Gazeta de covid – FRIG

Metal de avangardă mixat cu pasiunea pentru astronomie. Divagări în dark-metal, dar și incursiuni în luminile Universului. Progressive metal și întoarcerea la Natură. Așa-s băieții de la FRIG, un amalgam unic, original de pasiuni care cumva converg într-un concept unic pe la noi. Perioada asta le-a priit pentru că și-au pregătit genOm-ul. Dar mai bine-i las pe ei să povestească. O fac bine de tot 😉.

 


frig final L

 

 

Io : Tutto bene, all good?

FRIG: All good, everything perfect!

 

 

Io: Ați mai apucat să vă conectați, să dați o repetiție chiar și pe skype/zoom?

Alex: Pe Skype ne-am găsit mai mereu în vreme de pandemie, însă, nu a fost atât de simplu. Au trebuit îndreptate unele dificultăţi tehnice, uneori lag-ul şi delay-ul au fost inevtabile, cu toate astea, am reuşit să creăm o fuziune cu tot ceea ce am lucrat fiecare în parte, în propriile locuinţe. Dacă ar fi să intrăm în detalii, aş începe cu necesitatea primordială a unui, hai să îi zicem, forum, unde să se poată găsi tutoriale şi unde se pot pune astfel de video-uri. Ar fi normal să ajungem să criticăm într-un mod cât mai aproape de constructiv şi să ne susţinem unii pe alţii, indiferent de vârstă, implicări, afinităţi sau de alte lucruri de genul ăsta. Devine cert faptul că aceste vremuri pe care le traversăm sunt dificile pentru întreaga omenire. Totuşi, sper să ne facă să vedem mai limpede şi să înţelegem că, înaintea tuturor valorilor sau non-valorilor, stă Natura de care depindem, atât pe parte de creaţie, cât şi din punct de vedere vital pentru actualele şi următoarele generaţii. Şi da, fără ca ea să ne împiedice aceste escalădări tehnologice şi informaţionale.

Ştefan: Am testat mai multe platforme online, deoarece este mai greu să sincronizăm sunetul instrumentelor într-un meeting online. Dar imposibil nu putem spune că este.

Dragoş: Repetăm constant, însă, cum zicea şi Ştefan, este puţin mai dificil în condiţiile date, cu toate acestea este util. În fond, trebuie să ne desfăşurăm cumva, cum noul material, genOm, e gata şi dorim să îl expunem, trebuie repetat.

Gabi: Ţinem legătura în permanenţă, compunem, am repetat, atât pe Skype, cât şi pe Zoom. Într-un final, am preferat Skype-ul ca platformă pe care să ne desfăşurăm. Este, totuşi, destul de dificil să te “înţelegi”, muzical vorbind, în condiţiile acestea.

 

 

 

 

Io: Ce vi se pare cel mai greu în perioada asta din punct de vedere al vieții de trupă?

Gabi: Cred că e evident că partea cea mai dificilă o reprezintă repetiţiile online. Inevitabil, apar tot felul de dificultăţi tehnice când vine vorba de repetat online, iar asta ne îngreunează munca. 

Dragoş: Probabil, ca şi în cazul celorlalte trupe, lipsa concertelor cu public, în care poţi interacţiona cu oamenii şi poţi simţi vibe-ul acela şi energia venită din partea lor.

Ştefan: Cum au zis şi băieţii, faptul că nu ne-am putut întâlni fizic la o repetiţie este, poate, cel mai aiurea. În momentul în care suntem unii lângă alţii ne înţelegem non verbal, e altceva, există un feeling, comparativ cu întâlnirile online. Ca atare, modul de a interpreta este diferit. Situaţia actuală a dus la schimbarea modului de lucru în industria muzicală şi trebuie să ne adaptăm.

Alex: Aici ar mai fi un singur aspect de menţionat, anume, să avem grijă de stările noastre de sănătate pentru a avea posibilitatea să ne reîntâlnim într-un cadru live, de altfel, fiecare trupă în parte are nevoie de dialogul real cu publicul, unde se crează nişte legături pe care nu le poţi găsi sub alte forme.

 

 

 

 

Io: Iese vreo piesă sau album din covidia asta? 

Alex: Sigur. Depinde, însă, de câtă energie are fiecare şi cât de mult curaj din acesta emoţional se dezvoltă în interiorul artei lor. În ceea ce ne priveşte, am reuşit să intrăm în studio şi să punem cap la cap câteva secvenţe live, piese ce vor face parte de pe următorul nostru material, momentan în fază de asamblare, pe care le vom expune în vremea imediat următoare. Am aranjat, în vreme de izolare, şi unele părţi de prezentare pe EP-ul actual, genOm, mai precis, mă refer la cele de design. Noul nostru EP venind din spate ca o formă de exprimare pentru mediul înconjurător prin secvenţele sale: «Years ago they have sequence human genome, now we have got the possibility to sound map it.»

În plus, am lucrat la o nouă linie de merch. Avem nevoie de susţinere pentru ca noi, cât şi ceilalţi artişti, să îşi poată duce la bun sfârşit creaţiile. În ideea asta, am gândit o strategie care, dacă mă gandesc mai bine (râde!), e mai mult în avantajul celui care face acest efort financiar. Nu dorim să abuzam cumva de inteţiile bune şi sprijinul nimănui, asta vreau să se înţeleagă. 

 

97975668_2674419239496399_3454023127623794688_o

 

Dragoş: Cu siguranţă, avem piesele deja gata pentru EP-ul genOm, dar lucrăm şi la piese pentru următorul material.

Ştefan: Cum genOm e aproape gata, lucrăm la retuşuri şi la punerea lui în scenă, ca să zic aşa. Între timp, ne concentrăm pe compus, fiindcă FRIG este un proiect viu, care trebuie să funcţioneze în continuare.

Gabi: Ar fi fost şi păcat să nu folosim timpul acesta pentru a compune piese noi sau, cum e în cazul nostru, material nou.

 

Io: Care ar fi primul lucru pe care vreți să-l faceți ca trupă dupa ce ne liberăm?

Alex: În primul rând, cred că cel mai indicat ar fi să continuăm să ne protejăm, însă, într-o manieră care să nu producă confuzie şi dezordine. Pe plan muzical, ne vom desăvârşi genOm-ul şi vom încerca să îl aşezăm şi într-un plan vizual, live, cu totul deosebit. Şi, dacă tot suntem aici, la lucruri puţin altfel, ei bine, să menţionăm că, genOm, va fi primul material din zona rock de la noi, cel puţin, care va fi livrat sub forma unui pachet biodegradabil. Ce înseamnă asta? Efectiv, muzica va fi încadrată sub forma unui QR code, deci printr-o simplă scanare cu telefonul sau orice alt dispozitiv, vei avea acces la piesele de pe material, cod ce se va afla pe un pack ce va conţine o serie de seminţe, atât ale unor plante exotice, cât şi de conifere, dar şi un ghid cu informaţii despre aceste seminţe şi modul potrivit de plantare. Aşadar, totul va fi biodegradabil, în plus, încercăm, sper că nu în zadar, să ajutăm şi noi, la reîmprospătarea Naturii, care, pe aceste meleaguri, se pare că se vinde pe sub mână. 

Dragoş: Cel mai probabil, vom continua să lucrăm la material şi vom încerca să punem de o apariţie live.

Gabi: O repetiţie ca pe vremuri în care să cântăm împreună, face to face, şi în care să încercăm material nou sau să discutăm despre ce am mai făcut în această perioadă şi, evident, să ne reconectăm la mersul normal.

Ştefan: Cred că toata lumea e de acord când spun că primul lucru pe care l-am dori ar fi un concert live, offline. Un concert clasic, cu lume, cu tot ce trebuie. Cu toate astea, cred că mai avem de aşteptat până atunci. Şi încă mult.

 

Io: Cum vedeți scena muzicală la revenire?

Ştefan: Se prea poate ca scena asta online să rămână, mai ales că s-au desfăşurat multe energii aici. Cum offline-ul va reveni treptat, probabil că va veni un val de concerte, mai ales că şi artiştii ăştia mai cunoscuţi sunt acum în pauză, ei bine, va trebui să reapară pe “tarabă”. În momentul acela vor fi atât de multe evenimente interesante încât, ca public, cel puţin, nici nu vom şti ce să alegem. Să sperăm că se va întâmpla asta şi din plan artistic.

Dragoş: Implicată mai intens în treabă şi, poate, cu un mai mare plus pe colegialitate.

Gabi: Un lucru cred că e cert aici, toată lumea va veni cu forţe proaspete. Va exista mult entuziasm şi o poftă uriaşă, atât pentru cântat şi live-uri, cât si de ascultat şi participat la event-uri. 

Alex: Într-un singur cuvânt, abundenţă.

 

Io: Un mesaj pentru fani, prieteni, dujmani?

FRIG: Stay healthy şi mai ales staţi acasă, dar nu uitaţi să urmăriţi trupa FRIG pe reţelele de socializare! We Bring The Stellar Cold!

 


Vă las cu bijuteria Australe cu clip scos de ultimul solstițiu de iarnă. Dacă vreți mai mult puteți găsi pe aici:

Spotify: https://open.spotify.com/artist/0rDOFWdOcRiXpK1pvFsBSe

Bandcamp: https://frig.bandcamp.com/

Pre-order ‘genOm‘: https://frigband.com/2020/05/17/pre-order-is-open-for-frigs-ep-genom/

 

 

Atenți la detalii și la oamenii care-i ajută m-au rugat să precizez asta:

Photo credit: (c) Crisan Ioan Lucian
Merch design: DHOPEdesign

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s