Cu folku’n suflet


Probabil și la voi e la fel. Sunt anumite contexte de stări, de vremi și vremuri, pe care le asociați cu un anumit gen de muzică. Ei, la mine, iarna cu ger, ninsoare și vânt se duce negreșit spre folk. Așa că m-am bucurat să pot, în sfârșit, să merg la un concert live de folk cu ocazia descinderii la capitală a râmniceanului Dan Manciulea. Probabil că în alt context Lloyd’s Pub de pe strada Colței ar fi fost full și s-ar fi stat și-n picioare, dar covidu’ ne ține încă departe de apucăturile astea plăcute. Puțini oameni au participat, iar răsfirarea meselor risipea din farmecul unei seri de folk. Dar, nah, mai bine așa decât deloc.

Până să-nceapă cântarea m-am așezat singur la o masă cu o bere TNR și savuram momentele de reîntoarcere la un concert. Se auzeau discuții de pe la mese despre drumeții montane, Elrond sau bani publici sifonați prin parangheliile primăriilor. Da, părea audiența potrivită pentru cântecele lui Dan care alternează cumva între romantismul desuet al folkului clasic și puternica ancorare în realitățile sociale de azi din cântecele lui mai recente.


Dan Manciulea o fi prospătură pentru unii dintre voi sau prin sacoșele mele, dar el are state vechi în folkul autohton. Pentru cei care nu știați, inclusiv subsemnatu, el are un Om bun la palmares câștigat în 1994. Mai are și două albume scoase deja, Cântece sărate și Aproape imperfect , iar acum îl pregătește pe al treilea 😉.

Tot showul să fi durat vreo două ore sau poate mai mult, dar n-am simțit cum a trecut timpul. Ne-a deschis seara cu Bun găsit, o piesă de pe albumul Aproape imperfect care, pe alocuri , are niște versuri cumva premonitorii pentru perioada de secetă concertistică prin care trecem. Începutul recitalului a fost din Dan nostalgicul, cu piese mai vechi, de-ale lui sau de la colegi de scenă folk. Trecerea spre actualul Dan a făcut-o cu Valsul organelor care a și trezit la cântat răsfiratul public din pub. Este evidentă transformarea repertoriului său odată cu intrarea pe filiera versurilor a textierului Florin Dumitrescu (FYI- textier pe multe din piesele Sarmalele Reci, Direcția 5 sau Timpuri Noi versiunea inițială). Felul mucalit și caustic prin care preia realități dure, neconvenabile, și le face digerabile, chiar funny, în textele noilor cântece e resimțit imediat în reacția publicului care ajunge să le fredoneze sau să râdă simultan cu poftă la o figură de stil bine condimentată. Copilul Universal, Am înfrânt sau Gripa din China sunt deja ușor de recunoscut și destul de rulate pe radiourile care mai bagă muzică non-comercială. Vă las versiunea live a Copilului Universal.

Pe Gripa din China și-a făcut intrarea în seară și ceva des întâlnit în lumea folkului și anume improvizația. De data asta un clăpar, Radu Grațianu, care a intrat în joc din mers și a făcut-o excepțional pe multe piese din a doua parte a recitalului. Aș zice chiar că le-a dat mai multă vigoare. Precizez că era pentru prima oară când se vedeau, fără nicio repetiție înainte.


Seara a avut și invitați surpriză. Habar n-aveam că va fi pe scenă și Eugen Avram sau Ana Maria Dumitru. Cu Ana Maria a fost chiar un moment spontan când au cântat Șalăul împreună ( Shallow – Lady Gaga, bradley Cooper 😜 ). Bonus a mai fost și un moment de proză de la un poet 😊 căruia nu i-am reținut numele, dar care a smuls multe zâmbete.


S-a mai dat din Beatles, Pink Floyd, Clapton, Dire Straits sau Vali Sterian că altfel e greu să ții o seară întreagă numai cu repertoriul tău plus că așa-i la folkiști. S-au mai uitat și versuri, dar cui îi păsa. Poate doar perfecționistului Dan 😜.

Păcat că ne-au dat afară repede (c-așa-i în vreme de covid) că altfel s-ar fi transformat totul într-o noapte de cântece.

Fu fain și revigorant pentru lipsa mea de concerte. Iar despre Dan Manciulea vă invit să-l urmăriți că-și pregătește albumul 3 – Am înfrânt – care spre să-i iasă anul ăsta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s