Deocamdată sunt

Formația vocal-instrumentală Alternativ Quartet a inaugurat noul pian din Institutul Cultural Român din București. Așa ar suna o știre alternativă (și paralelă) a unui eveniment remarcabil din peisajul muzicii alternative locale (cu toate variantele sale de sensuri și forme). Dap, ce bine că mai sunt! După un hiatus compozițional și concertistic cvartetul din Cluj/Bistrița/Paris/Germania de-și zice Alternativ Quartet ne-a dat un nou material discografic în 2023. Unul care-s două albume de fapt 😉: Deocamdată suntem/Departe de solstițiu.



Le-am primit muzica în format live pentru prima oară. Da, știu, unde-am fost până acum 😋!? La ultima apariție a lor în București a fost Andra Rotariu la concertul din Control (vezi aici ) devenită între timp managerul lor. Eu n-am scuze. Sau am? Le-am ascultat materialele și tot am impresia că li se potrivesc mai bine spațiile alternative cu acustică specială și publicul acolo, cu ei, mai bine decât într-un club cu acustică decentă și zumzet de taifas la bar.

Un astfel de spațiu altfel a fost sediul din Aleea Alexandru al Institutului Cultural Român. Wow! Am ajuns să văd un concert alternativ și aici. Pentru mine ăsta e un mare semn de bine. Pupături și urări de bine cui a împins proiectul ăsta acolo. Personal consider că muzica lor poate fi un mare ambasador pentru cultura română de azi care să mai spele din altele care curg mainstream dinspre noi. Așa că, ICR, te bagi la promovat proiectul ăsta pe afară, pe la colegii din celelalte institute? Hai că poți 😉!



Revenind la eveniment, a fost un preambul kind of press conference pentru mini-turneul lor din trei orașe (București/5 decembrie, Iași/8 decembrie și Cluj-Napoca/14 decembrie) la care s-au băgat spre uimirea și bucuria mea multe instituții culturale de stat. Big up! Fără să știu sau să caut neapărat am intrat în vorbă cu Marcel Hosu, unul dintre membrii trupei, și am tras de firul epic al poveștii acestor două albume. Tehnic vorbind nu e ceva neapărat nemaifăcut. Patru oameni în colțuri diferite de lume au compus și tras muuult material (15 piese lungi, în total peste două ore) la care n-au putut renunța, așa că au apărut două materiale discografice în loc de unul singur. Albumele sunt unite cumva de fire și stări oarecum distincte, dar și congruente în același timp. Plus un mix & master a la Unda Recording.


Povestea nemaiauzită, cel puțin de mine, constă în cum s-au intersectat traiectorii independente ale unor proiecte din zone diferite de exprimare artistică. Aici vorbesc despre artwork-ul dublu-albumului. De obicei el apare la comandă după ce e muzica e finalizată și se dorește o îmbrăcăminte vizuală nice&cool. Aici a fost un proces total independent. Proiectul fotografic al italianului Matteo Scarpa, aflat și el în hiatus de vreo câțiva ani, a ajuns sub ochii quartetului întâmplător. Love at first sight. Textura fotografiei lui realizată cu aparatură analogică de prin anii ’50 se potrivea cu cea sonoră a quartetului. S-au căutat, s-au potrivit și s-au luat. Fără alte pretenții și discuții. Doar de amorul artei. Expoziția fotografiilor preluate în proiectul celor două albume poate fi văzută zilele astea la ICR.



Că tot vorbeam de textura sonoră mă feresc să-i compar cu alte proiecte. Voi cita din memorie pe unul dintre membrii trupei care a spus că atât timp cât sunt asemănați cu mai multe trupe atunci înseamnă că au un stil original. De reținut asta. Ce pot zice însă este că mi se pare combinația potrivită de avangardă a muzicii și elemente trase subtil din seva locală, mai ales în zona ritmică și a versurilor. Adică taman bun proiectul de scos pe afară.

Pe lângă fotografiile lui Matteo avem și prezentarea vizuală în concerte cu imagini și stări aduse nouă de Dan Burzo (Somnușor). Muzica lor te îndeamnă pe de o parte s-o asculți cu ochii închiși pentru a umple distanțele și spațiile goale din tine, dar vizualul îți trage de pleoape să rămâi acolo. Așa că experiența trăită la concert va fi una dintre lumi. Ție, privitorule, îți rămâne doar să te bucuri de acest du-te-vino între real și vis. O poți face și acasă pentru că albumele sunt de găsit pe platformele digitale, dar și în format de vinil.

Leave a comment