Spirit Delivery

Cine locuiește într-un oraș mediu sau mic știe că acolo evenimentele culturale din zona alternativă sunt rarități. Cu atât mai valoroase sunt însă pentru că duc artiști, idei, mesaje noi către niște oameni la fel de valorosi ca și cei ai marilor orașe. Să nu mai vorbim de trupe din zona undergroundului care ar avea greu posibilitatea să ajungă să cânte live pe acolo.

Un astfel de eveniment este conceptul Street Delivery, pornit acum vreo 13 ani în București, dar care a început să călătorească și prin țară pe timpul verii. Așa a ajuns la ediția a III-a în Bacău, unde m-am întâlnit eu cu el. Mesajul de anul ăsta a fost “Poezia e în stradă!”, o potrivire perfectă cu urbea moldavă al cărei nume e organic deja legat de poetul George Bacovia.

Pare că a fost unul dintre cele mai aglomerate weekenduri din punct de vedere cultural în Bacău ( Ingenious Drama Festival – teatru, Serile Diasporei – jazz & muzică clasică, Film mai Aproape ), dar și-a avut și Street Delivery partea lui de public. Mai mult cred din cauza amplasării fericite în vechiul parc Cancicov, loc vizitat de toate generațiile în weekend. Altfel, n-aș caracteriza demersul ca pe un succes de casă, dar el face exact ce trebuie să facă și am simțit asta din plin.

Am simțit-o la voluntarii implicați în tot felul de acțiuni sau workshopuri, de la Centru de Tineret Bacău care-si promova noul spațiu unde speră să atragă tinerii la tot felul de activități, până la cei din organizația MozaiQ, de la organizațiile din zona ecologiei, la cele din zona literară. Toți aveau un entuziasm care nu poate fi cumpărat cu bani. Avea sens implicarea lor, se simțeau mari. Iar asta e un mare plus.

Plus a fost și prezența Muzeului Memoriei, un demers online care coboară des în offline ca să lege generații și să dezlege amintiri, cu fotografii, povești și uitatul telefon cu disc care a atras o grămadă de copii curioși de străbunicul smartphone-ului ;). La fel cu plus a dat și prezența proiectului Casa Activistului cu tot cu Florin Bădiță care a organizat picnicul nocturn și dezbaterile pe teme civice cu tinerii și mai putin tinerii din Bacău.

A fost si muzică, bineînțeles. N-aș zice că scena a adunat foarte mulți oameni în fața ei, dar era de așteptat cumva. Lipsa de sonoritate a numelor, lipsa de exercițiu în a te expune muzicii noi, necunoscute într-o urbe nu îndeajuns de mare face viața grea artiștiolor aflați si ei pe la început de drum, dar nah, dă-i foale! 🙂 Ce e de menționat aici este prezența unor trupe din țară care altfel n-au cum ajunge pe astfel de scene, dar și a unor trupe locale pentru care asta poate fi o rampă de lansare sau un generator de amintiri placute.

Am remarcat un proiect local, Brothers of Rock, de la care am ascultat două trupe Endless Emotions, un rock old school cu mult distors și emoții 😉 (vezi aici) și Age of Tomorrow (simbolic ;)). Mișto sloganul lor – Stories about rock will never die– și faptul că duc mai departe microbul rockului la noua generație. Big up \m/!!

Alt episod fain a fost Poetry battle-ul cu MC Adrian Jicu– un prof cool din localitate- dintre 5 poeți locali și 5 rapperi ( printre care și Razvan Krem Alexe de la Radio Tananana, plecat din urbea bacoviană)

A fost și proiectul Fine Sounds din Brașov despre care v-am mai scris cu improvizație 100% on stage, Cozy Poetry Night din Iași- ce trupă faină și ce interesant live-ul! – , Omu Gnom, Vali Umbră & BRU cu tot cu piesa lor nouă ( check it), Zimbru din Cluj, Mădălina Pavăl cu dorul ei, Astro Generale cu psihedelicu’ lor transilvan, Adam’s Nest– cei mai favoriți ai mei din Iasi 🙂 pe care i-am ratat, Nidal Ștefan șau El Negro.

În concluzie dacă dați peste astfel de evenimente, din postura de artist sau spectator, mergeți și vă veti întâlni cu o experiență nouă 😉

P.S. Caut colaboratori pentru evenimentele underground din Bacău ;). PM!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s