Da, contează

 

Coperta

 

Pe Vladimir Gheorghiu n-ai cum să nu-l știi dacă mergi pe la concerte din zona metal/stoner/progressive&co. E fotograful de obicei cu maieu alb și foarte agil. Acu’ e lângă tine, imediat apoi e în spatele scenei. Ba uneori te trezești cu el pe scenă, chiar la microfon 😉. De la oameni ca el îti rămân de obicei  imortalizate profesionist momentele din concerte. Mă rog, cel putin când lumea era normală. Am auzit în târg că are un plan de a-și lansa primul album fizic de fotografie așa că i-am adresat câteva întrebări.

 

Salutare, Vladimir!

Io:Ce crezi tu că mai contează în zilele noastre?

Vladimir: Contează să faci ce-ți place. Deși știu că este un lucru foooooarte greu pentru că tot timpul suntem împărțiți în 7 direcții, trebuie să găsești un pic de timp pentru un plan, un vis de-al tău.

Io: Eu te știu din contextul fotografiei de concert. Mai explorezi si alte zone?

Vladimir: Explorez. Nu atât de mult pe cât mi-ar plăcea, dar da, fac și fotografie de eveniment (nunți, evenimente corporate, evenimente non-corporate), portret, natură (în special deșerturi sau roci) și produs. Mi-ar plăcea să fac mai multă fotografie de produs, tho’.

De asemenea, trag și video, montez și încet-încet intru și pe partea de album artwork.

 

Produs Nisip (1)

 

Io: Poti trăi în România din fotografie? Tu de exemplu, pentru tine fotografia e artă sau job?

Vladimir: Fotografia e artă din orice perspectivă ai da-o. E drept că eu o clasez un pic mai jos în ierarhia artelor, la o distanță considerabilă față de desen, pictură, sculptură și muzică. Dar e o artă în orice caz.

Da, se poate câștiga din fotografie în România. Pentru mine, la momentul actual, e part-time job. Adică am un job de zi, iar în rest, mă zbat să-mi îmbunătățesc portofoliul și să-mi rotunjesc veniturile. Fotografia, ca și orice altă carieră în care vrei să avansezi, implică multă determinare, destule compromisuri și, mai ales, networking. Stiu ca într-o zi voi avea curajul să plonjez cu totul în jobul numit “fotograf” și să rămân acolo până la pensie.

 

Io: Știu ca ai câteva trupe de suflet pe care le urmărești prin turnee prin țară și nu numai. Contează legătura asta cu trupele atunci când le fotografiezi?

Vladimir: Să o luăm așa. În ceea ce privește fotografiile pe care le va primi trupa după concert, I’ll deliver, indiferent dacă avem o legătură sau nu. O să primească acel Vladimir Gheorghiu pe care și-l doresc.

Relațiile interumane contează și ies în evidență abia după concert. Pe drum, la benzinărie, la cazare, la toaleta stricată din hotel etc. În acesta scenarii, atmosfera devină mai intimă, deci, pozele vor transmite altă emoție, ceva omenesc, personal, mai aproape de omul obișnuit, si mai departe de artist. Desigur, când cele două se întrepătrund, e și mai fabulos.

Deci da, ca și în cazul altor lucruri din viață, marile bonusuri vin odată ce câștigi încrederea și prietenia oamenilor din jurul tău.

 

conteaza2

 

Io: Ai ales sa scoti un album de fotografie fizic. De ce crezi că mai contează asta într-o lume expusa din ce în ce mai mult digitalului, onlineului, virtualului?

Vladimir: Există voci, atât avizate cât și neavizate, care spun că atunci când îți ții printul fotografiei tale în mâini, e “altceva”. În schimb, mie nu mi s-a tăiat respirația, ca să dau și un mic spoiler din intro-ul cărții. Când am primit primul draft al albumului, n-am simțit dom’le nimic. M-am bucurat și am zâmbit, dar nu am simțit vibrația lui Ansel Adams sau Vivian Maier prin buricul degetelor.

Primul meu album foto fizic este o provocare personală. Și un experiment fun, să fiu sincer. Nu încerc să demonstrez nimic în bătălia “online vs offline”, “analog vs digital”. Atâta timp cât faci ceva cool, prezintă-l lumii cum simți tu.

 

Io: De curând am avut la Sacoșa cu prospături trupa Riot Monk, pasiunea ta din perioada asta, cu o piesă manifest – Contează- și un videoclip interesant si impresionant ca idee si locație. Ai fost si tu pe acolo. Contează aspectul ăsta în contextul albumului tău de debut 😉?

Vladimir: Contează maxim. Practic, dacă nu aș fi fost acolo, nu am mai fi purtat discuția asta. Până la urmă, piesă “Contează” a celor de la Riot Monk, cât și decizia de a filma clipul pe un fost sit de exploatare minieră, au fost catalizatorul acestui album foto. Sunt foarte fericit că oamenii din apropierea mea m-au inspirat.

 

conteaza1

 

Io: M-am uitat peste fotografii si nu mă prind dacă e un album de documentare a unui moment al unei trupe sau un album protest? Tu te-ai dumirit?

Vladimir: Sincer să-ți zic, acest album nu a fost plănuit. Și nici măcar pozele, în forma lor pe care o găsești în album, nici ele n-au fost prelucrate așa inițial. Întregul concept al albumului se învârte în jurul depășirii unor comodități personale.

Au fost practic trei momente esențiale, pe care le voi rezuma în niște fraze scurte.

1) Da’ de ce nu fac eu și alte poze, de ce stau să documentez doar trupa? Ia hai să merg pe aici să văd ce găsesc.

2) O să pun efectul ăsta și apoi ăsta. Dar de ce să n-o fac invers? Wow, ce cool arată, ia să văd unde ajung de aici.

3) Hai să scot o carte! Știu ceva despre asta? Nu. Da’ ia hai să aflu care-i spielul.

 

Digitale Spread (3)

 

Io: Ce-ai vrea tu să înțeleagă privitorul din el?

Vladimir: Aș vrea ca privitorul să găseasca frumosul în tot haosul ilustrat direct sau indirect în album.

 

Io: Unde ? Când? Cum îl vom putea găsi?

Vladimir: Albumul foto fizic “Contează” îl lansez pe data de 31 iulie 2020. Frumusețea asta, care va costa 30 RON, va putea fi comandată printr-un mesaj simplu destinat mie fie pe Instagram, fie pe profilul personal de Facebook, fie pe pagina foto.

 

Io: La final.. O să mai faci 😊?

Vladimir: Data viitoare, mai mare, mai stufos, mai cool. Mai Vladimir.

 

Creator _ Product (6)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s