Poate nu știați, dar am rădăcini moldave prin urbea lui Bacovia așa că, din când în când, mai trec pe acolo. Și mai mereu stau cu ochiul pe ce se întâmplă în viața alternativă din Bacău. După cum bănuiți în zona aia de țară e talent cu caru’, dar și o oarecare rezistență la nou. În acest context am fost tare surprins să văd că Bacăul a fost capitala tineretului din mai 2017 până în mai 2018. Prilej pentru politicieni să iasă-n față, dar și să se construiască lucruri faine. Am experiența lucrului cu liceeni și studenți și știu câtă energie creatoare e acolo. Dacă știi s-o apreciezi. Dacă mergi pe ideea că tineretul din ziua de azi n-are nimic în cap atunci mai bine pui mâna pe telecomanda și dai pe A… nu zic vorba aia 😜.
Ei, după acea perioadă a rămas ceva prin oraș. Zece murale imense, zece ziduri pictate de zece artiști români de prin toată țara, zece suprafețe smulse din gri care au o noua viață, o nouă misiune.
Zidul nu mai e zid ci devine o poartă spre o lume imaginară în care artistul a creat yala și tu privitorule ai cheia.
Cu asta în gând l-am abordat pe Lucian Popa, unul din capetele balaurului creator al ONG-ului Ingenious Drama, cei care au propus, păstorit si continuă proiectul ZidArt.
Io:Dacă dai un search pe Google cu ce poți face în Bacău acum apare traseul Zidart. Cum vă simțiți că ați reușit să impuneți un obiectiv turistic care te poartă de fapt prin tot orașul?
Lucian: Amuzant şi copleşitor în acelaşi timp, fiindcă dacă e să căutăm ZidArt pe Google, site-ul nostru proaspăt realizat apare undeva pe pagina 5. Au scris atât de multe publicaţii despre proiectul nostru încât ne este foarte greu să ajungem pe prima pagină de căutare. Am început cu o paranteză amuzantă dar să revenim la misiunea acestui proiect. Asta ne-am dorit încă de la început, să oferim o alternativă creativă de explorare urbană, atât pentru cetăţenii din Bacău cât şi pentru turiştii care ne calcă pragul. Personal îmi doresc ca prin traseul picturilor să descoperi şi celelalte obiective turistice din oraş şi arta stradală să devină un “plumb” atractiv în oraşul lui George Bacovia.
Io: Cum v-a venit ideea?
Lucian: Ideea ne-a venit când am scris candidatura pentru programul naţional Bacău – Capitala Tineretului din România. În acea aplicaţie am scris toţi ce-am dori să se întâmple în Bacău şi aşa am ajuns atunci la concluzia că Bacăul are nevoie de o regenerare urbană prin arta stradală.
Io: A fost greu să convingeţi proprietarii/ locatarii? Au vrut toţi? Aţi primit refuzuri?
Lucian: A fost extrem de greu, tocmai de aceea în 2017 am implementat prima ediţie parţial, cu câteva murale şi un contest de graffiti. Oamenii au fost extrem de reticenți şi nu am putut obţine pereţii pentru a putea implementa proiectul. La fel s-a întâmplat şi în 2018, iar în 2019 am zis să mai încercăm o dată. De data asta am reuşit pentru că oamenii au înţeles ce facem şi acum toţi doresc artă pe blocul lor, în cartierul în care locuiesc.
Io: Ce reacții ați surprins la trecători? Dar cele primite direct de voi? Ce credeţi că au schimbat zidurile astea în viața băcăuanilor?
Lucian: Reacţiile sunt copleşitoare. O surpriză plăcută pentru noi este să-i vedem pe oamenii în vârstă care iniţial ne închideau uşa în nas că se opresc din mers şi se uită cu ochii măriți de emoție spre picturi, să vină la noi şi să ne întrebe miraţi: “Cum de v-aţi gândit să faceţi aşa ceva?”. Ne sună telefonul frecvent din partea multor instituţii care doresc proiectul nostru, ne scriu oameni din toată ţara să venim şi la ei în oraş sau oameni care vor o pictură doar la etajul lor 😊. Credem că prin ZidArt am spart nişte bariere şi am făcut loc frumosului în viaţa oamenilor obişnuiţi care ajung extrem de rar într-un muzeu sau într-o galerie de artă. Arta ar trebui să reprezinte o cărămidă extrem de importantă în fundaţia unei societăţi sănătoase şi noi credem că prin acest proiect vom educa minţi şi suflete în această direcţie.
Io: Acum plumbul lui Bacovia e în plumbul reținut de vopsele. O metaforă peste secole. Cum a venit ideea cu vopseaua anti-poluare? Cum funcţionează? Cât vor rezista ?
Lucian: Ideea cu vopseaua purificatoare de aer a venit atunci când am văzut că în Roma a fost realizată prima pictură din Europa care purifica aerul. Am zis să încercăm şi noi, fiind destul de protectivi cu mediul, și i-am contactat pe furnizori. Și uite aşa am devenit oraşul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din Europa. Cum funcționează? Pictura este realizată cu o vopsea specială, care combate murdăria și filtrează aerul, transformând gazele periculoase, precum oxizii de azot și oxizii de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi. Aceștia sunt depozitați pe suprafața vopsită până când sunt eliminate de ploaie sau de umiditatea din aer.
Io: Ați avut suportul autorităţilor?
Lucian: Da, administraţia locală ne-a fost parteneră şi susţine desfășurarea proiectului, atât prin primar, cât și prin arhitectul oraşului. Mă bucură această atitudine constructivă şi îmi dă încredere că împreună vom reuşi să transformăm acest oraş într-o galerie stradală de mari dimensiuni.
Io: Zi-mi te rog de Asociația Ingenious Drama? Ce proiecte mai aveți?
Lucian: Încep cu festivalul-emblemă al Asociaţiei, şi anume I.D. Fest, un festival de teatru pentru tineri care a luat naştere în 1997 şi care pune Bacăul pe harta teatrului amator din România. Mai organizăm Street Delivery Bacău, Caravanele de film Les Films de Cannes şi Zilele Filmului Românesc, plus multe alte iniţiative locale cum a fost “Sprijin pentru Băcăuani” sau “Donează o carte, fii medicament!”.
Io: Există o continuare Zidart? Vine valul doi?
Lucian: Cu siguranţă există o continuare. În 2020 încercăm să oprim efectul de domino care pară să ne împingă către autodistrugere prin ediţia ZidArt – Dominow, iar în acest moment suntem într-un call deschis pentru artişti care pot veni cu propuneri până pe 1 August. Link tema: https://www.zidart.ro/news/dominow-2020-call-for-artists/ .
Suntem încrezători că acest proiect va prinde rădăcini, că poate deveni o nevoie reală în comunitatea băcăuană şi, de ce nu?, poate chiar în toată ţara 😊.