Alt.colind

Am primit cadou mai devreme anul ăsta, un colind altfel. O apariție neașteptată de la ILIESCU . După ușuratica Mămica cu X3 vine o piesă mult mai profundă. Personajul lui boem, îmbrăcat șucar, naiv și bonom are și o latură pe care ne lasă să o vedem pentru prima oară. Și-a luat chitara și pe prietenul Oli Bott la vibrafon și s-a așezat sub brad. Aici se petrece transformarea. Copilul din el își învinge timiditatea și iese nervos, năvalnic să ne aducă aminte de copilul pe care-l închidem în noi și-l ținem la colț cu tot felul de reguli și cutume uitând că dacă el moare de fapt noi degeaba mai trăim.

Închide ochii să nu mai vezi ce fac oamenii mari afară

Și eu … am plâns. E tare greu de dus colindul ăsta dacă ai urechi să-l asculți. Construcția piesei trece din duios, nostalgic, trist în revoltă atunci când copilul ne adună pe toți și ne ia la rost. Pe toți cu câte o etichetă așa cum ar pune-o un copil în claritatea naivității lui. Șmecherul parvenit, omul străzii, intelectualul superior, manelistul prieten, hipsterul unic, corporatistul ce mimează fericirea, politicianul mincinos, jandarmul care lovește, și tu care crezi că nimic nu mai are rost.

Dar, atunci când ești jos de tot și te simți mic, vine versul cu vestea bună, versul cât un colind, versul care te luminează…

Și tu ești cel care acum s-a născut.

Mersi, Mihai, copilule! Crăciun fericit, de la copilul din mine 🎄!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s