I’ve been Awake’d

No, am fo’ și la Awake 2, festivalul ăla boutique din Gornești de Mureș, din curtea Castelului Teleki. Pentru că am fost la prima ediție și mi-o plăcut de numa’ am avut oareșce temeri (chiar emoții :)!) dacă vor reuși să atingă așteptările. Le-au și depășit!

Marele secret? Nu-l știu, dar îl pot intui. Păi, în primul rând, râul, ramul au fost cu ei. Vremea a fost super. Gazda -contele Teleki– prezent peste tot și implicat ca totul să iasă bine. Echipa de producție, care are un amestec potrivit de experiență ( bine că nu s-a pierdut experiența aia ;)) și entuziasm. Line-up-ul echilibrat, fără să te rupă cu vreun headliner d’ăla greu, dar cu multă calitate. Ce cred că e și mai important este că s-au uitat în gura spectatorilor și au ținut cont de ce zic ei.

Păi, cum așa? Au frumosul și unicul -din câte știu eu- obicei de a sta la o cafea în fiecare zi de festival cu publicul ( Coffee with the Organizers se cheamă treaba) ca să încaseze critici, dar și să ia pulsul direct. Așa au îmbunătățit experiența muzicală pentru ca să nu  mai interfere sunetul de la o scenă la alta, deși au fost 4 scene pe un spațiu relativ mic.

Așa a fost Castelul mai bine pus în valoare- e loc de mai bine ;)- prin Castle Lounge-ul din curtea interioară, scena J’ai Bistrot cum i se mai spunea, unde se mixa și cânta mult în noapte gen Nopame, Omelette sau DJ locali.

Au făcut un pas măricel si spre a deveni un festival green. Chiar se reciclau chestiile de plastic. Se poate și mai bine. Idei: tacâmuri de lemn, pahare reutilizabile, eventual chiar și branduite, recipienți de stocare a mucurilor de țigară.

Teatru, film cu shorts-uri de la TIFF în poienița de sub pod, lectură la Biblioteca din pădure, plimbare printre instalațiile artdoor răspândite pe tot domeniu, tir cu arcul, tiroliană, workshop-uri, discuții pe tot felul de teme, întâlniri cu trupele la Feed your mind, scena de ska, reggae, funk, scena de dance powered by Telekom Electronic Beats.

Campingul mult mai mare decât cel de anul trecut. Nu l-am vizitat, da’ am auzit niște plângeri cum că niște chiuvete d’alea lungi pentru spalat pe dinți și față ar fi fost tare utile ;).

Ce le mai recomand eu? Integrarea festivalului și mai bine în comunitatea locală din Gornești (cazare în sat, locuri de parcare, artizani locali). Bazarul poate fi un pic mai mare de exemplu cu merchandising-ul trupelor, Mureșul integrat cumva în peisajul și atracțiile festivalului ( măcar de o baie dacă nu de un bungee jumping deaspura apei), mai multe trupe maghiare având în vedere specificul demografic al zonei.

Să vă zic ceva și despre trupele de acolo. De obicei nu comentez decât prestațiile trupelor românești, dar trebuie menționată încântătoarea Morcheeba, rara avis The Parlotones și Akua Naru care a cântat în juma’ de trupă, drum&bass, dar nici că s-a simțit.

Despre ai noștrii acu’. Eveniment unic Vița de Vie în Corzi cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș. Ideea organizatorilor, de a oferi spectatorilor un eveniment unic, diferit de experiența de la un concert gratis oferit de primărie, a dat roade. Magistral show! Să asculți grifful alături de 10 viori printre copacii seculari e o latură nouă adusă experienței VdV.

S-a scandat din public “Vița! Vița!” și apoi “Fi-lar-monica!”:). Un moment remember Adrian Rugină, un Ciuplea la solo bass cu ceva Bach, o Varză acustică si verde. A fost până și Basu’ si cu toba mare 🙂 și sună altfel, dar la fel îți vine să sari în cap. Bis cu Stele pe sub stele. Sunt curios care va fi experiența unică de anu’ viitor :).

Subcarpați au dat și ei un super concert gustat la greu de publicul local.

Au început cu Hanu’ cu Bragă, un new entry pentru mine. Un alt proiect din Satul Culese din cartier, cu și mai mult folclor prin el, da’ făcut așa încât să am impresia câteodată că EDM-ul s-a născut la sat :). Apoi s-au dezlănțuit watti folclorici în poiana de la poale de castel pe piesele Subcarpați. Publicul local cred că-i vede rar după ce reacții am văzut prin public și nu doar în fața scenei.

Am mai prins un OCS cu playlistul consacrat, dar lumea încă se distrează pe Dau două beri goale :). Pe când ceva nou?

Pentru că am ajuns târziu vineri am prins doar un minut de Mihail, da’ un minut bun care o să mă trimită spre un gigg de-al lui.

În concluzie: peste așteptări, Summer Well beware și aștept Awake 3 :)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s