NAG-ing in Brașov

by Watzzy

   Pe 11 octombrie a avut loc la Brașov NAG ( Noaptea Albă a Galeriilor). Evenimentul a adunat mai mulți artiști din România și nu numai. Pictori, fotografi, muzicieni, scriitori și artiști multimedia au expus în cele 14 locații din Brașov și Codlea.

   Am participat ca reprezentant al Fine Sounds cu cărțile poștale muzicale Soundcards la HUB-ul cultural Visssual de pe strada Fabricii. O locație numai bună pentru un asemenea eveniment. De la intrare se auzea muzica ambientală samplată și mixată live de Dinu Ivancu (Moduler). Muzica lui, un conglomerat de ritmuri și sunete spațiale a avut rolul de background music pentru Adrian Preda, care a susținut o sesiune de live painting. De data aceasta ne-a lucrat la o pictură imensă ce avea în centru un astronaut ce stă pe o stâncă uitându-se spre văile infinite ale unei planete străine.

   A doua instalație s-a aflat pe scenă și s-a intitulat: Verde crud și Verde plastic. Artistul, Raicelai, se întreabă dacă evoluția este bună sau spre ce ne îndreptăm? Artistul vrea să atragă atenția asupra faptului că omul în vânătoarea constantă de confort uită de natură și de responsabilitățile față de ea. Instalația este una ce combină două capete de manechin (l.e: lut, nu plastic cum am crezut eu 😊) îndreptate unul spre altul. Din fiecare cap iese câte o plantă (verde crud) ce străpunge craniul, spărgându-l.


Cei de la Muzeul Memoriei au venit cu două instalații: Telefonul Amintirilor și o hartă interactivă a României din perioada primului război mondial. Telefonul Amintirilor a fost una din cele mai interesante experiențe pentru mine. Ideea că ridic receptorul și aud recitată scrisoarea unei mame către fiul ei de pe front m-a băgat instant într-o stare melancolică și m-a obligat cumva să revizuiesc cum văd lumea de acum. Cu ajutorul telefoanelor am putut asculta amintirile oamenilor binevoitori care au lăsat aceste fragmente de istorie ascunsă celor de la Muzeul Memoriei. Oricine putea să lase o amintire pe care să o primească printr-un sms un an mai târziu.

   Pentru harta interactivă a fost folosit un model 3D care proiecta pe un perete locațiile bătăliilor și momentele importante din război. Informațiile au fost scrise și pe un ecran și astfel, putem spune, am avut parte de un moment de educație complet multimedia.P.S. Cei de la Muzeul Memoriei pot face momente educaționale interactive cu instalații multimedia și în școli. (wink-wink).

   Fine Sounds și-au adus colecția aniversară de un an de Soundcard-uri. Soundcards este un proiect prin care cei de la Fine Sounds promoveaza artiștii locali. Un Soundcard este defapt o carte poștală cu artwork-ul unui artist vizual și un QR-code care odată scanat ne duce direct la profilul piesei (muzicale) pe http://www.finesounds.ro. Artiștii se pot ralia inițiativei accesând site-ul și completând fișa de înscriere. La NAG, Fine Sounds a adus o selecție de 12 pack-uri cu soundcards lansate pe parcursul ultimelor 12 luni. Într-un an Fine Sounds au lansat 78 de modele de cărți poștale, cu 78 de piese de la 37 de muzicieni și 36 de artiști vizuali în 11 ediții (bundle-uri).

   Oamenii care au intrat la Visssual au avut parte, de o experiență artistică, culturală și multimedia complexă. În mare parte vizitatorii au vizionat și au încercat toate exponatele, foarte mulți savurând experiența picturii live cu muzica lui Moduler sau Telefonul Amintirilor. A fost interes si pentru Soundcard-uri, donații pentru acest proiect, dar și câte o amintire sonoră luată la plecare. Majoritatea vizitatorilor s-au oprit la harta interactivă a celor de la Muzeul Amintirilor, iar alții cu dorințe de abstract au vizionat îndelung arta Green Deco al Raicelai.

   În concluzie o noapte plină de artă, oameni și gândul bun că artștii încep să se coaguleze în platforme, colective și așa le e mai ușor să-și facă lucrăile cunoscute. Iar eu bucuros că am cu ce să-mi desfăt spiritul. Vă mai scriu ;)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s