Singur acasă, nu!

nustau

După episodul de la sfârșit de iunie comunitatea asta strânsă în jurul Help me be a rockstar și Supereroi printre noi a mai făcut un pas spre normal și a organizat, tot în Expirat, Nu Stau Acasă #1, un eveniment dintr-o serie de concerte incluzive, accesibilizate și adaptate persoanelor cu dizabilități, adică pentru toți. Da, de fapt demersul ăsta este despre normalitate, dspre cum putem fi toți împreună într-un club, bucurându-ne de muzică indiferent dacă normalul este diferit pentru unii dintre noi.

Evenimentele astea se desfășoară duminica, pe timpul zilei ca să fie accesibile tutror, iar Expiratul este pregătit de echipă să acopere toate nevoile spectatorior. Unele dintre ele ar trebui extinse și permanentizate, zic eu, cum sunt cele legate de accesoriile din toaletele pentru copii – numai un părinte știe cât de complicat e să duci un copil mic la toaletă într-un club sau restaurant 🙂 – sau cele de accesul în locație și pentru cei cu deficiențe locomotorii.

A fost mult mai multă lume decât la primul eveniment și, îmbucurător, amestecul a fost omogen în eterogenul lui. Și a fost și mai multă bucurie, eu așa am simțit, bucurie dinspre cei care s-au reîntors, de la cei care veneau pentru prima dată pentru că au auzit de la ceilalți, de la părinții care reușeau să iasă într-un astfel de loc după cine știe cât timp, dar și bucuria echipei care se hrănea din bucuria celor prezenți.

Cum s- a transformat bucuria asta în trac :)? Păi să vă zic despre trupele care au ales să facă parte din eveniment. I-am surprins într-o discuție la o masă retrasă pe o parte din ei. Unul nu-și regăsea vocea inundat fiind de emoție, altul a uitat versurile, instrumentele păreau că nu ascultă, dar de fapt stăpânii uitau chestii. O emoție aparte cu care nu se mai întâlniseră și de care erau copleșiți, în sensul bun al cuvântului.

Din emoția asta s-au hrănit și cei de pe scenă.

Lasagna & Rochenrol, prima trupă din program a livrat un Wicked Game de-a lui Chris Isaak în versiunea lor de cover cu o voce remarcabilă a Andreei (vezi aici). Plus Timp și Hai acasă, două piese în primă audiție pentru mine care mi s-au lipit de timpan. Crește proiectul ăsta și mi-ar plăcea să-i văd și într-o versiune full band, mai pe nerv & distors.

D-L Goe, în formulă de trio la primul set și cu versuri adaptate publicului :). Firul epic al pieselor lor a făcut un spectacol în sine și din interpretarea Laviniei Chițu aflată pe scenă alături de fiecare trupă pentru a duce muzica și în lumea celor care nu aud (vezi aici pe Gara de Nord). Moment emoționant pe DaDirliDarlaDa, când sala a fost antrenată să cânte cu ei. Veniți la (re)lansarea de pe 10 octombrie a albumului Tineri, Sâmbătă, Duminică, da? O să fie cu CD ;).

Aida și Noi a început cu întârziere pentru că bassul era emoționat :). Așa că până s-au deus emoțiile și-a intrat Iliescu în rol și a ieșit un stand-up ad-hoc din dialogul cu sala dublat de cel cu Lavinia. A fost o provocare pentru ea să-i traducă toate replicile, tânguielele din piesa sau solo-urile de chitară. Mai ușor cred că i-a fost cu Aida și versurile în sârbă ( sau bosniacă ?). Uite aici cum a ieșit pe Ionel, Djelem :).

El Negro a venit și cu Yavanna, o adolescentă de vreo 14 ani cred, care s-a ținut bine după Bogdan, vibe-ul lui chill și vocea un pic răgușită. Chiar sună mișto amestecul vocilor lor. S-a antrenat puțin lumea pe Mi-e dor de tine (vezi aici).

A revenit pe scenă și Ionuț Oniceag cu trei coveruri și mai multă siguranță pe scenă. A evoluat de la prima ediție. Poate, în curând, să aibă propriul lui concert?

În pauze vedetele erau în curtea exterioară, cei trei goldeni și un bull terrier de la Terapie și Activități Asistate de Animale & Clubul Câinilor Utilitari care se împrieteneau pe loc cu oricine avea chef să dea o mângâială pe burtică. Te mai puteai alege și cu o caricatură de-a lui Remus Ilisie ;).

Aici găsiți un playlist de youtube cu aproape toate piesele cântate la eveniment să exersați dansul acasă :).

Ei, dacă v-am făcut poftă, e bine! Vor mai fi astfel de evenimente așa că dați de știre celor ce au nevoie de o duminică de relaxare, muzică și prieteni :).

nustau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s