The Underground Lot || MAD

by Robert CASMIROVICI

Ti-a plăcut vreodată o trupă atât de mult încât să o urmărești până în pânzele albe? Mie da, dar cei patru pereți de piele sintetică ai portofelului meu nu m-au lăsat să ajung în California la dl. Josh Homme să îi spun ce simt. Probabil aș ajunge într-un șanț prin New Mexico sau ceva…Marius Andrei Dima aka MAD aka Mars And Daemons e totuși destul de nebun după orice înseamnă NIN aka Nine Inch Nails aka Trent Reznor & co și probabil ar ajunge și el într-un șanț, dar măcar ar fi împlinit spiritual.

RC: Salut! De ce merge atât de bine numele MAD? Sincer, chiar merge super bine. Totuși, de ce l-ai schimbat în Mars And Daemons?

Marius: Merge, a mers, a prins. Eu mă identific cu MAD în întregime. Sunt inițialele mele și am prieteni care așa mă strigă de ani de zile. Tocmai de asta am crezut că trebuie schimbat în momentul în care am vrut să merg mai departe cu proiectul. Am vrut ceva cu care și ceilalți să se poată identifica. Pe lângă asta, am vrut să găsesc ceva care să păstreze „MAD”, care să arate bine în scris și care să nu însemne nimic. Am ales câteva variante dar nu eram mulțumit și am zis la mișto Marius And Demos pentru că lucram niște piese atunci. Apoi Mars And Deimos, dar nu mi-a plăcut din punct de vedere grafic. Am încercat “marsanddaemons” care arăta mult mai ok și aia a fost, a rămas Mars And Daemons.

RC: Ești un artist prolific, dar totuși underground. Țin minte când îmi spuneai că faci muzică și că nu ai așteptări. Cum s-a schimbat ideologia MAD în ultimii ani?

Marius: Am început să compun muzică pentru că îmi căutam un alt mod prin care să-mi ofer terapie prin artă. Încă sunt foarte confortabil să scriu piese doar pentru mine, dar m-a întrebat lumea când fac și concerte și de aici a tot crescut sămânța. Nu prea cred eu în treaba asta cu underground vs mainstream, mi se par niște etichete care nu înseamnă foarte mult pentru mine și cu care nu mă identific. 

Eu am ales să nu fac concerte până când nu e totul așa cum mi-am propus, dar de prin 2014 tot explorez cum să duc proiectul în live. Acum lucrurile s-au schimbat destul de mult pentru că nu mai sunt eu de nebun ci lucrăm în echipă, iar cel mai bun lucru este că noi gândim ca un tot unitar și tragem toți pentru succesul trupei.

RC: Evident ca urmează întrebarea despre ce faceți voi și cum este complex și nu tocmai digerabil pentru publicul tipic de la noi. Aveți planuri sa cântați și voi ceva normal să înțeleagă și biker-ii din Vamă sau nu aveți încă gânduri negre?

Marius: Îți dai seama cât de fericit am fost când am auzit pentru prima oară Mars And Daemons la radio! Lucrăm la următorul album și dacă am termina ideile și piesele pe care le avem acum, scrise din martie de când am intrat în pandemie, am pune de un album de 12 piese. Dar încă mai scriem, rafinăm, alegem, adăugăm, simplificăm. Direcția pe care am luat-o pare să fie una în care se regăsesc elemente din toate celelalte albume: introspectiv/ depresiv (Beyond The Event Horizon), fericit/ exuberant (Inattentional Blindness), agresiv/ fatalist (Where The Noise Begins), dar combinate, cu o fundație solidă de… altceva.

RC: Știu că tu ești mastermind-ul MAD, mereu ai fost, dar ai tot avut colaborări ici și colo. De ce trupă fix în perioada asta? Aveți vreun plan măreț împreună pentru viitor?

Marius: Am început cu trupă în 2019 și plănuiam ca luna asta să avem primul concert. Nu știam ce perioadă va urma, dar din fericire, pandemia doar ne-a redirecționat eforturile. Planuri mărețe avem, eu aș vrea să deschidem pentru Nine Inch Nails și să cântăm pe Marte, dar aș fi fericit doar cu una din ele. În momentul actual ne concentrăm eforturile pe live și pe următorul album. Colaborările apar și sunt binevenite pentru că sunt disruptive. Dacă îmi plac, particip.

RC: Faceți o muzică incredibil de cinematică. Ați colaborat cu cineva pe acest subiect? La orice nivel, fie scurtmetraje sau filme de Cannes.

Marius: Au fost câteva momente. Am refăcut o piesă pentru un trailer de joc și eram în discuții cu un studio pentru un soundtrack, dar nu s-a materializat din motive ce nu au legătură cu mine. Aș vrea foarte mult să scriu o coloană sonoră pentru un film sau un joc pentru că atunci n-aș mai scrie pentru filmele mele ci pentru ale altcuiva și consider că e incitant și excitant să pătrunzi în mintea cuiva la nivelul ăsta.

RC: Îmi place de M.A.D. pentru că vine cu un pachet foarte „tight”: promo-uri, vizual, foto șamd. Cât mai contează imaginea unei trupe și de ce clișee ar trebui să scape trupele de la noi?

Marius: Eu am o înclinație pentru grafică, fotografie, vizual și îmi este foarte greu să fac ceva fără să arate și bine. Mă râcâie, înțelegi? Asta mă motivează cel mai mult. E important să te prezinți bine pentru că lumea nu mai are răbdare și algoritmul prioritizează fețe nu desene abstracte. Lucrez cu același fotograf de ani de zile pentru că l-am ales dintr-o sută și face fix pozele așa cum îmi place. E greu să găsești pe cineva care să facă fix ce vrei și fără să îi spui absolut nimic.

Trupele de la noi să facă ce știu ele mai bine și mai ales ce le place lor, nu sunt eu în măsură să judec. Mie nu-mi plac videoclipurile în care se cântă pe câmp și lyric videos, dar asta nu înseamnă că n-ar trebui să le mai facă.

RC: Perfect. O ultimă chestie… Un mesaj pentru Dan Bittman de la fiecare membru MAD te rog:

Marius: N-am niciun mesaj pentru el, vreau doar să folosesc prilejul pentru a spune că virusul există, numerele sunt mult mai mari decât cele raportate, este foarte periculos și recomand purtarea măștilor, ochelarilor, mănușilor și păstrarea distanței de 2 m atât pentru protecția personală cât și pentru protejarea celor din jurul nostru. Trebuie să ne ferim cât se poate de mult pentru că oricând putem face o singură mică greșeală. 

Propaganda prinde indiferent de cât de educat ești. Mulți iau bani ca să facă asta, se pompează mulți bani în știri contrafăcute, conturile și paginile de Facebook care arată bine se dau pe bani frumoși și cine ne vrea needucați este în spatele tuturor acestor lucruri. În viitorul apropiat vor mai apărea și alte personaje cunoscute ce ar trebui ignorate. 

Casian nu are niciun mesaj pentru Dan Bittman.

Claudia: Nu cred că am cum să îmi transmit mesajul fără să fie nevoie de multă cenzură.

Alex: E trist că el se folosește de platforma și audiența pe care o are pentru a polariza și mai mult discuția având în vedere cât de multe daune poate cauza genul de mesaj. Îi urez să revină la realitate și să își țină ochii deschiși pentru a vedea ce se întâmplă în jurul lui.

Laur: Fiecare om alege cum vrea să treacă prin perioada asta grea. Și mie mi-e dor să îmbrățișez lumea și să merg la concerte sau să îmi fac debutul pe scenă cu M.A.D. E dreptul lui să își exprime părerea și să trăiască sau să moară cum vrea, dar trebuie să îți asumi riscul ca prin atitudinea ta poți influența sau infecta oameni, inclusiv pe cei dragi.

One thought on “The Underground Lot || MAD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s