Studio, caut trupeL-am cunoscut pe Ștefan Rădulescu cu ocazia unei Gale Once in Romania unde el și câțiva prieteni au participat (și chiar au luat un premiu) cu o piesă originala pe teme anticoruptie și implicare socială. Dătător de speranțe gestul lor. De atunci am rămas în contact pentru proiectul lor muzical. El e Steph. . A trăit o perioadă prin Manchester pe timpul facultății și acum… acum m-am trezit cu un mesaj sec de la el. “Îmi deschid studio de înregistrări în București pentru trupele la început de drum. Mă puteți ajuta?”. Primul impuls a fost să-l iau la rost pentru politețe 🤣, dar mesajul era mult mai important așa că mi-am mișcat statuia și am tras de fir pentru voi.

Io: Bine ai revenit, Stefan! Sau n-ai revenit încă de tot? Mai ai din facultate? Te vei împărți între Manchester și București?

Ștefan: Bine v-am regăsit! Facultatea am terminat-o cu brio, deși mulți prieteni producători sau artiști pleacă acum în Anglia deci probabil ca o să mai fac cate o cursă ocazională pe acolo să lucrez cu ei. Eu voi fi aici de acum inainte, însă, în mare parte.

Io: Ce-ți veni? De ce nu investești într-o shaormerie sau imobiliare? De ce studio? De ce pentru underground??

Ștefan: Probabil că o să investesc și într-o shaormerie sau un apartament la un moment dat, ce pot să zic, iubesc shaorma, dar motivul pentru care am ales să fac studioul acesta prima dată a fost pentru că voiam un loc unde să pot lucra eu ca artist ori împreună cu alți artiști și să nu fiu nevoit să plătesc eu sau persoana cu care lucrez sume mari de bani. În Romania, din păcate se oferă puțin și se cere foarte mult. Iar dacă faci greșeala să semnezi cu o casă din România vei vedea cum funcționează mașinăria de făcut bani și cum arta succede producția de masă. Asta este o problemă uriașă pentru că aceste case reciclează ce se face pe afară și angajează muzicieni cu influență să le cânte. E un cerc închis unde se fac mulți bani, iar mulți artiști, banduri, etc. nu au oportunitatea de a petrece timp în mediul de studio fără să dea sume foarte mari de bani. În plus, de cele mai multe ori, aceste studiouri nu sunt foarte determinate să scoată un sound bun și original, ci să termine proiectele repede și să treacă la urmatorul.Io: Cui se adresează studioul? Ce genuri/trupe pot veni?


Ștefan: Oricui se consideră artist și nu ar putea trăi fără a face artă. Vreau ca studioul acesta să fie ca un sanctuar pentru artiști, un loc unde să nu fie grăbiți, să fie înțeleși și unde să se simtă bine și să vină de plăcere. Vreau să fac din ideea de studio ceva comun, cum era pe vremuri prin LA când bandurile petreceau zile întregi în studiouri bond-uind și găsind acel sound genial specific acelor ani de succes ai muzicii. Îmi aduc aminte de o poveste despre Red Hot Chilli Peppers legat de subiectul acesta. Băieții repetau în garajul lui Flea și veneau și stăteau cu săptămânile în studio și uite așa ieșea albumul.

Io: Zi-mi ceva despre dotări? Ce pune la dispoziție? Unde este locul?

Ștefan: Suntem chiar lângă Universitatea Națională de Muzică, vis-a-vis de Cișmigiu. Aproape de cam orice și oricine. Avem posibilitatea înregistrării a 16 canale audio, deci în funcție de workflow-ul trupei sau artistului putem înregistra chiar și live un band întreg și tot ne mai rămân câteva track-uri. Avem un set de tobe Tama Imperial, două ampuri Marshall de bass și chitară, o clapă yamaha, un controller Korg, cameră de monitorizare, microfoane standard profesionale dinamice, condensatoare, etc. Avem o toaletă super curată și o mini bucătărie unde putem face o cafea, un sandviș, un gulaș plus o terasă superbă unde nu bate niciodată soarele direct și unde se poate sta la vorbă în pauze. De asemenea, o să fac și un creative session o dată pe săptămână cu capacitate de 7 artiști care va fi gratuit, special pentru a încuraja muzicienii, graphic designerii, pictorii, etc. să se obișnuiască cu mediul de studio și să iasă din zona de comfort fuzionând cu oameni diferiți din arte asemănătoare sau complet diferite. Sessionul va fi înregistrat atât video cât și audio, iar artiștii se înscrie cu un mini portofoliu de creație. Io: Mi-ai zis ceva de vecinii tăi de subsol. Va fi o competiție sau un suport camaraderesc de underground?

Ștefan: Niciodată nu voi fi în competiție cu Amavi. Ei mi-au arătat locul și îmi sunt prieteni buni. Studiourile având vibe-uri așa diferite cred că ne vom îmbina perfect și am vorbit deja cu ei ăi cel mai probabil vom avea și proiecte în comun. Ei au și un “borcan” făcut în stil anechoic chamber ceea ce e foarte cool și folosibil pentru reclame, voice over uri, etc. Cu siguranță ne vom ajuta.

Io: Bănuiesc că vei înregistra și produce acolo proiectele tale. Profit de ocazie să te întreb ce mai e nou pe plan muzical la tine?

Ștefan: Eu în prezent lucrez la un nou sound. Ceva conectat cu ce făceam în trecut, dar un pic mai ce auzi la festival, synthuri, drum machines, voci cu multe efecte, chestii interesante pe care să le pot cânta live. Mi-am găsit și doi baieți cu care să duc mai departe proiectul acesta, Răzvan Orbeșteanu la clape și Mihail Olăneanu la tobe. Cel mai probabil o să lansăm prima piesă în câteva săptămâni și sincer cred că toată lumea o să rămână uimită pentru că e o fuziune incredibilă și la drop am colaborat cu Galeș Andrei (Golstox) și BlvdSplatIo: Aveți deja ceva planuri/trupe care s-au anunțat la studio?

Ștefan: Deja am primit un mesaj de la trupa Berzerk, urmează să planificăm o întrevedere să discutăm despre proiectul lor, despre ce sound vor, ce le mai face pisica, în ce stil vor să înregistreze, etc.

Io: Unde vă pot contacta trupele și de când?

Ștefan: Momentan până pregătim partea de marketing, site, pagini, etc. și găsim un nume pentru acest loc, mă pot contacta pe instagram pe steph.musique, facebook pe steph. sau pe telefon +0786643646.

Io: Lasă-ți imaginația să zburde și împărtășește-mi un vis de-al tău legat de studio. Care ar fi momentul în care ai zie a meritat?

Ștefan: Visul meu e să văd oamenii făcând și apreciind arta. Vreau să creez o comunitate de oameni care să ajungă să cânte la festivaluri și spectacole peste tot în lume și să deschid urechea românilor la nou. Vreau, când o să fiu cu band-ul meu cântând, studioul să fie tot acolo peste mulți ani, ajutând artiștii să creeze.

Mulțumesc și spor la treabă!!

P.S: Pentru că încă nu au dat de un nume care să le placă organizează un think-crowding. Puteți trimite propunerile voastre pentru denumirea studioului pe instagram pe steph.musique, facebook pe steph. sau pe telefon +0786643646 și, în mod absolut subiectiv 🤣, vor alege ei ce li se pare reprezentativ. Drept răsplată trupa/artistul va primi o zi întreagă de studio, adică o piesă întreagă practic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s