Meat & Grill: The Șoșa’sPentru bucureșteni, dar nu numai, Expirat a însemnat puneri în cap peste uichend, lipeli din care au ieșit familii sau rupturi pe ici pe colo pe unde nu erau lucrurile cum trebe. Aaa, și un mare suport pentru muzica underground/alternativ de pe la noi. Fiind un frecvent mergătoriu prin Expirat de cam vreo 15 ani mi-am zis că e timpu’ să pun niște întrebări. Și uite-mă la un Meat&Grill cu Raluca și Andrei Șoșa vorbind mai mult de viitor decât despre trecut.

Io: Raluca, Andrei, știți că de fapt Expiratu‘ nu e al vostru și nici al urmașilor urmașilor voștri ci al nostru, al ăstora de vrem altceva 😊 ?R&A: Păi nu ne-am gândit ever că e al nostru și atât. Știi care a fost ideea de la care a plecat Expirat?

Era 2002 când ne-am hotărât să o punem de o cârciumă la mare, pentru că ne plăcea la Vama și am fi stat toată vara, dar nu aveam bani pentru asta. Și am zis așa: hai să deschidem și noi o terasă, să stăm toată vara la Vama și să ne distrăm impreună cu prietenii noștri. A fost un loc pe care ni l-am dorit pentru noi și prietenii noștri. De-atunci cercul s-a lărgit: prietenii-prietenilor-prietenilor-copii prietenilor-prietenilor etc etc.Io: Din perspectiva de consumator ce ați schimba voi la Expirat? Puteți zice orice, de la clienți până la țară 😜.

R&A: Păi nouă ne place așa cum e, nu cred că am schimba nimic din cele esențiale. Dar e cam aiurea că noi nu putem fi obiectivi 😊.

Dacă ne referim la situația actuală pandemică am vrea să fim din nou club. Nu terasă, nu bistro, nu pub…. club, cu seri lungite până la răsărit, cu muzică tare, cu dans. Dar nu prea putem schimba asta până nu se termină nebunia pe care o trăim de peste 1 an.

Io: Știți că acum scena alternativă, aspirațional vorbind, stă în câteva scene în București, iar Expiratul este una dintre ele. Ce planuri aveți pe zona asta? Mergeți spre Abi talent sau rămâneți mai pe alternativ?

R&A: Da, știm, sunt fix 2-3 scene de alternativ în București. Și da, credem cu tărie că de-a lungul vieții, oamenii se pot schimba. Dar ca să trecem de la punk/rock/alternativ către  valul asta de trap/manea/și ce-o mai fi, cred că e nevoie de o convertire…. Și nu prea cred că e posibilă. Așa că, ce să-i facem, rămânem la alternativ 😉Io: Ce credeți câ i-ar mai trebui Bucureștiului ca să dezvolte o scenă muzicală organică, alternativă și de underground?

R&A: Pfai, păi asta e întrebare complexă și ar fi multe de discutat aici. Cred că în principal i-ar trebui suport și ajutor. Din partea autorităților, din partea noastră a tuturora. Autoritățile ar trebui să înțeleagă că mersul la un concert/club/dj e un act de cultură și are multiple funcționalități sociale. Nu-i doar un moft și o alegere personală. Dacă autoritățile și-ar schimba măcar această prejudecată, ar putea face multe, de natură legislativă, ca investiții, ca partener activ în diferitele evenimente/happeninguri etc, ca agent de educare.

Consumatorii de scena alternativă ar trebui să înțeleagă că fără să plătești un bilet de intrare la un eveniment, nu poți avea o scenă și nici artiștii nu pot trăi doar din pasiune pentru ceea ce fac.

Iar producătorii de conținut de scenă alternativă ar trebui pur și simplu să învețe. Există o scenă la noi, dar e încă tânără și în creștere. S-o zic metaforic, noi, producatorii, ar trebui să mergem la cursuri de parenting să vedem cum creștem armonios și cu perspective pe termen lung copilul asta care are cam 10 ani, în momentul de față.

Io: Pandemia parșiva a mușcat din voi toți. A rămas de ajuns ca Expirat să mergă mai departe?

R&A: Da! A rămas suficient să DA. Vorba aia: „nu mor caii când vor câinii” 😉Io: Păstrați Vama, da?

R&A: Și nu numai, vom extinde Vama. Nu anul acesta că e imposibil, dar sperăm că de anul viitor. Nu spunem încă ce și cum, dar o să vedeți când vom fi pregătiți să vă arătăm.     

Io: Pe mine m-a afectat mult momentul Colectiv și mi s-a părut decent gestul vostru de atunci. Ce-a însemnat pentru voi business și afectiv?

R&A: Păi business-wise a fost greuț pentru că pur și simplu am închis. Afectiv, a fost și mai greu din toate punctele de vedere: al prietenilor pe care i-am pierdut atunci, a revelației despre cât de unsafe puteau si locurile de ieșit ale generației noastre și a faptului că niciodată până la acel moment nu ne-am dat seama de asta… Când am închis, am crezut că nu vom mai deschide niciodată și am trăit cu gândul acesta câteva luni bune. A fost horror tot momentul, dar cred că a însemnat maturizarea unei generații. În plus, acum avem spații safe în care să ne distrăm în siguranță.

Io: Ce sfat v-ați da vouă cei de acum 20 de ani ?

R&A: S-o fi luat mai ușor un pic? Că nu există „perfect” și că e ok să fie așa.

Io: Știu că sunteți și părinți așa că întorc întrebarea. Ce sfat i-ați da copilului vostru dacă ar fi să ducă treaba asta mai departe?

R&A: Dacă ar fi, dar nu avem de unde știi… când va veni momentul și va fi suficient de mare să se poată implica în treaba asta, primul sfat ar fi să-i zicem să fie sigur că asta își dorește el personal, no pressure din partea noastră. Să facă în viață ce-l face pe el să se simtă implinit, ăla e scopul.Io: Când nu mergeți în Expirat ( d-aici sau din Vamă, Energiea excluded ) pe unde ați mai ieși într-o seară de weekend?

R&A: La Pâine și Vin? Glumeam 😉

Am și uitat cum e să ieși în oraș…. în ultimii ani am ajuns maxim pe la restaurante seara, în weekend. Mâncăm ceva și terminăm seara la noi la club. Cred că ne-ar plăcea să ieșim și în alt club. Mi-e personal, (Raluca) mi-e dor de o seară în Control.

Io: Un vis umed cu o trupă de afară pe care v-ar plăcea s-o aveți pe scenă?

R&A: Blank total! Ne vin în minte doar trupe mari care nu au cum să cânte la noi. Dar mie (Raluca) mi-e dor de o electronică cinstită, de fapt. Un Recondite? Ar fi very nice.

Io: Mulțumesc! Hai să dăm un shot!

R&A: Hai să dăm vreo 3 așa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s