Azz we see(k) | Bilet de iertare

by Teodora Nechita

Știm, tuturor ne lipsește alergătura înainte de un film sau discuțiile de după, când rând pe rând oamenii se retrag către case intrând în prelungiri cu “părerismele”, dar trebuie să mulțumim pentru orice răgaz de a fi expuși zonei cinematografice. De data asta îi mulțumim Alinei Șerban pentru “Bilet de iertare” și nu puteam să nu schimbam două, trei vorbe cu ea.


TN: Hello, Alina! Dacă am face următorul exercițiu de imaginație: nu există nicio informație despre tine în presă sau social media. Îmi poți spune cine este Alina Șerban?

Alina: Hmm, Alina Șerban este un om căruia îi place să spună povești.

TN: Și pentru asta ajungem la prima ta poveste în materie de scurtmetraj, anume “Bilet de iertare”. Care este intriga poveștii?

Alina: Țara noastră are o întreagă istorie în spate marcată de existența sclaviei. Termenul de “iertare” era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea acestora. În scurtmetrajul meu veți face cunoștință cu Dincă, un personaj construit în jurul adevăratului Dincă, sclav rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române. Și dacă mi-am dorit într-adevăr ceva, acel lucru a fost prezentarea lucrurilor prin filtrul unor oameni reali, cu toții având bagajul de “bune și rele”.

TN: Tu ești cea care a semnat regia filmului, dar te vom întâlni totodată și în postura de actriță. Ai știut de la bun început că vei face parte din cast?

Alina: Povestea e chiar comică. Rolul meu trebuia jucat inițial de o taximetristă romă, care mi-a părut absolut perfectă, cu toate că nu avusese nici cel mai mic contact cu această lume. După multă muncă de convingere, ghici ce?, nu am reușit să o aduc în echipă. Presată fiind de timp am tot încercat alte variante, însă nu aș fi putut concepe ca acest rol să nu fie susținut de o figură romă. Așa că în cele din urmă Cristian Mungiu, de altfel colaborator al filmului, mi-a spus simplu și la obiect: fie joci tu, fie accepți o actriță care nu este reprezentantă a culturii rome. Și cam asta e povestea.

TN: Înțeleg ca rolul nu a fost scris pentru tine. Ce ai simțit atunci când pe ultima sută de metri înainte de filmări, a trebuit să te ocupi de toate detaliile regizorale și mai nou, de asumarea și întelegerea unui rol?

Alina: Am continuat să fiu prinsă cu toate lucrurile ce trebuiau puse la punct, iar grija mea continuă era ca actorilor să le fie bine, să fie okay costumele, etc. Așa că la un moment dat, tipa care a lucrat costumele chiar m-a tras de mânecă și îmi zice: “Alina, dar tu nu îl probezi pe al tău?”. Odată probat, cred eu că acela a fost momentul în am realizat că s-ar putea ca personajul să fi fost pentru mine de la bun început, doar că el a venit spre mine, nu eu spre el.

TN: Ne imaginăm că le ai în față “pe cele două Aline”, Alina regizoarea și Alina actrița. În urma produsului final, căreia i-ai strânge cu adevărat mâna?

Alina: La asta chiar trebuie să mă gândesc puțin. Nu cred că i-aș strânge mâna niciuneia dintre cele două, categoric aș strange mâna echipei.

TN: Ce îi dorești tu acestui scurtmetraj?

Alina: Sincer, să ajungă la cât mai mulți oameni și să ne ofere tuturor tema de gândire asupra unei probleme pe care am crede noi că am rezolvat-o, dar ea e de fapt dosită sub preș.. mai exact, discriminarea etniei rome.

Dacă v-am stârnit curiozitatea atunci premiera online este mâine, 20 februarie, de la ora 12.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s