Sacoșa cu prospături #176

Am fost să iau de-ale toamnei, dar m-am întors cu o sacoșă plină de metafore. De la heavy metal, la electronic, trecând prin indie și trip hop. Iese de-o zacuscă melomană 😜.


Soare StaniolAsfalt Noir electronique cum îmi tot vine să definesc stilul lor, de fapt un experimental electronic cu dark jazz. Metafore cu plastic scârțâind, băiatul de la shaorma și șahul neterminat. Al doilea extras pe single de pe recent lansatul album de debut cu același nume care poate fi ascultat și cumpărat de aici. Una din trupele cele mai promițătoare după mine din zona asta de muzică. M-am interesat pentru voi. Clipul are imagini din filme românești: Faleze de nisip, Facerea Lumii, Pas in Doi, Un om în Loden, De trei ori București. Pe voi la ce vă duce mintea când auziți Soare Staniol?+SHE+No means No Asta nu-i metaforă! Asta-i cât se poate de clară. NO MEANS NO!! Scurt și cuprinzător, chiar dacă piesa are doar un minut jumate, pe fundal de disco punk sunt explicate ca la școala de re-educare ce înseamnă NU. Din păcate ea abordează doar o nișă, dar cum facem ca mesajul ăsta să intre în main stream? Big up pentru atitudine, Corina!! Videoclipul e și el explicit pentru cine nu înțelege din vorbe 😜.


Trip ManillaStrăinul Dedublare mefistofelică cu insert de blues pe pat de trip-hop. Piesă de after-party la Faustul lui Purcărete. Frăsuiala primordială dintre binele anevoios și răul frumos e susținută vizual simplu și maiestuos. Aruncați un ochi pe detalii că nu-s puse în zadar 😉.
Alma Nicole The Reason Un pop sincer de la o voce de pop, și nu numai, foarte bună. E primul ei clip, cu destul de multe clișee de gen, dar bine realizat. Vocea m-a dus spre o Florence mai cuminte, dar cred că vocea ei are mai multe resurse. Nu-s eu jurat la Vocea României, dar are votul meu.


White WallsEye for an I It’s a banger și încă unul foarte reușit. Al doilea extras pe single de pe albumul Grandeur, ce va fi lansat pe 24 octombrie în Quantic – să sperăm că ne lasă covidu-, vine cu un statement Down for us means nothing anymore, unul susținut vizual de un videoclip animat remarcabil. De fapt videoclipul are viața lui propire cu poveste, simboluri, execuție care-l propune candidat la festivaluri de gen. Mie la trupa asta îmi place mult layerul vocal peste progul metalizat, un layer din cele două voci fiecare cu treaba ei, dar atât de mișto alternate. Bine, Constanța!! 🤘GUILTY She’s playing with my mind Foarte catchy alternativul trupei latino-române GUILTY. Pentru o trupă care are doar un an de la înființare sună foarte legat, semn că trupeții au experiență și chimie împreună. Poate așa ar fi trebuit să sune și Direcția 5 dacă n-o lua pe alte căi. Acum vine și primul lor clip per se, deși mai găsiți niștemateriale audio pe online cu ei și vi le recomand. Good stuff, boyz!🤘FiRMA Mângâierea Lumii (Deșteptarea Primăverii) Pe piesa asta am lăcrimat nervos la a doua reprezentație a piesei Deșteptarea Primăverii de la Teatrul Mic. Acum doi ani vă scriam despre asta aici. Îmi aduc aminte și acum momentul ăsta din piesă și mă ia cu fiori. No spoiler. Nu te întorci la fel de la piesa asta, iar ce face FiRMA cu intervențiile muzicale live este la limita dintre artă și experiențe ireale. E a doua piesă care scapă din sala de teatru, dar va fi la un moment dat un album cu experiența asta. Acum teatrul e oprit, dar când va reveni vă zic să mergeți și-mi dați semn după ce vă liniștiți. ♥️


N.O.R.Furtuni Cam acum un an se lansa al doilea album al orădenilor de la N.O.R.Julia Set – și acum ne vine primul clip al unei piese de pe el. Furtuni e o colecție de metafore peste un alternativ destul de dur, cu inserții de prog. Clipul e de fapt o colecție de imagini din online, statice sau în mișcare, fiecare vrând să zică ceva. Mai e și un mesaj paralel scris explicit pe ecran ca un statement la vedere, dar nebăgat de nimeni în seamă. Vă rock frumos 😉.


Twelve WorldsAithena Vă las cu un proiect de post-rock ambiental, one man band, al unui artist pe care-l știți, dar pe care încă nu-l cunoaștem mai deloc. God speed! ♥️


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s