Hot FRIG

frig1

   Când ai două pasiuni mari, Universul și metalul, și nu te poți decide căruia să-i dai mai mult timp ai și versiunea de a le îmbina pe amândouă. Așa au făcut cei din trupa FRIG. Auzisem de ei, dar nu fusesem la nicio cântare de-a lor. Asta și pentru că nu au prea multe. Am găsit oportunitatea de a-i urmări la The Beer Institute în primăvara asta când lansau berea Phaza Lunii împreună cu producătorul artizanal Bere a la Cluj.

vid nocturn

   Până a început cântarea am degustat o bere (o roșcată intensă) și am stat de vorbă cu ei, mai ales cu Alex, fondatorul trupei. Cam jumate din timp am vorbit despre spațiu, corpuri cerești, teoria stringurilor, Big Bang și altele din zona asta. Dap, și între ei glumele erau tot astrale :). Numele trupei nu e despre frigul ăsta pământean de pe la noi, nuuu, e despre frigul cosmic, temperatura aia de acolo din vidul nocturn. Apropos, vid nocturn”, este și numele primului și singurul de până acum album al lor ( ghilimele nu-s puse greșit :), ele reprezintă arcsecunde, o unitate de măsură specifică astronomiei).

   Tot de la ei am aflat că sunt în căutare de PR, dacă se poate la fel de cu capul în astre ca ei, dar care să mai coboare și printre pământeni. Și da, chiar au nevoie. Au avut o mega idee pentru show-ul de lansare al albumului. La Amfiteatrul Eminescu, în iunie 2018 cu proiecții spațiale și din spațiu, cu muzica lor străpungând întunericul, cu invitați beton și… oha! N-a făcut valurile pe care le merita. Activează într-o zonă de nișă ce-i drept. Un metal de avangardă, instrumental cu interferențe electronice, ceva black metal, poate un pic post-rock. Piesele sunt pline de simboluri atât audio, cu inserturi sau reproduceri instrumentale de semnale cosmice, cât și vizuale în artworkul CD-ului sau în clipurile din online ( aici unul din clipuri)

frig 2

   Dacă la primul album au explorat marele Univers văzându-l prin telescoape gigantice și adunând sunete de peste tot acum au în plan micul Univers, acela pentru care coboară la nivel atomic să exploreze semnele din noi, din genOm ( spoiler de nume de album 😉 ). De pe albumul ăsta au dat ceva piese la lansarea de care vă ziceam și am fost impresionat de ce materiale pregătesc așa că revin cu ideea mea, cu un PR dedicat și un booking agent ar putea ajunge departe, chiar la festivaluri importante de afară, nu chiar atât de departe cum și-ar dori ei probabil, eventual un concert pe Lună :P.

   Și încă o chestie interesantă despre ei. O mică parte din veniturile pe care le obțin din merchandise  vor fi folosite pentru un after-school specializat pe teme astronomice  :). Na muniție pentru un PR. Cine se bagă?

frig1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s