e chiar nou pe scena underground (Tudor Marcu a fost solist la The Purple Dandies). A încins rapid peste vară ringurile de dans cu electro-ghetto și mesaj etico-social livrat pe limbaj de Berceni.
Dinspre Cluj vin Alone at Parties. Au deja două single-uri pe zona indie pop-folk, cu o lucrătură sentimentală și de mix/master de excepție.
Le Brouf din Oradea cu synth-punk, tobe sincopate, dark bass. Al doilea album lansat anul ăsta și multe singleluri extrase de pe el cu tot cu videoclip. Check it!
Sofia Zadar, cu un 2021 plin pentru ea și 4 single-uri lansate prinse în EP-ul de debut, Lyra. Bedroom pop care are întotdeauna ceva de zis prin versuri.
Moody-Fi și rapcore d-ăla bunu’ care a păstrat din rap protestul și a luat din core nebuneala.
Cinematicul Radu Bădilaș de la Heartbreak Cinema vine cu abordări diferite de la piesă la piesă din spectrul electro/dance, dar cu twist de experimental.
KARA, Sade din Banat și alternative r&b, soul cu un beat groovy, un pic de hip-hop, împachetate într-un lo-fi electro ambiental.
Un alt lucru pe care trebuie să-l remarc sunt colaborările Anei Coman. Cred că deja se înscrie în topul all-time featuring Romanian artists. Asta nu-i nimic. Nu volumul contează ci cum reușește să intre în duete și să se reinventeze de fiecare dată. Practic avem o altă Ană la fiecare astfel de colaborare 😉. Grimus, Trip Manilla și Freqkid & Silent Strike sunt cele pe 2021 din care v-o las pe cea mai defavorizată ca views, dar unde cred că s-a îndepărtat cel mai mult de zona ei de confort. Oare ce ne mai așteaptă pe 2022 😊 ?
La secțiunea albume zic că recolta a fost mai mică decât în alți ani un lucru dealtfel aliniat cu activitatea generală. La o adică îți trebuie un pic de curaj să te lansezi cu un album la care nu știi dacă-i poți face o lansare cu concert, darămite cu turneu de promovare. Cu toate astea au ieșit unele bune tare.
Prima mențiune merge spre DISKO TELEGRAF albumul de debut Balkan Taksim. Materialul discografic (care există și în format pe vinil) vine cu un fel original de a combina sonorități, din secole diferite, din zone diferite și de a obține un produs nou, neașteptat. Albumul a fost bine primit și prin Europa ajungând chiar printre propunerile la Music Moves Europe. Și ce show a fost la lansare 🤘!!
O altă nebunie de album este cel de la om la lună, În caz de om la lună, strigați “om la lună stânga/dreapta”, după caz . Probabil albumul cu cel mai lung nume de la noi și al doilea lor album care de fapt e albumul de debut 😜. V-am zis că e o nebunie cauzată, bineînțeles, de pandemie. Cred că este materialul discografic cu cele mai multe piese ajunse hituri. Vă las una care încă n-a ajuns la statutul ăsta, dar care merită din plin.
Immersia, EP-ul concept al Luciei este unul dintre cele care n-au primit, în opinia mea, atenția cuvenită. Versatilitatea ei, aria de experimentare sonoră, atât vocală, dar și instrumentală sunt de excepție. Poate tocmai d-aia ♥️.
Coven Clash, cei mai brit garage din lume pe România s-au învârtoșat și ei de un EP. Cu nume un pic mai normal de data asta The Slow Clap Of A Ticking Bomb. Patru piese “decât”, dar, în opinia mea, cu plus pe calitate la sound și complexitate față de albumul de debut. Deci, e pe plus băieții 🤘!! Așa să-i țină și 2022.
Au mai fost ceva ghiocei pe piață.
Mastering The Music Business este the place to be dacă activezi în industria muzicală și vrei să te faci auzit. E singura conferință de gen de la noi și chiar ar fi bine să fiți acolo. Uite aici cum a fost anul ăsta.
Underdog Station este un demers care vrea să închege comunitatea celor care creează independent muzică la noi. M-am alăturat imediat echipei ca să facem să fie bine. Deci dacă ești pe zonă, ai videoclipuri și muzică de arătat lumii dă un semn aici sau trimite un email pe music@underdogstation.tv. Io răspund 😉. Până atunci dă un click 👉 www. underdogstation.tv.
Comunitatea Stray Lights s-a mărit considerabil cu nume noi și mai au unele achiziții în pregătire. Se face echipă de Champions League acolo 🤘!
Ca și venue de concerte un mare big up pentru micul loc de la Uzina Coffee de pe Amzei unde seria #Deconectat a ajunds deja la numărul 100 👏👏👏. E un demers pornit în pandemie, în 2020, și care a ținut aprinsă flacăra live-urilor pentru artiști și pentru fani atât timp cât s-a putut. Keep walking!!
De nașpa ar fi multe de spus. Unele vechi de care tot vorbim, dar și unele noi cauzate de pandemie și regulile ei. La fel de prost stăm la spații pentru concerte, festivalurile au încercat să se reinventeze sau adapteze, dar n-a fost cine știe ce vibe pe zona asta. Radiourile sunt cam tot alea, ba chiar cu un TANANANA mai puțin pe unde radio, noroc că se încăpățânează să existe pe online. Și din cei care mai scriau câte ceva despre zona asta de muzică au mai dispărut fără a mai veni sânge proaspăt. E și greu când vezi că se duce dreaq reachul organic și vrea Zucky tot mai mulți bani. Puterea noastră, a celor ce mai scriu, stă în share-ul vostru așa că dacă v-a stârnit cât de cât interes treaba asta nu ezitați să dați și altora. Hai să avem un 2022 mai jmeker și f**k off pandemia 🤘!!
