ATTN / BAB – Our Homeland


Eu așteptam demult albumul ăsta. Timișorenii de la BAB lucrează de vreo 3 ani la el. Inițial își propuseseră lansarea cu tot ce trebuie pentru 2020, dar știm cu toții că lucrurile s-au schimbat. Așa că ei au intrat în studio și au făcut pe îndelete ce știu ei mai bine. Ne-au strecurat de-a lungul lui 2020 toate piesele, unele au ajuns și prin sacoșa cu prospături, dar albumul Our Homeland a fost lansat oficial de abia pe 8 martie 2021.

Eu i-am văzut pentru prima oară live la Electric Castle 5, în 2017, și mi-au despicat sufletul încă de pe atunci. M-am așteptat să aibe un parcurs fulminant, dar uite că nu, nu la noi.

După introducerea relativ anostă vă dau părerea mea crudă despre album. This is ZĂ SHIT !!!

Our Homeland este un album concept. Eu îl simt ca poveste despre devenire, despre transformare. Fiecare piesă are un titlu menit să fie cheia decriptării stării pe care vrea s-o transmită. Mai mult decât atât, albumul a fost gândit să fie structurat pe 3 capitole ca să primim și mai mult context, noi cei care ne expunem poveștii lor. Ideea cu capitolele însă pare că e pusă la păstrare pentru moment dintr-un motiv necunoscut mie.

9 piese / 37 minute/ all english pe unde avem voce/ pure magic. Nu-l poți încadra în niciun stil. E o experiență E2E sau cap-coadă cum îi zicem noi. Avem layer instrumental cu downtempo, electronică, blues, jazz, modern classic, iar pe alocuri am tupeu să zic că e chiar și doina amestecată. Clint Mansell, The XX și Woodkid intră într-un BAB… și iese ceva personal. Are un aer eclectic și epic, te liniștește tulburându-te cu un bass de bass, cu instrumente inserate neașteptat – cum sunt alămurile – și mai ales vocea! Oh, vocea!

Băieții ăștia promovează valorile culturale naționale într-un mod atât de subtil și măiastru că nu te prinzi de ce-i simți atât de aproape. Pasaje sonore, George Coșbuc și chiar titlul… Our Homeland. Nu-mi dau seama de ce nu au aderență pe posturile alternative, nu știu de ce nu aud mai des de ei și mi-e ciudă că astfel de artiști nu-s mai apreciați pe la noi. My favourite e două 😜: The Watcher și El-Zorab. La voi?

Albumul poate fi ascultat și, mai ales, cumpărat de pe bandcamp. Enjoy the ride!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s