Albumul Perfect

Trecut-au anii, toată lumea are acum internet mega rapid la cingătoare, muzica vine pe nenumărate platforme și streamuri și un virus ține scenele închise. Cu toate astea lucruri bune se întâmplă. Unul dintre ele este concertul byron, pe scena din Expirat (din păcate fără public), care ne aduce aminte că au trecut 10 ani de la lansarea albumului Perfect (vezi aici detalii). Pe atunci aveam păreri, dar nu mi le exprimam. Ca să recuperez am zis să pun câteva întrebări către Dan Byron.

photo credit NălucaIo: Cum de a apărut așa un album ambițios la o trupă relativ tânără pe atunci?

DB: Albumele noastre anterioare erau deja ambițioase. Dacă la tinerețe nu visezi cai verzi pe pereți atunci când 😊? 

Lăsând gluma la o parte, în primă fază n-a fost un proiect atât de ambițios. Victor Panfilov, inițiatorul lui și producătorul nostru de atunci, ne propusese doar să ne jucăm în studio cu niște piese românești cunoscute. S-a transformat încet-încet în elefantul pe care îl știi. Ne-a spus mai multă lume atunci că e prea devreme pentru albumul de coveruri, dar noi n-am fost niciodată prea conformiști.

Io: De ce nu un Greatest Hits 😄?

DB: Pentru că până atunci nu avusesem cu adevărat hituri și pentru că ne-o luaseră deja VH2 înainte 😄.

Io: Probabil că piesele au fost alese și emoțional. Ai vreo povestire legată de vreuna din piesele de pe album?

DB: Am multe povești, sigur. Zilele astea chiar mă străduiesc să le spun pe toate la mine pe blog.

Io: Perfect este un album generos ca număr de piese (16), dar simt că au rămas totuși unele pe dinafară? Ai vreun exemplu?

DB: OCS – Razna și FiRMA – La orbire sunt două dintre ele. Nu au intrat pentru că pur și simplu n-am reușit să le fac să sune a byron. Ar fi fost o glumă foarte bună, în același timp OCSii înregistrau și ei un album de coveruri, fără ca noi să avem habar.

Io: Și asta mă leagă de următoarea întrebare. V-ați mai băga la un Perfect II? Dacă da, ai măcar o piesă care crezi că s-ar potrivi?

DB: Nu știu dacă mai avem energie să mai facem un așa album acum, dar dacă am avea probabil am încerca cel puțin Dansează Salomee sau .În/Îm/Pre//Ună. de la RATB și 1000 de da de la The Mono Jacks

Io: De ce ați ales Perfect ca nume de album?

DB: E o glumă, evident. De fiecare dată când e pomenit, e albumul perfect 😊.

Aici cântând piesa Perfect de la Timpuri Noi din mijlocul spectatorilor la mijlocul concertului de lansare NOUĂ / photo credit NălucaIo: Ce ai considera imperfect la albumul ăsta?

DB: Turneul de lansare. Probabil din afară nu s-a văzut așa, dar pentru noi a fost îngrozitor de greu. Am cântat cu vreo cinci tobari diferiți și am repetat în continuu. Nu a fost nimeni de vină, știam că asta ne așteaptă și n-am dat niciun pas înapoi.

Io: Am făcut un test. Am întrebat câțiva prieteni, care nu-s ageamii în ale muzicii, ale cui sunt piesele Granița-n raniță sau Ochii tăi și mi-au zis imediat byron. Nici eu nu știam că Granița e de fapt a Adei Milea. Nu e primul caz când un cover/re-orchestrare ajunge mai celebră decât originalul. V-ați așteptat totuși la o astfel de turnură când ați conceput albumul?

DB: În niciun caz. Pentru noi majoritatea pieselor erau ultra-cunoscute. Dar da, ai dreptate, s-a tot întâmplat treaba asta de-a lungul vremii. Gândește-te numai la I will always love you (cover-ul făcut de Whitney Houston) sau No more “I love you’s” (cover-ul lui Annie Lenox)

Io: Unele piese se regăsesc destul de des în playlistul din concertele voastre (mai ales pe la bisuri), dar pe altele eu nu le-am auzit niciodată live. Vor fi prezente în playlistul din concertul aniversar de 10 ani din Expirat ( fără spectatori cum ar fi meritat)?

DB: La concertul aniversar vom cânta tot albumul, mai puțin piesele care au fost interpretate vocal de altcineva (adică Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis și Nae Caranfil). Într-adevăr, sunt câteva pe care nu le-am abordat niciodată live, o să fie o premieră și pentru noi.

Io: Vor fi și surprize pe scenă alături de voi? Dacă poți da vreun teaser 😉 ?

DB: În mod normal am fi avut și invitați speciali la concert, dar suntem încă în perioada asta ciudată pentru toată lumea și n-am vrut să forțăm nota. Să zicem merci că trăim în secolul în care trăim și putem să transmitem concertul ăsta online în toate colțurile lumii. 

Io: Mulțumesc, Dane! Ne vedem virtual pe 17 februarie de la ora 20:00 .

DB: Mulțumesc și eu pentru întrebări 😊.

photo credit Năluca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s