Hai, fetelor, curaj!

yrock

   Îmi las și eu opinia pe subiectul deficitului de fete din alternativul românesc.

   Nu știu cum e în artele vizuale, pare că mai bine, dar in muzica lucrurile sunt debalansate destul de vizibil.

   Dacă artiste single mai găsești cand vine vorba de fete în trupe sau band girl se vede cu ochiu’ liber dezechilibrul.

   Problema în sine nu e în alternativ neapărat, ci de la modul cum e construită toată societatea noastră. Încă suntem tributari concepțiilor învechite și prejudecăților deși am avut atâtea exemple care să ne contrazică. Ca să ai acum o toboșara bună ea ar fi trebuit să înceapă cu ani in urmă. Ca să ai acum o un band girl ar trebui ca toate să fie deja bune la ce fac și să fi avut norocul de a se întâlni. Cluburile unde se poate cânta sunt deținute aproape exclusiv de bărbați. De mici societatea le-a picurat încet în ureche și conștiință că dacă vrei sa ajungi artistă trebuie să faci compromisuri, să zâmbești frumos, să fii atentă cu promoterii, cu managerul de club, cu cine-o mai fi că altfel n-ajungi pe scenă indiferent cât de bună ești. Sau chiar să treci peste anumite limite. Și fetele, unele, pe bună dreptate, au ascultat și și-au văzut de altele. Puține au mai avut curaj să încerce pe pielea lor. Deci ce avem azi e o tară a ceea ce am fost.

   Din fericire eu cred că azi lucrurile s-au schimbat. În zona de PR treaba e balansată, cluburi sunt mai multe acum și oricum fetele au înțeles că nu aici e banu’, cel puțin nu în undergdround.  Aici e la egalitate cu băieții :).

rr1

   Mai e de muncă însă și eu mă bag la împins vagonul ăsta și mai știu că mulți alții o fac deja. De aia de 8 martie m-am implicat într-un eveniment în Londophone unde vor avea gig fetele din band-girl-ul de metal RrichterInvoid. Nu că-s tipe, ci pentru că imi place cum cântă. Și la Have a Cigar le aveți pe fetele de la Spectrum.

spectrum

   Nu-s cu corectitudinea politică, nu vreau pe scena festivalui 50%-50% pentru că azi nu-s destule și ar scădea calitatea, dar vreau să mă asigur că dacă fițmea o să vrea asta să o poată face fără obstacolele din mintea noastră. De dragul artei :)…

yrock

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s