Control EkspresiPe relaxarea dintre delta și omicron s-a lansat cu sold out în Club Control de București primul album BALKAN TAKSIM aka DISKO TELEGRAF. Bine că s-a întâmplat și bine că n-am lipsit. La ce single-uri ne-au venit în ultima perioadă de la ei eram curios ce se mai ascunde pe album și, mai ales, cum sună live dat fiind că în nemernicia mea a fost primul gig de-al lor la care mi-am mișcat statuia și s-au aliniat planetele.BALKAN TAKSIM e un proiect în doi: Sașa-Liviu Stoianovici și Alin Zăbrăuțeanu, Sașa la voce și instrumente ciudate, iar Alin la tehnologie. Chiar și de aici avem contrastele eterogene care însoțesc acest proiect. Da’ ce are cobza cu samplerele? Dar sazul cu synth-ul? Ei bine, dacă-i prinzi la un live du-te și vei înțelege că se poate.

Cu astfel de premise curiozitatea în publicul avizat era mare și d-aia s-a umplut sala mare din Control. Mă rog, s-a umplut cât ne lasă autoritățile. Foarte mulți cunoscuți dintre artiștii zonei alternative au fost prezenți. Chiar și după acest fapt puteai simți că e ceva special acolo.Și a început. Cred că au dat piesele cam în ordinea de pe album – care btw a fost prezent la standul de merch în format CD, dar și în cel de vinil. Big up!! -.

Încerc să prind în corsetul unei definiții stilul lor, dar nu mă ajută vagile cunoștințe teoretice. Este o fascinantă întâlnire între erudismul muzicii electronice și trăirile muzicale extrem de colorate ale Balcanului. Lars meets Mariana. Volvo prin Bărăgan. Dar totul legat și din aceeași poveste. Saz electric, cobză, un instrument creat de Sașa de nu știu cum se cheamă, theremin (da, Balkan Teleskop are theremin pe ea!), plus un fel de cimpoi cu cap de ied în vârf.  Toate s-au legat într-o horă electronico-experimentală cu vers românesc, sârbesc, muntenegrean și ce-o mai fi fost pe acolo.Muzica lor poate fi receptată de ascultător la cel puțin două nivele. Da, poți s-o dansezi balcano-șoldic, poți să chirăi pe ea, dar poți s-o iei și la pachet pentru filosofia de după. Sunt convins că o parte din public a ajuns doar la primul nivel. Poate chiar și eu. Că erau la prima ascultare, că erau acolo doar ca la o seară-n club, nu știu. Îmbucurător a fost să văd  însă că majoritatea au înțeles demersul lor. Doar că acolo, în sală, era un soi de ascultător care știe ce vrea. De aia înclin să cred că proiectul va străluci mult mai mult pe afară decât pe la noi. Nu degeaba-s nominalizați la premiul Music Moves Europe, un premiu pentru muzică al Uniunii Europene, dedicat artiștilor și formațiilor ”care reprezintă sunetul de astăzi și de mâine”.Un alt lucru îmbucurător pentru mine au fost piesele pe care nu le știam. Zalina, Anadolka, Zali Zare au intrat pe rând la Sacoșele cu prospături sau în playlisturile DJ-ilor locali (Călin e mare promoter și adesea dai de piesele lor când este el la platane). Dar ascultați Shlonak, Ankara Ekspresi sau Ușak Ekspresi preferata mea dintre cele neextrase încă pe single . N-o s-o ard erudit că n-am cu ce. N-am prins toată valoarea și laturile acestui proiect, dar asta-i și mai bine că am ce aprofunda. Deci, dați-i ascultare noului album BALKAN TAKSIM, DISKO TELEGRAF.

One thought on “Control Ekspresi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s