
Tuturor ne este greu să stăm în casă zilele astea, mai ales atunci când într-o săptămână am putea merge și la grătar și la săniuș. Sau atunci când într-o săptămână am putea merge și la un concert de jazz cameral și la un party de DnB. Sau când peste câteva zile ar fi trebuit să mergi să o vezi pe Ada Milea în chimniță la filarmonică. Sau când ar trebui să fie seri de poezie prin cafenele de Ziua Modială a Teatrului.
Efervescența Sibiului a fost grav dată peste cap de ordonanțele de urgență și măsurile luate de Guvern în ultima perioadă cu privire la distanțarea socială. Toată lumea din oraș haștag-stă-acasă, iar afară se lasă o liniște deplină. Centrul gol. Piața Mare goală, nici urmă de tradiționalul Târg de Paști. Parcurile goale. Cafenelele închise. Bate vântul.
Lumea s-a mutat cu totul în online. Eu îmi beau cafeaua cu prietenii pe Zoom în timp ce chiulim de la orele online, pentru că localul nostru preferat s-a închis. Ne-am cumpărat carduri cadou să îi ajutăm cum putem pe timp de criză (#susținemafacerilemici de aici ), dar parcă cea mai bună cafea o bei tot din vârful patului. Restaurantele s-au mutat și ele în bucătăriile noastre, trecând de la supele creme și deserturile sofisticate din oraș la tradiționala pâine cu unt și cu salam, „pentru că suntem în criză”.

Adaptarea a fost una grea, foarte grea. Curios lucru, primele instituții care s-au mobilizat să-și transfere activitatea în online au fost cele de stat. Teatrul Național „Radu Stanca” a început din primul weekend să difuzeze live pe YouTube și pe Facebook spectacole filmate deja. Chiar dacă premierele din această perioadă s-au anulat, asta nu i-a împiedicat să redea spectacole mai vechi. Filarmonica s-a reprofilat și ea rapid, începând chiar o stagiune online cu concerte mai vechi. Este foarte activă și pe Facebook, fiindcă zilnic ne ține la curent cu repetițiile instrumentiștilor de acasă, de pe canapea.
Dar ce se întâmplă cu lumea underground, cu artiștii fringe, independenți?
Încă e liniște. Încă nu s-au obișnuit cu ideea mutării concertelor din pub în living. Mulți dintre ei însă nici nu au instrumentele necerare pentru a transmite filmări live de calitate. De exemplu Guilty Lemon și-au anulat de tot evenimentele, hotărându-se să se mai și relaxeze după atâtea repetiții. Prietenii noștri de la Suburbia11 sunt încă în tratative despre cum să improvizeze un concert online în stilul lor, în care oamenii să țopăie împreună prin sufragerie. Au un task greu de îndeplinit, dar stăm cu ochii pe ei, coc idei mișto băieții. DJ-ii de DnB fac liniște în perioada asta cu promisiuni mari pentru când își revine toată lumea. Parcă nu-i același farmec când stai în camera ta, cu berea ta, și încerci să îți intri pe vibe. Artiștii freelanceri ne umplu feed-ul cu coveruri de canapea, interpretate în fața telefonului și cu pisica în brațe.

Și teatrul s-a mutat online. Teatrul independent Bis Teatru ne-a promis seri de poezie online, dacă pe cele din cafenele au fost nevoiți să le anuleze. Începând cu 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, pe pagina lor de Facebook vor începe „Poezia de la 9 seara”, modalitatea lor de a ajunge la noi acasă prin poezie. Vor posta seară de seară, până la finalul perioadei de izolare, atât actorii companiei, cât și actori-prieteni de prin Sibiu. Cu toate că sunt într-o situație destul de nefericită, ei și întreaga lor breaslă de actori independenți și freelanceri, caută modalități să se mute online și să-și resusciteze cumva sursele de venit. Pot fi ajutați cu donații, sau susținuți pe parcursul anului prin bilete la spectacolele lor (detalii pe aici: https://www.facebook.com/BisTeatru).
Pentru că inspirația vine și pe mail, nu numai pe Facebook, am primit de dimineață o scrisoare digitală de la WakeUp Jazz, un proiect pentru a susține jazz-ul de calitate și artiștii români pe timp de carantină. Biletul este de 25 de lei (biletele și programul sunt aici: https://tamtam.live/ ) prin care putem ajuta instrumentiștii care susțin concertul, știind că ecranele nu sunt o piedică în a transmite emoția jazz-ului. În fiecare marți și sâmbătă, de la ora 18, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) împreună cu TAM-TAM Festival ne pun la dispoziție câte o oră de muzică bună.
Până la urmă reinventarea artiștilor este un must în această perioadă, reprezentațiile fiind pentru mulți dintre ei unica sursă de venit. Fiecare poate susține trupa locală care îi face serile de vineri mai bune, actorul care l-a făcut ultima dată să se ridice în picioare la aplauze sau localul care îi face cafeaua de luni dimineața mai bună decât o cafea băută în carantină din vârful patului.
