When taraf goes indie

Înainte de cuvinte vizionați asta. pentru context, pentru bucuria voastră 😊…


Acum vă pot povesti. Io concerte STEMA am mai văzut, da’ ca ăsta ba 😜. În ultima perioadă, în special la dezmorțirea post-pandemică, am simțit adierea schimbării la ei. Peste filonul indie haiducesc mai bătea un vânt de la Sud-Est. Asta m-a făcut să biciclesc în viteză de la concertul om la lună (unde a fost cam așa) de pe la Muncii până la la The Pub Universității.Acolo am ajuns în partea de concert unde s-a întâmplat să fie un featuring STEMA cu Caliu de la Traful din Clejani. Live-ul cu care v-am întâmpinat este pe o melodie de prin anii ’90 ce l-a bântuit pe Silviu Sanda și care acum renaște. Asta a fost prima dintre cele trei piese pe care le-au propus publicului în colaborarea lor. Dialogul muzical dintre dramul de rigoare al unui band rock și solo-ul exuberant și eminamente lăutăresc al lui Caliu a devenit o chestie de povestit nepoților ♥️. Pare că avem sub nasul nostru un filon de exploatat cam cum au făcut irlandezii de și-au impus stilul prin multe genuri muzicale. Doar trebuie să ne dăm voie să facem asta.

De exemplu, a doua piesă abordată în featuringul ăsta a fost Riders on the storm cu o varianta balcanică pe care cred că Morisson ar fi îndrăgit-o maxim. Finalul a fost cu Himalaya, o piesă de acum vreo 4 ani care avea ptotențial de așa ceva, dar care acum a căpătat veleități de hit. Vreo 10 minute s-a lungit. Intro lung instrumental cu solo vioară a la Caliu și tandem cu trompetă (am ratat cine i-a ținut isonul) cu final delirant de i-a sărit lui Silviu pălăria cât colo. Demență 🤘!!Curiozitatea m-a împins în backstage cu două întrebări. Cât timp au repetat împreună? Răspuns, o oră. A prins Caliu din zbor și a zis că știe ce să facă. A doua întrebare, unde-i briliantul Sfichy, mânuitorul de pian de piept. Răspuns, avea o obligație, un botez ceva și n-a putut să dea pas. Replica mea este că trebuie musai un concert d-ăsta cu amândoi. Ar fi de pomină!

Una peste alta mă bucur că se înfiripă astfel de cântări în care filonul legat genetic de arealul ăsta se combină cu muzica lumii de secol XX și iese ceva ce-i doar al nostru 😉.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s