Dansând cu Lupii Liberi

Weekendul ce a trecut am luat drumul sălbăticiei și m-am oprit într-o poiană de lângă Râșnov unde Lupii Liberi se adună la un pahar, o vorbă și-un dat din plete. De cum intri printre ei simți zen-ul și pofta lor de viață. Nu tu garduri, nu tu controale. Intrarea liberă.

Zeci de motoare aliniate care mai de care mai strălucitoare. Mașinile parcate la bunu’ simț fără parcagii, toalete care nu put și destule, plus dușuri. Food corner-u’ 🙂 era un cort în care se gătea întruna mâncare simplă, exact ce trebuie. O ciorbă cu afumătură bună și la foame și la trezitu’ din beție și grătare. Barurile aveau de toate și la niste prețuri mici de am întrebat de mai multe ori crezând că n-am înțeles bine. Fără afișe, fără ore stricte de început, fără grija că ne oprește poliția la 23:00. Fără backstage așa că ți-era foarte ușor să vorbești cu Despot despre 1,2,3 sau să tragi o vișinată cu bărboșii din Bucovina.

Vă cam place ce vă zic, nu? Da’ asta nu-i tot. Mai sunt două lucruri care planau peste tot.

La cât de dur sună muzica de pe scenă, la câte tatuaje, tricouri cu hârci, bocanci, ținte, lanțuri și haine de piele sunt pe acolo, la cât se bea, NU există security, jandarmi sau bodyguarzi! Am depistat un singur Lup care avea rolul ăsta mai mult pentru vreun puști înfierbântat. În rest totul e ca într-o haită. Respect.

Al doilea lucru e legat de copii. Foarte mulți copii, de la sugari până la adolescenți veniți cu părinții. Era ca un fel de inițiere în lumea asta, un amestec sănătos de generații și mod de viață. Învățau să dea din plete, să ridice mâna în aer, să monteze cortul, să respecte natura, să-și faca tovarăși. La anu’ vin cu fi’miu la cort, e clar ;)!

Hai să vă zic și de muzică. În primul rând big up pentru trupele ajunse acolo pentru că știu sigur că au cântat moca sau pe scoruri la preț redus și asta dovedește ceva despre lumea asta. Prima zi am ratat-o așa că nu i-am prins pe ZOB și Vița de Vie.

A doua zi a început cu … o ploaie de vară. Până să se termine pe scena a cântat o trupă tânără, coveruri rock dupa piese non-rock, o viziune milenială asupra clasicilor :). S-au mișcat bine deși cred că erau la liceu toți.

A urmat GAV, heavy metal ardelenesc. Clujenii au avut chef de cântare și au adunat lumea în fața scenei. Un fel de Helloween combinat cu Judas Priest.

Dizident din Ploiești a fost o altă trupă foarte tânără aflată la primul festival, dar deja venită cu fani după ei. Au venit on short notice să înlocuiască altă trupa și cred că le-a prins bine. Tipicari la reglarea sunetului, da’ ăsta-i semn că vor să facă treaba bine. Și au făcut-o. Un death metal ca la carte cu piese proprii și coveruri reușite. Aud că ajung și prin București toamna asta.

We Are Numbers ( cu S la coadă :)), cum ar veni localnicii de acolo, din Brașov au umplut zona din fața scenei unde, a propos, nu exista security. Melodic grind core, cu o super voce. Genul de core de la care înțelegi ceva nu doar durirtate sonoră gratuită. Te bat cu ranga peste timpan, da’ ranga e cu stil și Conservator ;). Normal că s-a lăsat cu moshpit în noroiul de acolo \m/!

Outstorm after storm! Alternativ și stoner cântat de doar trei ieșeni. Uneori o duc și spre psychedelic. De ajuns cât să umple atmosfera de acolo. Piese mixte română si engleză, în ambele sunând bine. Au rupt o tobă de câtă energie au lăsat acolo. Un Another brick in the wall în versiunea lor foarte interesant. Am reținut o piesă în limba română pe care n-o găsesc pe youtube așa că trebuie să mai merg la concertele lor :).

Seara, scena, a fost închisă de Bucovina începând cu ora 1 în noapte. Nu-i mai văzusem de vreo 4 ani și mi-era dor și eram curios cum mai prestează. Epic! Au scos din ei, din mulțime, din mine toate emoțiile posibile. Ce mișto poate să sune black metalu‘ lor în limba română. Cu păru’n vânt, cu priviri aspre, dar cu versuri care te mângăiau. Io pe ei i-aș pune într-un tur de țară cu ocazia centenarului Unirii. Da’ n-ai să vezi asta pentru că #muiePSD. I-au urat LMA unei puștoaice de 14 ani cu îndemnul “mergi la vot”, au dat și o piesa nouă, Noaptea nimănui, ce-o să fie pe albumul ce-l lanseaza în 8 Decembrie la Arene și care sună super tare. Au avut un extra set list și au băgat și vreo 4 bisuri, d’alea pe bune, trași pe scena efectiv de Lupii care nu se săturasera încă de muzica lor . Ultima iarnă a făcut Lupii să plângă, Spune tu, vânt a ridicat pumnii în aer a revoltă, a fost un wall cu dragnea de-o parte și dăncilă de cealalta parte, o exorcizare nervoasă, urmată de o mare îmbrățișare. Cum e să termini concertul cu Luna printre vârfuri când chiar asta se întâmpla pe cer!? Magic.

Una peste alta o experiență pe care n-o s-o uit și voi reveni cu siguranță. Auuuuu!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s