ATTN/ LIL OBEAH – From Transylvania

Sunt cam novice pe zona dubului și poate că tocmai asta m-a împins să explorez fenomenul. Mi-au atras atenția piesele lansate de-a lungul anului de Andrei Bucureci aka Lil Obeah, pe unele le regăsiți și prin sacoșele cu prospături. Acum vine un album întreg, un concept original, intrigant, emoționant. Cred că este albumul de debut Lil Obeah. Și are multe particularități…

Numele From Transylvania și stilul abordat mă fac să mă gândesc că e poziționat mai mult pentru piața de afară decât pentru cea locală. Adică noi vedem multe lucruri în Transilvania: oameni, obiceiuri, palincă, păduri, dar nu Dracula și zona creepy cu care s-a branduit Transilvania, voit sau nu, de la Bram Stoker încoace. Căci da, dragilor, e un album de groază.



9 piese / 41 de minute / pe un layer de dub&reggae se grefează pasaje de folclor transilvan, dar și universal, inserturi din filme horror, sonorități oarecum dark and spooky. Acest melanj are și un nume, duppy dub. Am căutat termenul și nu există decât în referire cu el deci el e nașul duppy dubului și poate sta în fața specialiștilor ca un stil de sine stătător. Cel puțin eu n-am mai auzit asemenea cocktail sonor. Dacă ascultați cu atenție veți putea auzi pasaje inspirate din piese cunoscute de la Maria Tănase, Baba Zula, Gorillaz, Rodion GA, Valeriu Sterian. Sunt mult mai multe. Poate-mi mai dați voi niște hinturi 😉.

O altă particularitate mă surprinde. Deși am zis mai sus că pare orientat spre piața de afară totuși versurile sunt în limba română. Mai mult decât atât stilul în care este creat textul e profund românesc. Are curgerea aia pe care o recunoaștem aproape nativ. Deci pare că Lil Obeah își propune să devină un promotor al spațiului transilvan în marea panoplie sonoră mondială folosind mijloace muzicale de secol XXI.

Pentru un album venit dintr-o zonă asociată mai degrabă cu petrecerile de vară am rămas surprins plăcut de latură emoțională și emoționantă, filosofică, contemplativă a materialului. Piesele au mesaj. Timpul și Copii mi-au sărit imediat în ureche și d-aia sunt preferatele mele de album. Ale voastre care-s 😉?

Fiecare piesă e în sine o colaborare, ba cu familia de world/techno/etno/fusion TransGlobal Underground, ba cu Dub Colossus sau localnicul Marius Costache de la Studio 148.

Albumul este și primul produs al labelului Sound of Art to Come – catchy name – pe care cred că tot Andrei îl deține. Poate fi ascultat și susținut pe bandcamp. Enjoy it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s