Sacoșa cu prospături #186

Crăciun special edition sacoșa 😏. M-am gândit să vă dau la ascultare ceva colinde alternative proaspete din undergroundul nostru că poate vă dor urechile de atâta Mariah și Wham! 😜. Piesele sunt din două spectre complementare, unele în spiritul perioadei, dar cu abordări originale, iar altele tot în spiritul sărbătorilor, dar împotriva curentului. Pick sides.


Lunatic Un soi de Moș Crăciun Acu’ două sacoșe vă dădeam piesa lor de debut – Trandafiri – și-mi exprimam uimirea și bucuria cât de bun le-a fost debutul. Și anti-colindul le-a ieșit bine. Piesă de pogo sub brad. O răstălmăcire punk – sound și atitudine- a unui colind clasic, dar cu niște versuri noi și funny. Adevărul e că la cum a fost 2020 l-aș cam fugări și eu pe Moș’ să-i zic vreo două. Trăi-i-ar neamu’🤘!Dan Manciulea feat. Teodor ManciuleaAi grijă de glob #ThereisnoPlanetB scriau puștii noului val de activiști ecologiști ridicați de Greta. Fix ăsta este și mesajul piesei-colind a folkistului Dan Manciulea. Doza de emoție e amplificată de faptul că duetul imaginar dintre tată și fiu din textul lui Florin Dumitrescu este realizat chiar de Dan, tatăl și Teodor, fiul său. Un transfer simbolic al grijii față de planetă și, poate, un transfer al pasiunii pentru folk 😊.
Cătălin ConstantinCântec de Crăciun Una caldă, alta rece. Când Grinch o arde surf-rock cam așa sună 🤣. Dar ce mai rezonez cu textul!! Când te iau ăștia pe sus cu colindele din noiembrie, când tu ești în tricou și deja în malluri se împodobesc brazii parcă-ți vine să le strigi Hoooo! Și să bagi la boxe asta la maxim să-l inunde pe Gingle bells. Bine, Cătăline!! Las’ că și hate-ul e bun 😜. Te aștept la anu’ cu piese noi.


Olly of Queens Lasă-mă să-ți fiu eu Moș Crăciun Asistăm la un duel peste oceane între reginele+el și Kylie Minogue. Cam același gen muzical, dar ele au un clarinet și un pasaj acapella deci ies pe plus. Au și chipsuri și-n clip și-n versurile Gianinei Corondan, iar avantaj ele. Și-s și mai tinere. Aia e, Kyilie, trebuia să te detroneze cineva 😜.


GRAMOFONE Linu-i lin Hrușcă meets Home Alone, iar asta e chiar descrierea lor. Acum eu orice aș spune nu poate să vă scoată asta din cap că-i prea bună 😜. Practic se încununează – na că știu și io cuvinte d-astea – anul 2020 și proiectul GramoHOME cu un Linu-i lin jazzo-funkizat cum le permit lor skilurile instrumentale master-class. Băi, s-o ardeți lin pe 2021 și să ne revedem sănătoși la concertele adevărate!Moonlight BreakfastThis Christmas Vine din Viena și rezoluția nu-jazz/swingish pentru Crăciunul ăsta. Stay in! Că tot n-ai pe unde să te duci așa că mai bine te tragi lângă brad, lenevești, citești o carte. Și o zice atât de cu lipici Cristina că parcă nici nu-mi mai pare rău de ce aș fi putut face. Mersi de domolire! Pus la playlistul de brad ♥️.Oigăn + mulți, mulți prieteni – Oamenii nu sunt buni Ăsta nu-i neapărat un colind, dar… Pe linia melodică de la People Ain’t No Good a’ lu Nicu Peșteră (Nick Cave) Oigăn &friends țes o pânză mioritică, destul de accurate, de la Dorohoi la Calafat lumea este de căcat. Dar poate mai e o șansă, poate sunt unii care te-ar prinde când cazi, poate ți-ar da și pe “pchizda mă-sii”. Diferența între piesa originală, eminamente sceptică față de rasa umană, se face la ultimele 5 cuvinte pe care vă invit să le savurați cu cei dragi vouă. Crăciun ferict, Oigăn!Marius DașcăuMaybe this Christmas Spre deosebire de Wham! Marius e optimist. Nici n-ar avea cum. Ne-a dat el EP pe vremurile astea intitulat chiar așa Love in Time of Pandemic. Un EP cu 5 piese în engleză din care asta e favorita mea. Fragilă, ușor tristă, dar cu speranță adunată-n ea. Cumva seamănă cu perspectiva noastră despre viitorul incert. Planetar, uman, personal. Maybe this Christmas will make our house a home… ♥️Dr Bre & Matale Sărbătorile Vin feat Vanili Declar că ăsta este cel mai potrivit colind pentru 2020. Un mashup din frânturi de colinde tradiționale mixat cu adevăruri unele hazlii altele dureroase. Adică de ce să nu recunoaștem că anumite aspecte ale Sărbătorilor sunt chin. Le ducem înainte că așa trebuie. Cu mâncare cât pentru 5 zile, cu zâmbete de complezență, cu băutură la greu ca s-o scoți la capăt. 2020 a fost un an pe care l-am băut. Hai noroc și sănătate 😎!


André MarcyWarm together Hai să vă las pe visare cu pianul lui André. Unul din alter-ego-urile lui muzicale ne dă cadoul lui de Crăciun, o piesă melancolică în cheie optimistă numai bună de ascultat perioada asta când se adună gândurile și rezoluțiile pentru 2021. Stay warm, together ♥️!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s