O voce din Eden


Nu zâmbiți încă! N-am auzenii 😊! Am reușit în schimb să vânez fenomenu’ Corina Sîrghi cu tot cu Jean Americanu’ și Tarafu‘ lor. I-am încolțit în grădina Edenului. Habar n-aveam că acolo, în groapa din Grădina Eden, sunt cântări mai nou. S-au (re)activat şi e chiar fain locul. Bine că le-a venit mintea la cap. Văd că au și ei o noapte cu băutura la juma’ de preț –Doimi– aviz amatorilor 😉.Ei, și cum am aflat eu că au cântare Corina & co mi-am făcut drum să văd ce tot laudă lumea atât. Nu prea știam la ce să mă aștept. Poate ceva maneliști mai cu ștaif, poate ceva hipsterime, poate un lăutar întors de prin State. Wrong! Jean Americanu‘ e de fapt chiar un american, doctorand în etnomuzicologie cu tema muzicii lautărești pe care o studiază la noi. Maneaua tradițională și lăutarească, mai exact. Da’ o studiază de-a intrat în ea 😉. El prestează la acordeon și vorbește limba română. Pe lângă el mai sunt un în taraf țambalagiu și un violonist, care mi s-au părut foarte talentați și care nu arată așa cum m-aș fi așteptat.


Pe toti îi încheagă vocea ei, a Corinei. Io nu-s prea dus la manele și romanțe, dar bunicul meu era tot timpul cu pick-up-ul rulând pe d’astea așa că am recunoscut uşor din piese. Ioana Radu și Maria Tănase în special, dar cred că mai erau și altele. Vocea ei are chiar și acel efect de patefon vechi parcă. Am rămas eu surprins de cât de surprins eram. Ar putea face orice cu vocea aia, dar a ales să continue povestea lăutarilor. Tudorițo nene, Mi-am pus busuioc în păr, Am iubit și-am sa iubesc, Magdalena și altele și-ai făcut loc în playlist-ul lor. Habar n-ai tu m-a rupt!! Și ce dans era în fața scenei, ce de chirăieli! Și nu parea nimic forțat. Pur și simplu era starea în care reușeau ei să te ducă. Ia uite aici.

Am înțeles că nu-s prea dese concertele lor, iar afară din București aproape deloc. Nu știu cât va mai dura aventura asta a lor având în vedere treburile americanului așa că mergeți acum cât îi mai găsiți. N-o să vă pară rău 😉!

Și-am zis verde sălcioară/ O să merg să îi văd iarăăăă :)!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s